Przede wszystkim pamiętajmy, że kurczak to nie tylko mięso z piersi.
Dla urozmaicenia diety warto włączyć do menu również mięso z piersi ud kurczaka jak również całe udka, ćwiartki czy podroby.
Poniżej przedstawiam kilka ciekawych pomysłów na dania z wykorzystaniem mięsa z kurczaka.
Kotlety z kurczaka i selera
składniki
Zmielona pierś kurczaka 200g
korzeń selera 200g
przyprawy
oliwa z oliwek 5g
1. Seler zetrzyj na tarce, dodaj zmieloną pierś z kurczaka, jajko- wymieszaj i dopraw do smaku.
2. Smaż małe kotlety na patelni przesmarowanej oliwą z oliwek.
Podawaj z ryżem i sałatką.
Pierś kurczaka na słodko pieczona w rękawie
składniki
pierś kurczaka 200g
jabłko 100g
rodzynki 15g
oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka pokrój w szerokie paski. Wymieszaj z jabłkiem, rodzynkami, oliwą oraz przyprawami (sól, pieprz). Zawiń całość w rękawie do pieczenia.
Piecz około 30 min w 180st.
Pieczone udka kurczaka
Składniki
udka kurczaka 4 sztuki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
suszone oregano
Udka kurczaka zamarynuj w oliwie z oliwek, soku z cytryny, oregano, soli i pieprzu. Piecz około 30 min w 180 stopniach.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem i warzywami.
Kurczak po afrykańsku
Składniki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku, zgnieciony
• 6 piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę
• 2 łyżki przyprawy curry
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
• 500 ml passaty
• 1 puszka (400 g) ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
• 4 łyżki masła orzechowego
• 50 g świeżych liści kolendry
Do dużego rondla wlać oliwę i zrumienić czosnek smażąc go przez kilka sekund.
Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, stale mieszając.
Dodać curry, sól, pieprz, passatę, cieciorkę i masło orzechowe i dusić na małym ogniu przez około 25 minut.
Dodać kolendrę (zachować kilka łodyżek do dekoracji) i dusić jeszcze przez 5 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dodać kilka łyżek wody.
W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, udekorować kolendrą i podawać z białym ryżem.
Pierś z kurczaka w sezamie
Składniki
Filet z piersi kurczaka
oliwa
sezam
pieprz, sól, słodka papryka
Piersi kurczaka doprawiamy przyprawami, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni po około 2 min z każdej strony.
Kurczak po tajsku
Składniki
filet z piersi kurczaka – ok. 160-200 gram
czosnek – 3 ząbki
cebula – 1/2 średniej wielkości pokrojona w plasterki
oliwa
sól
marchewka – 1 średnia sztuka pokrojona w słupki
ostra papryka w proszku (nie chili) – 1 łyżeczka
woda – 6 łyżek
sos sojowy lub sos rybny – 2 łyżki
sos ostrygowy (oyster sauce) – 2 łyżki
prażone* orzechy nerkowca – 75
szczypiorek
ryż
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojona pierś z kurczaka, czosnek oraz cebulę. Doprawiamy odrobiną soli. Dorzucamy marchewkę, ostrą paprykę w proszku i wodę. Po chwili aplikujemy sos ostrygowy, sojowy. Cały czas mieszamy, aż zredukuje się woda, a marchewka zrobi się miękka. Na koniec, zdejmujemy patelnie z ognia, dodajemy nerkowce i szczypiorek.
Podajemy z ryżem.
Więcej przepisów znajdziesz w dziale Kuchia SFD
https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html?search=pierś z kurczaka
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka,_a_polędwiczki_z_kurczaka-t548026.html
https://www.sfd.pl/Jak_długo_nalezy_gotowac_udko_z_kurczaka_-t512725.html
https://www.sfd.pl/Żołądki_drobiowe__same_plusy_-t131005.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:48:29