"W społecznościach łowiecko-zbierackich dolegliwości takie jak osłabienie, nudności, biegunki, a nawet śmierć kojarzone były z wysoką konsumpcją chudego mięsa przy ograniczonym dostępie do innych źródeł pożywienia. Problem pojawiał się zawsze wczesną wiosną, gdy zawartość tłuszczu w ciałach zwierzyny łownej była niska i jednocześnie dostępność pożywienia roślinnego była ograniczona. Wierzono nawet, że przy wysokiej konsumpcji chudego mięsa śmierć nastąpi szybciej niż przy głodówce. Innuici by nie opierać swojej diety głównie na białku chudego mięsa, często oddawali je swoim psom.
W XXI wieku duże ilości samego chudego mięsa w diecie zaleca się kobietom z nadwagą Ponoć ewolucja zmierza ku rozwojowi "
Czyli jakie mięso jest zalecane na redukcji? Przyznam że ja glownie z miesa jem : piersi z kurczaka, mielone drobiowe, wątrobke, serca, poledwice, czasami kaczkę. Po przeczytaniu tego artykulu mam pewne wątpliwosci czy dobrze robie... Czy i na co powinnam zmienic te rodzaje miesa?