Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
Fruktoza - prosty cukier który możemy znależć w owocach, dodawany jest również jako słodzik ze względu na swoje wyjątkowe zdolności słodzące.
Dawniej fruktoza przez wielu ekspertów była uznawana za bezpieczny cukier, nie mający tak negatywnego wpływu na zdrowie i sylwetkę jak gwałtownie pobudzająca wydzielanie insuliny glukoza.
Dziś poglądy na temat fruktozy uległy zmianie. Ze względu na nietypowy metabolizm pojawiają się głosy, że to właśnie fruktoza jest odpowiedzialna za panującą epidemię otyłości na świecie. Przypuszcza się, że brak wpływu fruktozy na leptyne prowadzi do spożycia znacznej ilości ponadprogramowych kalorii. Zaobserwowano również negatywny wpływ przy spożyciu znacznych ilości fruktozy na poziom triglicerydów (niezależny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego).
Mimo tych odkryć na temat wpływu fruktozy na sylwetkę i zdrowie naukowcy prowadzący badania w tym zakresie obecnie nie sugerują eliminacji owoców i warzyw z diety. Ilość fruktozy zawarta w nich nie jest znaczna. Jednak naprawdę destrukcyjny wpływ na sylwetkę i zdrowie może mieć spożywanie znacznych ilości wysoko-fruktozowego syropu kukurydzianego dodawanego obecnie do słodyczy, napojów i wielu innych produktów spożywczych.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2008-09-08 11:57:02
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease
Currently, we are experiencing an epidemic of cardiorenal disease characterized by increasing rates of obesity, hypertension, the metabolic syndrome, type 2 diabetes, and kidney disease. Whereas excessive caloric intake and physical inactivity are likely important factors driving the obesity epidemic, it is important to consider additional mechanisms. We revisit an old hypothesis that sugar, particularly excessive fructose intake, has a critical role in the epidemic of cardiorenal disease. We also present evidence that the unique ability of fructose to induce an increase in uric acid may be a major mechanism by which fructose can cause cardiorenal disease. Finally, we suggest that high intakes of fructose in African Americans may explain their greater predisposition to develop cardiorenal disease, and we provide a list of testable predictions to evaluate this hypothesis.
Szacuny
91
Napisanych postów
8680
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
31712
Ellis, dobra robota. Niestety sog nie wchodzi, bo oddałem wcześniej. kurcze, a ja tak lubię sobie łyżeczkę miodu dodać do białka...
"Energia przepływa, nie powinna stać.
A stoi gdy wątpisz w tę energię.
Musisz więc za energią nadążyć, nadążyć za siłą.
Wówczas jesteś z siłą w harmonii."
Szacuny
5
Napisanych postów
469
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
2143
A ja szukam po wszystkich marketach dżemów słodzonych fruktozą żeby tylko posmarować nimi rano omlecik z jajek, płatków owsianych i innych ciekawych dodatków. I po co to wszystko ? Drogie to jak diabli. Dobra, zjem co mam i już więcej nie kupię
Szacuny
13
Napisanych postów
1163
Wiek
36 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10852
odświeżam temat bo interesuje mnie taka sprawa, czy przyjmowanie rano,na czczo fruktozy jest dobrym pomysłem?? po nocy w wątrobie nie ma glikogenu,a jeśli jest to nie jest ona pełna, więc przyjęta fruktoza zmieniana by była na glikogen,a nie tłuszcz. mówie tu o dawkach 10-15g nie wiecej. co o tym sądzicie??