Płatki owsiane są jednym z podstawowych źródeł węglowodanów u większości osób trenujących spory siłowe. Jest to produkt wytwarzany w wyniku obróbki owsa. Zboże to poddawane jest oczyszczaniu, obłuszczaniu, a następnie zgniataniu, które nadaje mu formę płatków. Istnieją trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Zwykłe są najmniej przetworzone – ziarno poddane jest jedynie zgnieceniu. Płatki górskie dodatkowo są cięte, a błyskawiczne znacznie rozdrobnione.
Produkty zbożowe cechują się tym, że zawierają fityniany, czyli sole kwasu fitynowego. Stanowią one formę zapasową fosforanów i składników mineralnych w pszenicy, życie, owsie, jęczmieniu, gryce, czy ryżu. Fityniany są również obecne w orzechach, warzywach, roślinach strączkowych i owocach. Uważa się je za składnik antyodżywczy. Głównie z tego względu, że wpływają one negatywnie na absorpcję składników mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, cynku, manganu, potasu z jelita cienkiego. Jest jednak na to sposób. W przypadku orzechów i płatków owsianych warto je namaczać w wodzie. Wykonać to można w ten sposób, że orzechy i płatki zalewamy np. na noc szklanką wody o temperaturze pokojowej. Dzięki temu kwas fitynowy jest rozkładany przez enzym fitazę. Rano odlewamy wodę i spożywamy produkt.
Osoby jedzące zdrowo i urozmaicające dietę nie muszą się obawiać o obecność kwasu fitynowego w produktach. Nie jemy przecież codziennie tego samego, żeby istniało ryzyko niedoborów. Tylko wtedy można bać się odwapnień kości. Warto jednak przemyśleć od czasu do czasu uzupełnienie witamin i składników mineralnych:
https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_VitaminALL_SPORT-opis34822.html Również warto bazować na wodzie wysokozmineralizowanej, np. Muszyna, Muszynianka, jako bardzo dobrych źródłach wapnia.