Ciesze się doskonalym zdrowiem, dlatego nigdy by mi nie przyszlo do glowy ażeby cokolwiek w dotychczasowej diecie zmieniac czy uzupelniac. Jednakze sposrod wielu zalet, wegetarianizm wybitnie nie sluzy rozwojowi szeroko rozumianej tezyzny fizycznej (patrz muskulatury). Także zgubienie kilku dodatkowych kilogramow moze nastreczyc niemalych trudnosci. A wszystko to z powodu niedostatecznej ilosci dostarczanego bialka do organizmu, co sobie uswiadomilem kilka tygodni temu dopiero…
Wedlug podstawowych obliczen moje dzienne zapotrzebowanie to jakies 2250 kcal, w sklad których powinno wejsc 160g bialka (zgodnie z zasada 2g/kg). I tu rzecz zabawna wychodzi gdyz 160g bialka to dla mnie wartosc bardziej tygodniowa niż dzienna… takie klocki wlasnie. Produktow typowo bialkowych w mojej diecie generalnie brak… choc na zdrowiu odbija się to nijak.
Ponieważ nie mam dostepu do silowni daruje sobie jak na razie diete i trening na mase a chciałbym się skoncentrowac na delikatnej redukcji, suplementujac się przy tym aerobami. Moje aktualne BMI oscyluje w granicach 23 i czulbym się o wiele lepiej gdyby to było 21-22.
Zatem nielada wyzwaniem może się okazac ulozenie dobrze zbilansowanej diety w moim przypadku. Prawdopodobnie nie obejdzie się bez jakiejs proteinowej odzywki (i tu pierwsze pytanie: czy to powinno być WPC?)
Pytania kolejne pozwole sobie zadac w punktach:
1. Czy te 2g bialka na kilogram masy ciala to wartosc minimalna, czy tez może to być rownie dobrze 1,8g?
2. Czy najbardziej wartosciowym pokarmem obfitujacym w bialko jest w moim przypadku bialko jaj, czy dobrze skomponowana odzywka proteinowa? Jeżeli to pierwsze to jaka ilosc jajek dziennie mogę spozyc maksymalnie, żeby się nie „przekrecic" i w jakiej najlepiej postaci?
3. Czy zrodlem weglowodanow potreningowych (w gre wchodza poranne aeroby 3-4 razy w tygodniu po 60min) mogą być owoce, muesli i jogurt?
4. Czy pominiecie porcji bialka w ktorymkolwiek posilku dnia (zakladam ze będzie ich 6 i mam na mysli 3 posilek wypadajacy około godziny 13) niesie za soba jakies wieksze konsekwencje rzutujace na oczekiwane efekty treningowe?
5. Czy ostatni posilek dziennie wypadajacy ok. 1 godzine przed snem może się skladac jedynie z odzywki bialkowej (i tu ponownie: czy wystarczy WPC)?
6. Czy wskazana jest suplementacja BCAA, czy można sobie to odpuscic?
7. Czy po osiagnieciu oczekiwanych efektow treningowych (powiedzmy BMI=21) i zredukowaniu ilosci przyjmowanego bialka dziennie do poziomu ok. 1-1,5g powienienem się liczyc jednoczesnie ze wzrostem poziomu tkanki tluszczowej?
8. Które ze mikroskladnikow (witaminy, pierwiastki) maja kluczowe znaczenie w diecie redukcyjnej, a których niedobor może wynikac z braku przyjmowania pokarmow miesnych (także ryb).
9. Czy platki sojowe to dobre źródło potrzebnego mi bialka (wg specyfikacji na opakowaniu w 100g tychże znaleźć można 37g bialka, 3g węglowodanów i 20g tluszczu)?
10. Czy oprocz jajek, warzyw straczkowych oraz nabialu sa jeszcze jakies produkty wysokobiałkowe na które powinienem zwrocic uwage? (uprzejmie prosze sobie darowac odpowiedzi dotyczace miesa)
Za kilka dni koncze A6W i wtedy planuje zaczac z ta redukcja. Do tego czasu chciałbym wszystko sobie poukładać i mentalnie się przygotowac do czekających mnie zmian. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc.