Siema!!!!Mam 16 lat i duży problem!!!
Gdy miałem 14.5 roku zacząłem chodzić na siłownie (prowizoryczną), na początku ważyłem 17 kg i wyciskałem 57 kg , po 1.5 roku wyciskałem juz 105 kg i ważyłem 86kg.Nie brałem zadnych odżywek ani sterydów chiałem poczekać i wycisnac max ćwicząc na sucho , poza tym wiem ze po tym sie spada.
Gdy pewnego dnia sie obudziłem bardzo bolay mnie plecy ,nei były to zakwasy ale bardoz silny ból w dole pleców , chyba 2 tyg trwało gdy aż zdecydawałem się pójść do lekarza , który odradził mi robienia pleców z dużym cięzarem , przepisał maśc i ból przestał po 2 dniach .Zaczełem ćwiczyc ponownie . jednak po 1.5 roku przestalo mi sie podaobac pakowanie i chciałem wykorzystać swoja siłe do czegos innego .Z początku myslałem isc na TKD jednak sekciaj była za daleko , zapisałem sie na karate shotokan , cwicze dopiero 5 miechów na ostatnim treningu robilismy ćwiczenia raozciagajace z duzym naciskiem na biodra .Nastepnego dnia zaczęły mnie bolec plecy , myslałem ze przejdze , kupiłem maść i troche przestało boleć teraz boli mnie tylko gdy wstaje , nie chce trenować bo boje sie że ból wróci , teraz sa ferie a ja nie moge nawet pobiegac bo sie boje o ta kontuzje . Mam sprzet do boksu i chciałbym juz trenować .
Mam kilka pytań i bardoz prosze o odpowiedz i pomoc.Jest to ból kosci chyba ogonowej nie wiem chy to moze byc stłuczenie ale najgorzej boli gdy się odwracam w lewo i tylko na ta strane i nieraz gdy sie schylam.
Zgłosic sie odrazu do lekarza czy poczekać jeszcze troche aż ból całkowicie minie nie wiem co zrobić.Moze ktos z was miał taka kontuzja i bedize w stanie mi pomóc.Dodam ze kuruje sie 1.5 tygodnia!?
ps.czy są jakieś witaminy albo odzywki które zmniejsają podatnośc na konzuje!!!!!
Bardzo prosze o rade!
z góry dzięki