Cholesterol to najbardziej nielubiany przez kardiologów i dietetyków składnik pożywienia. Ich zdaniem, cholesterol szkodzi na wszystko - osłabia serc, pogarsza wzrok, słuch, sprzyja chorobie Alzheimera, zagraża płodności a nawet … potencji! Na całym świecie lekarze biją na alarm, kardiochirurdzy zachęcają do badań, dietetyce do zmian żywnościowych. Jedynym efektem, całej tej kampanii jest uświadomienie wszystkim, że tłusta dieta sprzyja wielu problemom. Rezultat, znikomy jeśli w ogóle jest jakikolwiek. Przyjrzyjcie się więc, lepiej niewidzialnemu wrogowi, choć wątpię by ktoś z nas miał z tym większy problem, w końcu aktywność fizyczna jest odwiecznym wrogiem, odkładaniu się cholesterolu.
Dlaczego szkodzi?
Cholesterol, w małych ilościach niezbędny naszym komórkom (bierze np. udział w wytwarzaniu hormonów, potrzebuje go również nasz układ odpornościowy). W nadmiarze stanowi jednak duże zagrożenie dla naszych tętnic. Dlaczego? Otóż gdy we krwi krąży za dużo tego tłuszczu, jago cząsteczki osadzają się na ściankach naczyń wieńcowych (prowadzących krew wprost do serca), a także tętnicach zaopatrujących naczynia mózgowe. Jeśli proces ten, zwany miażdżycą, trwa wiele lat, tętnice stają się coraz węższe. A gdy jedna z nich zatka się, wstrzymując przepływ krwi, zawał albo udar (zawał mózgu) gwarantowany! Jednak nie u każdego ryzyko jest tak samo duże.
HDL vs. LDL
Cholesterol, który powyżej został omówiony jest tak zwanym „złym" cholesterolem LDL, nie jest jednak on odosobniony. W naszym organizmie występuje również drugi rodzaj cholesterolu. Tym razem LDL „dobry" cholesterol, które dopiero razem tworzą Cholesterol Całkowity.
• LDL (zły). Cząsteczki tego tłuszczu powstają w wątrobie i dostarczane są do komórek. Nie powinno ich być jednak więcej niż 130 mg/dl. Nadmiar osiada na ściankach tętnic, prowadząc nieuchronnie do ich twardnienia. Skutek, takiej reakcji opisany powyżej.
• HDL (dobry). Jest bardzo potrzebny, bowiem wychwytuje z krwi cząsteczki złego cholesterolu, zabierając jego nadmiar do wątroby (tu jest rozkładany, by mógł zostać wydalony z organizmu). HDL powinien mieć co najmniej 50 mg/dl. Im jest go więcej we krwi, tym lepiej, bo mniej LDL osadza się na ściankach naczyń krwionośnych.
Cholesterol całkowity nie powinien być wyższy niż 190 - 200 mg/dl. Analizując wynik badań, lekarz bierze pod uwagę, jaka jest proporcja LDL i HDL.
Cholesterol zależy od wielu czynników
To, czy masz w normie cholesterol, zależy od wielu czynników. Dlatego warto jest się im lepiej przyjrzeć, bo w większości przypadków, czynniki te możemy bardzo łatwo i szybko doprowadzić do normy:
* Geny - Jeśli Twoja matka lub ojciec ma zbyt dużo cholesterolu, też możesz mieć z nim problem;
* Dieta - gdy przeważają w niej mięso, podroby i tłusty nabiał, a jadasz mało warzyw i owoców, ryzyko kłopotów wzrasta. Rośnie także wówczas, gdy masz w zwyczaju jeść rzadko, ale obficie;
* Waga - każdy nadprogramowy kilogram ciała sprzyja większej produkcji cholesterolu;
* Bezruch - jeśli siedzisz większość dnia, możesz mieć za dużo cholesterolu, wskazany ruch i podjęcie jakiś dyscyplin sportowych;
* Praca wątroby - to w głównej mierze właśnie od niej zależy dobra przemiana tłuszczu;
* Nadciśnienie - zwykle towarzyszy mu zwiększona produkcja złego cholesterolu;
* Stres - osłabia funkcje wątroby co zwiększa ryzyko.
Dieta to podstawa
W cięższych przypadłościach nadmiaru cholesterolu we krwi, gdy zmiana diety nie przynosi pożądanych skutków, trzeba zażywać tabletki obniżające cholesterol - Omega-3, Iskiel. W większości przypadków, wystarczy tylko zmienić nawyki żywnościowe, i pamiętać o tym, że gdy jesz mniejsze posiłki ale za to w krótszych odstępach czasu, wątroba rozkłada cholesterol na bieżąco. A efekty powinny być już widoczne po upływie 2 miesięcy. Istotne jest również to co jesz.
To jedz często (zwiększa HDL) …
Ryby morskie
Orzechy
Groch, fasola
Oliwa, oliwki
Gorzka czekolada
Awokado
Olej z pestek winogron
A to ogranicz (zwiększa LDL) …
Masło
Wieprzowina (smalec, kiełbasa, karkówka)
Tłusty drób
Śmietana
Tłusty biały ser
Żółty ser
Dlaczego szkodzi?
Cholesterol, w małych ilościach niezbędny naszym komórkom (bierze np. udział w wytwarzaniu hormonów, potrzebuje go również nasz układ odpornościowy). W nadmiarze stanowi jednak duże zagrożenie dla naszych tętnic. Dlaczego? Otóż gdy we krwi krąży za dużo tego tłuszczu, jago cząsteczki osadzają się na ściankach naczyń wieńcowych (prowadzących krew wprost do serca), a także tętnicach zaopatrujących naczynia mózgowe. Jeśli proces ten, zwany miażdżycą, trwa wiele lat, tętnice stają się coraz węższe. A gdy jedna z nich zatka się, wstrzymując przepływ krwi, zawał albo udar (zawał mózgu) gwarantowany! Jednak nie u każdego ryzyko jest tak samo duże.
HDL vs. LDL
Cholesterol, który powyżej został omówiony jest tak zwanym „złym" cholesterolem LDL, nie jest jednak on odosobniony. W naszym organizmie występuje również drugi rodzaj cholesterolu. Tym razem LDL „dobry" cholesterol, które dopiero razem tworzą Cholesterol Całkowity.
• LDL (zły). Cząsteczki tego tłuszczu powstają w wątrobie i dostarczane są do komórek. Nie powinno ich być jednak więcej niż 130 mg/dl. Nadmiar osiada na ściankach tętnic, prowadząc nieuchronnie do ich twardnienia. Skutek, takiej reakcji opisany powyżej.
• HDL (dobry). Jest bardzo potrzebny, bowiem wychwytuje z krwi cząsteczki złego cholesterolu, zabierając jego nadmiar do wątroby (tu jest rozkładany, by mógł zostać wydalony z organizmu). HDL powinien mieć co najmniej 50 mg/dl. Im jest go więcej we krwi, tym lepiej, bo mniej LDL osadza się na ściankach naczyń krwionośnych.
Cholesterol całkowity nie powinien być wyższy niż 190 - 200 mg/dl. Analizując wynik badań, lekarz bierze pod uwagę, jaka jest proporcja LDL i HDL.
Cholesterol zależy od wielu czynników
To, czy masz w normie cholesterol, zależy od wielu czynników. Dlatego warto jest się im lepiej przyjrzeć, bo w większości przypadków, czynniki te możemy bardzo łatwo i szybko doprowadzić do normy:
* Geny - Jeśli Twoja matka lub ojciec ma zbyt dużo cholesterolu, też możesz mieć z nim problem;
* Dieta - gdy przeważają w niej mięso, podroby i tłusty nabiał, a jadasz mało warzyw i owoców, ryzyko kłopotów wzrasta. Rośnie także wówczas, gdy masz w zwyczaju jeść rzadko, ale obficie;
* Waga - każdy nadprogramowy kilogram ciała sprzyja większej produkcji cholesterolu;
* Bezruch - jeśli siedzisz większość dnia, możesz mieć za dużo cholesterolu, wskazany ruch i podjęcie jakiś dyscyplin sportowych;
* Praca wątroby - to w głównej mierze właśnie od niej zależy dobra przemiana tłuszczu;
* Nadciśnienie - zwykle towarzyszy mu zwiększona produkcja złego cholesterolu;
* Stres - osłabia funkcje wątroby co zwiększa ryzyko.
Dieta to podstawa
W cięższych przypadłościach nadmiaru cholesterolu we krwi, gdy zmiana diety nie przynosi pożądanych skutków, trzeba zażywać tabletki obniżające cholesterol - Omega-3, Iskiel. W większości przypadków, wystarczy tylko zmienić nawyki żywnościowe, i pamiętać o tym, że gdy jesz mniejsze posiłki ale za to w krótszych odstępach czasu, wątroba rozkłada cholesterol na bieżąco. A efekty powinny być już widoczne po upływie 2 miesięcy. Istotne jest również to co jesz.
To jedz często (zwiększa HDL) …
Ryby morskie
Orzechy
Groch, fasola
Oliwa, oliwki
Gorzka czekolada
Awokado
Olej z pestek winogron
A to ogranicz (zwiększa LDL) …
Masło
Wieprzowina (smalec, kiełbasa, karkówka)
Tłusty drób
Śmietana
Tłusty biały ser
Żółty ser
Train like a Devil - Fell like a God!