nakreślę moją sytuację i zadam kilka konkretnych pytań, do których nie doszedłem drogą wertowania forum.
Które grupy mięsni powinno się ćwiczyć "parami"?
Przeglądnąłem treningi niektórych forumowiczów i widze, że łączą "nogi+bary", "biceps + klata" etc.
Czy jest jakaś "ŻELAZNA" zasada, które grupy powinno ćwiczyć się razem? Mój trening jako kolarza-amatora wygląda tak, że 3x w tygodniu (pon,śr,pt) przejeżdżam spore dystanse - stąd nogi mam mocne "ponad normę" - w te same dni przed rowerem bywam na siłowni - ale można powiedzieć "ćwiczę na pałę", czyli klata, plecy, biceps, triceps,brzuch - i tak 3x w tygodniu. Gdzie staram się stosować ćwiczenia wytrzymałościowe (dobrze myślę?) - tzn. coraz mniejsza ilość powtórzeń z coraz większym obciążeniem. Nóg nie ćwiczę wogole - bo nie chcę ich dodatkowo obciążać (dawne kontuzje kolan) - a trening rowerowy swoje robi. Dlatego pytam o łączenie grup mięśniowych - bo czesto przewija się łączene ich z treningiem nóg.
Pytanie zatem jak mam ćwiczyć? Napewno chcę dojść do "rozbudowania" klatki - którą jak na to, że nie korzystam (i nie mam zamiaru)z żadnych białek i innych cudownych proszków mam całkiem mocną (tak, wiem, MOCNA to pojecie względne).
Chodzi mi o ułożenie treningu na zasadzie;
w poniedziałek - klata+łapy
środa - plecy+?
piątek - brzuch+?
no właśnie - jak to wszystko połączyć, nie włączając w to nóg? I żeby efekt był zadowalający - wzmocnienie klaty i barków, ogólna rzeźba "dyskobola". I aby nie powtarzać w każdy wymieniony dzień tych samych ćwiczeń.
Dodam, że nie zależy mi na przybyciu na wadze - bo narazie jestem na etapie jej zbijania (po długiej kontuzji kolana spasłem się;) ) i teraz poprzez sporty aerobowe (rower w terenie i INDORCYCLING (spinning)) staram się tłuszczyk spalić...
Zależy mi na tym, żeby tłuszczyk zamienić na miesnie klaty, pleców i łap - bo nogi już i tak mam "balerony" jak u konia sportowego...
Płeć: Mężczyzna
Wiek: 22
Waga: 84
Wzrost: 181
Cel treningowy: rzeźba, redukcja tłuszczu
Staż treningowy na słowni: 5-6lat
Uprawiane inne sporty: rower, wspinaczka(amatorska)
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): full osprzet
Dieta: zdrowe odżywianie. Po treningu duża ilość białka naturalnego pochdozenia (tuńczyk, kurczak), węglowodany; ryż, batoniki CORNY
Przeciwskaznania medyczne: nie obciążać stawów kolanowych
Zażywane suplementy: sporadycznie CARNIFORM - spalacz tłuszczu