Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
705
Witam, mam pewien problem.
Otóż czy da się efektywnie poprawiac wytrzymalosc silowa i sile dynamiczną, wraz ze wzrostem masy ? Czy w ogóle istnieje taki rodzaj treningu ?
Trenuję boks, a więc wobec setek spalanych na każdym treningu kalorii, ciężko o jakikolwiek wzrost masy, której mi brakuje. (180/67, wąska klata i bary).
Czy możecie mi poradzic jakis plan treningowy na wytrz.sił. ale z równoczesnym, chocby lekkim wzrostem masy, bądź też odwrotnie- trening ma masę, z zachowaniem walorów wytrz. sił. ? Ew. jakieś suplementy ? (BCAA ?)
Szacuny
208
Napisanych postów
11365
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
86811
Nie ma takiej zależności, że "jak robisz masę to tracisz wytrzymałość siłową" (NIE MYLIĆ Z KONDYCJĄ i jej częścią czyli wytrzymałością!). Widzę, że muszę wyjaśnić parę rzeczy. Masa niemal zawsze jest powiązana z siłą. Wraz ze wzrostem masy mięśniowej wzrasta siła. Wraz z dużymi ciężarami i "robieniem siły" w jakimś stopniu zwiększa się masa mięśniowa. Typowy trening "masy kulturystycznej" (6-12 powtórzeń w serii) w porównaniu z zakresem powtórzeń siły 8-1 (w serii) i tak oznacza większą wytrzymałość. A typowa wytrzymałość mięśniowa to jakaś hybryda. Na zdrowy rozum - mniejszy ciężar i więcej powtórzeń - wcale nie oznacza większej wytrzymałości przy zwiększeniu ciężaru (brak siły).
Co do pytania o ciężary - to oczywiście zwiększamy ciężar okresowo. W ramach kilku serii z większą liczą powtórzeń jest to możliwe - bo operujesz na 50-80% CM.
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2006-11-08 08:27:32
Szacuny
0
Napisanych postów
71
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1200
cześć cjstone!
widzę że masz podobny problem jak ja... Sam uprawiam pływanie i też szukam odpowiedniego treningu dla siebie czyli przede wszystkim: wytrzymałość sił... u mnie za duży przyrost masy jest też niewskazany - a nawet ciężko cokolwiek przybrać i tak jak powszechnie wiadomo żeby przybrać masę trzeba postarać się o nadmiar energii ( trzeba więcej jeść niż spalać) więc w twoim przypadku jest to niemożliwe - BTW przyjmuje że trenujesz w miarę intensywnie... - z prostej przyczyny spalaniu zbyt wielu kalorii. więc żeby był jakiś głębszy sens chodzenia na siłownię to proponuję odstawić na bok trening na masę bo i tak co wyćwiczysz na siłowni za chwilę spalisz na treningu a efekty będą bardzo znikome - ale oczywiście zawsze można spróbować radziłbym więc trening na siłę i wytrzymałość, tak cyklicznie.
A co do suplementów to nie jestem znawcą ale dodam swoje spostrzeżenia (tak jak przynajmniej u mnie się to bierze):
carbo , BCAA , kretyna i jakieś witaminki....
Szacuny
208
Napisanych postów
11365
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
86811
i tak jak powszechnie wiadomo żeby przybrać masę trzeba postarać się o nadmiar energii ( trzeba więcej jeść niż spalać) więc w twoim przypadku jest to niemożliwe
Szacuny
0
Napisanych postów
17
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
705
Knife- wyczytałem, że dobrym sposobem, jest zrobienie treningu pozwalającego na budowę zarówno masy, jak i pozostałych czynników, ale właśnie- nigdzie nie ma żadnych gotowych planów, schematów na ten temat, nie wiem jak taki trening powinien wyglądac, ile x w tygodniu, możesz mi jakoś pomóc ? Może chodzi o rozpiskę Michaila, którą masz na swojej stronie ?
Szacuny
0
Napisanych postów
71
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1200
_Knife_ jak odkryłeś nowy sposób na masę to się nim podziel...
bo ja jeszcze się nie spotkałem z kimś kto by spalał więcej energii niż dostarczał organizmowi i od tego przybierał na masie...