To jak długo wytrzyma wcześniej przygotowany posiłek w lodówce zależy w dużej mierze od tego, czy prawidłowo przechowujemy żywość w lodówce.
Świeży drób, niepoddany
obróbce termicznej powinniśmy przechowywać w lodówce maksymalnie dwa, trzy dni. Ryby krócej, maksymalnie jeden, dwa dni.
Nie należy więc kupować dużych ilości świeżego mięsa oraz ryb na zapas.
Ważne jest również, aby lodówka nie była przeładowana. Zbyt dużo produktów upchniętych na półkach lodówki utrudnia przepływ powietrza, a co za tym idzie zmniejsza skuteczność chłodzenia. W efekcie produkty psują się szybciej.
Zanim schowamy do lodówki mięso, jajka i ryby powinniśmy je umyć i osuszyć.
Dzięki temu usuniemy z nich część bakterii i nie popsują się one tak szybko.
Pamiętajmy również o tym, że nie należy wstawiać do lodówki ciepłych potraw. Wstawiając ciepły pojemnik do lodówki sprawiamy, że temperatura w lodówce wzrasta, chłodzenie jest osłabione, a co za tym idzie produkty psują się szybciej.
Jeśli w lodówce przechowujemy zarówno surowe mięso i warzywa oraz produkty już gotowe do spożycia, warto pamiętać by nie umieszczać surowego mięsa obok owoców, warzyw i produktów, które przeznaczone są do bezpośredniego spożycia.
Jeśli dania przygotowujemy z mięsa, które było wcześniej zamrożone, pamiętajmy o tym by prawidłowo je rozmrozić. Kurczaka należy rozmrażać bardzo powoli. Rozmrażanie całego kurczaka w lodówce może zająć od 24 godzin do 2 dni. Mniejsze porcje będą gotowe już po kilku godzinach. Inną bezpieczną metodą na rozmrożenie kurczaka jest włożenie go do zimnej wody. Nigdy natomiast nie należy wkładać mięsa do ciepłej wody lub rozmrażać poprzez zostawienie kurczaka w temperaturze pokojowej.
Ugotowany lub upieczony kurczak nie może pozostawać w temperaturze pokojowej dłużej niż przez 2 godziny. Kiedy ugotowane lub upieczone mięso ostygnie należy zapakować je do szczelnego pudełka i umieścić w lodówce. Prawidłowo przygotowany i przechowywany kurczak zachowa w lodówce świeżość do 2 dni.
Mięso z kurczaka zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. W 100 gramach surowej piersi z kurczaka bez skóry znajduje się około 21g białka.
Białko pod wpływem obróbki termicznej zawsze ulega denaturacji. Niezależnie od tego, czy jest to białko z mięsa, jaj czy odżywki białkowej.
Zawsze do dziennego bilansu wliczamy wartości surowych produktów.
ilość białka w kurczaku przechowywanym w lodówce nie ulega zmianie.
Jeśli porcja surowego kurczaka do przygotowania posiłku wynosiła 200g, wliczamy 42g biała, niezależnie czy spożyjemy posiłek bezpośrednio po ugotowaniu, czy dzień później.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Ile_można_trzymać_ryż_w_lodówce_-t850443.html
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/zepsute_mięso_-t649821.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:49:28