Wiek : 27
Waga : 69
Wzrost : 170
Obwód klatki :
Obwód ramienia :
Obwód talii :
Obwód uda :
Obwód łydki :
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 15-17%
Aktywność w ciągu dnia : praca siedzącą
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW
Odżywianie : stawianie na tłuszcze nasycone, ogarniczone węglowodany
Cel : redukcja ok 5kg
Ograniczenia żywieniowe : raczej brak
Stan zdrowia : brak dolegliwości
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia, sporty walki
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : nie przewiduje, bo nie potrzebuje
Stosowane wcześniej diety : zbilansowana
Witam, chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy na temat diety low carb. Od ponad roku stosuje ten model żywieniowy i bardzo mi odpowiada. Próbowałem wejść w keto ale dostałem wysypki i na razie odpuściłem, wracajac na lc. Obecnie jem 3 posiłki z czego 2 bogate w tłuszcze z umiarkowanym białkiem i jeden praktycznie bez tłuszczu z węglami jako ostatni posiłek, który traktuje też jako po treningowy. Z racji tego, że prowadze ciężarówkę to mam mało ruchu więc taka dieta mi odpowiada, bo przy dużych ilościach wegli wszystko idzie w sadło. Chciałbym się dowiedzieć czy można tak łączyć posiłki jak ja to robię? Czy ma to jakiś negatywny wpływ na zdrowie? Wiem, że nie można łączyć nasyconych z węglami, dlatego węgle wrzucam w osobny posiłek (w dwóch pierwszych też są ale małe ilości, jedynie z warzyw ok 10g).
Moje zapotrzebowanie
2050kcal
120 bialka
140 tluszczu
80 wegli
Bazuje głównie na jajkach, tłustych rybach i serach, wątróbka, chude mięso z węglami, jakieś kabanosy raz w tygodniu, tłuste mięso w posiłkach bez wegli.
Niestety nie mogę zrobić tego z telefonu, a dostęp do kompa będę miał dopiero za 2 tyg
Przykładowy dzień jedzenia
I posilek
Jajecznica z 5 jaj
50g boczku
10g masła klarowanego
40g sera gouda
15g cebuli
10-20g majonezu
1 pomidor
822kcal, 55g białka, 65 tłuszczu, 10g wegli
II posilek
40g szpinaku
30g oliwy z oliwek
125g sera fety
502kcal, 34 białko, 40g tłuszczu, 1.5g ww
III posilek
Ryż basmati 60g
Pierś z indyka 200g
Kalafior 70g
Brokul 30g
Maslo klarowane 10g
Cebula 20g
Ogórek kiszony 70g
Wasa wieloziarniste pieczywo 3x kromka
607kcal, 52 białka, 16 tłuszczu, 58ww
Razem: 1930kcal, 140b, 120tl,70ww
Drugi dzien
I posilek
Makrela wędzona 175g
Papryka zielona 140g
Olej kokosowy 20g
Ser bawarski pleśniowy 75g
1000kcal, 47g białka, 88g tłuszczu, 7.5g ww
II POSILEK
Ser feta 125g
Oliwa z oliwek 30g
Mix sałat 100g
508 kcal, 34.5g białka, 40g tłuszczu, 1.5g ww
III posilek
Taki sam jak wyżej, z tym, że zamiana w warzywach na szpinak 40g
Razem: 1982kcal, 126b, 140tl, 55ww
Pierwsze posiłki są na zmianę w sumie raz ryba, raz Jajka. W drugim zamieniam ser na jakąś rybę lub kabanosy. A w ostatnim rotuje mięsem. Staram się do każdego posiłku wrzucać warzywa i nie przekraczać makra ale czasami się zdarzy wyjątek i będzie więcej jednego kosztem drugiego ale kcal trzymam.
Ponawiam pytanie czy takie łączenie małych ilości tłuszczy z ww jest wporzadku? Chodzi mi o ostatni posilek, bo muszę na czymś usmażyc mięso, a innej możliwości nie mam. I jak to się prezentuje jako dieta low carb? Nie ma patologii?
Zmieniony przez - man1ek93 w dniu 2020-04-28 21:28:55
Zmieniony przez - man1ek93 w dniu 2020-04-28 21:30:47
Dziennik treningowy --> http://www.sfd.pl/man1ek93__redukcja_do_16_/_masa_od_18-t719078.html