Sposobów na przyrządzenie omleta jest naprawdę niezliczona ilość.
Najlepiej wypróbować kilka porpozycji, po to, by przekonać się, która odpowiada nam najbardziej.
Bazę do przygotowania omleta stanowią jajka oraz płatki lub mąka.
Jedną z najbardziej podstawowych opcji jest wymieszanie płatków owsianych z całymi jajkami. Do środka możemy dorzucić suszone owoce lub
wiórki kokosowe czy też orzechy. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni.
Jeśli chcemy, by omlet wyszedł bardziej puszysty, wyrośniety i miękki, warto zalać wczesniej płatki letnią woda. Płatki możemy zalać wodą wieczorem. Rano odlewamy nadmiar wody. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka, suszone owoce, cynamon i smażymy z obu stron.
Moczenie płatków w wodzie nie tylko sprawi, że omlet będzie bardziej wyrośniety i miękki, ale pozwoli pozbyć się również części kwasu fitynowego.
Wymoczone płatki są również łatwiejsze do strawienia.
Poniżej przedstawiam kilka sposóbów na to, by omlet wyszedł jeszcze bardziej puszysty:
• Składniki do omleta warto wymieszać przy pomocy blendera. Masa będzie delikatniejsza i bardziej napowietrzona. Dzięki czemu omlet lepiej wyrośnie.
• Do omleta warto dodać odrobinę proszku do pieczenia lub sody. Sody dajemy mniej więcej połowę mniej niż proszku, by nie odczuwać w omlecie jej specyficznego smaku.
• Ubijamy białka i dodajemy delikatnie do gotowej masy na omlet. Ta wersja zabiera już nieco więcej czasu. Omlet co prawda rośnie większy, ale wydaje się nieco pusty, jeśli białek ubijamy zbyt wiele.
• Do masy na omlet warto dodać łyżkę mąki z tapioki. Zwłaszcza, gdy omleta przygotowujemy z bezglutenowych mąk. Dodatek mąki z tapioki świetnie wpływa na lepsza sprężystość i puszystość ciasta.
• Jeśli zachodzi potrzeba dodania do omleta płynu w celu rozcieńczenia masy, dobrze jest dodać nieco wody gazowanej. Taki zabieg również wpływa na lepszą jakość ciasta.
• Do środka omleta możemy dodać pół dojrzałego banana. Banan dodany do masy zachowuje się podobnie do jajek. Jeśli z jakiegoś powodu ograniczacie lub całkowicie unikacie jajek, możecie zastąpić je dojżałym bananem. Pamiętajmy jednak, że banany nie są źródłem pełnowartościowego białka. Warto wtedy dodatkowo spożyć na przykład odżywkę białkową. Może ona posłużyć za polewę do omleta.
• Omlet smażymy pod przykryciem. Wyrasta wtedy znacznie lepiej.
• Bazą do omleta może być również ugotowany ryż lub kasza.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów:
https://www.sfd.pl/Omlet_marchewkowy_by_Diamond_-t1103908.html
https://www.sfd.pl/Omlet_bananowy-t1119857.html
https://www.sfd.pl/Omlet_z_kremem_karmelowo_mleczno_kakaowym-t1122730.html
https://www.sfd.pl/Omlet_Kulturysty__Low_Carb_-t1058710.html
Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2016-07-22 11:40:12