ale chodzi mi o jajka surowe raczej popularne u kulturystow i nie tylko spozywa je się najczęsciej przed treningiem i tu mam 2 pytania czy surowe jajko jest łatwiej przyswajalne niz gotowane i smazone ? i czy pijąc surowe jajka jest zagrożenie salmonellą ?
...
Napisał(a)
są różne rodzaje podawania jajek na twardo,sadzone,jajecznika,pasty jajeczne itd
ale chodzi mi o jajka surowe raczej popularne u kulturystow i nie tylko spozywa je się najczęsciej przed treningiem i tu mam 2 pytania czy surowe jajko jest łatwiej przyswajalne niz gotowane i smazone ? i czy pijąc surowe jajka jest zagrożenie salmonellą ?
ale chodzi mi o jajka surowe raczej popularne u kulturystow i nie tylko spozywa je się najczęsciej przed treningiem i tu mam 2 pytania czy surowe jajko jest łatwiej przyswajalne niz gotowane i smazone ? i czy pijąc surowe jajka jest zagrożenie salmonellą ?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Za duzo rockyego sie naogladales chyba :) nie jedz suowych jajek.Bialko z gotowanych jajek jest lepiej przyswajalne niz z surowych i napewno nie takie obrzydliwe. Pijac surowe zawsze jest ryzyko.Smaz lub gotuj
...
Napisał(a)
to że obrzydliwe to jest najmniej istotne trzeba byc twardzielem :p najbardziej za nimi przemawia prostota przyrzadzania zbijasz do szklanki i gitara ale ryzykować choroba też nie bardzo :(
...
Napisał(a)
Zbijasz na patelnie 5 minut i tez gotowe wiec nie wiem w czym problem :)
...
Napisał(a)
Surowe jajka wchlaniaja sie ponoc tylko w 25-30%. Ktos o tym pisal na sfd pare lat temu o ile dobrze pamietam.
...
Napisał(a)
nie dokonca, na sfd moze i ktos pisal ze przyswajalnosc jajka surowego to ok. 30% ale sam czytalem na ang. stronach dietetycznych, ze przyswajalnosc jaj surowych jest wieksza niz po obrobce. Sam nie raz pilem surowe jaja, z poczatku organizm moze miec jakies problemy ze strawnoscia, ale szybko sie unormuje. Ryzyko salmonelli owszem istnieje, ale znam osoby ktore pija jajka od 20 lat i nigdy nie zachorowali. Pozdro.
...
Napisał(a)
nie prawda z tym 30% wchłanianiem jak wyżej kolega napisał gdzieś kiedyś podałem procentową zawartość wahała się koło 89% a największą wchłanialność miało jajo na miękko
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
...
Napisał(a)
A jajecznica ma jaką wchłanialność? Wolę ją jakoś bardziej niż jajka na miękko.
...
Napisał(a)
tam były procentowe różnice więc jedz śmiało
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Polecane artykuły