SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jaki mam typ sylwetki + kilka malych pytan.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1870

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

Płeć

Cel

Waga

Wzrost

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

Stosowana lub planowana suplementacja

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1770
Witam,
chcialem sie podpytac o kilka rzeczy. Wybaczcie, ze nie wypelnialem tej ankiety, o ktorej wspominacie w roznych tematach, ale stwierdzilem ze pytania sa relatywnie krotkie i proste (taka mam nadzieje ;) ).

Waga: 80kg
Wzrost: 177cm
Wiek: 23l
Aktywnosc w ciagu dnia: pon-pt: 1x dziennie bieganie po schodach na 10 pietro (20min) + 1x dziennie trening na placu do kalisteniki (podciaganie, pompki, dipy, >1h30min) + ostatnimi czasy pon,sr,pt przysiady ze sztanga w domu.
Nigdy nie stosowalem diet ani suplementow, nie planuje suplementacji.
Stan zddrowia: ogolnie jest ok, choc 9kg temu mialem podwyzszony cholesterol.


1. Jaki mam typ sylwetki? Mezo, czy endo? Wydaje mi sie, ze endo, ale iles kilogramow temu kilka cwiczacych osob stwierdzilo, ze mezo (zalaczone 2 zdjecia).
2. Ile kalorii ma 100g piersi z kurczaka? Ukladam teraz diete i probuje wyliczyc te wszystkie kalorie, ale ciezko to idzie. Wedlug niektorych kalkulatorow piers z kurczaka (surowa jak rozumiem) ma 80-100 kcal. No ale juz piers z kurczaka ugotowana ma az 150kcal. Skad po ugotowaniu drugie tyle?
3. Czy Waszym zdaniem powinienem wchodzic w chwili obecnej z waga, czy moze raczej przydaloby sie spalic jeszcze troche tluszczu? Zaznaczam, ze moim celem nie jest byc super wycietym jak Szwarceneger, raczej celuje w sylwetke a'la Mike Tyson - dobrze zbudowany, ale w jakims stopniu otluszczony. Do tej pory nigdy nie bylem na zadnej diecie, cwiczylem i jadlem co chcialem, ale po 3 letniej przerwie od sportu przytylem z 77kg do 89kg, a teraz zrzucilem do 80kg.
4. Zakladajac, ze waze teraz 80kg i wygladam tak, jak na zdjeciu - do jakiej wagi byloby optymalnie dojsc, zanim zaczne redukcje?
5. Jakoze pierwszy raz bede na "powaznej" diecie zastanwiam sie co ile kg podwyzszac kalorie. No bo rozumiem, ze jezeli przykladowo na dzien dzisiejszy waze 80kg i mam w diecie nadwyzke 400-500kcal to jak dojde 85kg, ta nadwyzka bedzie mniejsza, a co za tym idzie coraz wolniej bede rosl. Czy sa jakies ogolnie przyjete normy, czy powiedzmy co 2 przybyle kilogramy mam sobie na nowo wyliczac zapotrzebowanie w kalkulatorze?
6. Czy, jak rozumiem "standardowa" dieta, ktora oferuja kalkulatory internetowe jest sensowna na pierwszy raz? Mowie o tym rozkladzie B:WW:T - 15%:55%:30%? Tak z grubsza, bo choc zawsze moge zobaczyc jakie sa efekty po miesiacu, to moze juz na starcie po samych danych, czy zdjeciu macie jakies zastrzezenia.

Pozdrawiam








Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
wj95
Witam,
chcialem sie podpytac o kilka rzeczy. Wybaczcie, ze nie wypelnialem tej ankiety, o ktorej wspominacie w roznych tematach, ale stwierdzilem ze pytania sa relatywnie krotkie i proste (taka mam nadzieje ;) ).

Waga: 80kg
Wzrost: 177cm
Wiek: 23l
Aktywnosc w ciagu dnia: pon-pt: 1x dziennie bieganie po schodach na 10 pietro (20min) + 1x dziennie trening na placu do kalisteniki (podciaganie, pompki, dipy, >1h30min) + ostatnimi czasy pon,sr,pt przysiady ze sztanga w domu.
Nigdy nie stosowalem diet ani suplementow, nie planuje suplementacji.
Stan zddrowia: ogolnie jest ok, choc 9kg temu mialem podwyzszony cholesterol.


1. Jaki mam typ sylwetki? Mezo, czy endo? Wydaje mi sie, ze endo, ale iles kilogramow temu kilka cwiczacych osob stwierdzilo, ze mezo (zalaczone 2 zdjecia).
2. Ile kalorii ma 100g piersi z kurczaka? Ukladam teraz diete i probuje wyliczyc te wszystkie kalorie, ale ciezko to idzie. Wedlug niektorych kalkulatorow piers z kurczaka (surowa jak rozumiem) ma 80-100 kcal. No ale juz piers z kurczaka ugotowana ma az 150kcal. Skad po ugotowaniu drugie tyle?
3. Czy Waszym zdaniem powinienem wchodzic w chwili obecnej z waga, czy moze raczej przydaloby sie spalic jeszcze troche tluszczu? Zaznaczam, ze moim celem nie jest byc super wycietym jak Szwarceneger, raczej celuje w sylwetke a'la Mike Tyson - dobrze zbudowany, ale w jakims stopniu otluszczony. Do tej pory nigdy nie bylem na zadnej diecie, cwiczylem i jadlem co chcialem, ale po 3 letniej przerwie od sportu przytylem z 77kg do 89kg, a teraz zrzucilem do 80kg.
4. Zakladajac, ze waze teraz 80kg i wygladam tak, jak na zdjeciu - do jakiej wagi byloby optymalnie dojsc, zanim zaczne redukcje?
5. Jakoze pierwszy raz bede na "powaznej" diecie zastanwiam sie co ile kg podwyzszac kalorie. No bo rozumiem, ze jezeli przykladowo na dzien dzisiejszy waze 80kg i mam w diecie nadwyzke 400-500kcal to jak dojde 85kg, ta nadwyzka bedzie mniejsza, a co za tym idzie coraz wolniej bede rosl. Czy sa jakies ogolnie przyjete normy, czy powiedzmy co 2 przybyle kilogramy mam sobie na nowo wyliczac zapotrzebowanie w kalkulatorze?
6. Czy, jak rozumiem "standardowa" dieta, ktora oferuja kalkulatory internetowe jest sensowna na pierwszy raz? Mowie o tym rozkladzie B:WW:T - 15%:55%:30%? Tak z grubsza, bo choc zawsze moge zobaczyc jakie sa efekty po miesiacu, to moze juz na starcie po samych danych, czy zdjeciu macie jakies zastrzezenia.

Pozdrawiam












witaj.

1. nie zawracaj sobie glowy somatotypem, nie ma to wiekszego znaczenia.
2. 100g piersi bedzie miec ok 80 kcal. nie zwracaj uwagi na kalorycznosc potrawy po obrobce termicznej, poniewaz i tak w dziennik wprowadzasz zawsze i wszedzie produkty surowe przed ich obrobka.
3. zdecydowanie kierunek redukcja i palenie tego fatu, co masz, by zrobic dobra baze pod okres mawowy
4. waga nie jest wyznacznikiem efektow, a lustro, tak wiec nie da sie tego okreslic do jakiej wagi masz zejsc, lustro prawde Ci powie
5. odp na pyt z pkt 3 juz wiesz, ze nie masz zwiekszac kalorie, a bardziej je ucinac, bo musisz najpierw przeprowadzic redukcje
6. nie rozkladaj makroskladnikow procentow, a z gramach/kg masy ciala, mozesz sobie klasycznie rozpoczac od rozkladu typu 1.8-2g bialka / kgmc , 0.8-1.2g tluszczu / kgmc, a reszte kalorycznosci ze swojego zapotrzebowania uzupelnisz weglowodanami.

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29912 Napisanych postów 27250 Wiek 32 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 384534
1. nie ma co zawracać sobie tym głowy, bo to nie ma znaczenia, aczkolwiek jak zależy Ci na tym bardzo to masz sporo z endo (szerokie biodra)
2. korzystaj z kalkulatora potreningu.pl tam masz wszystkie wartości ładnie podane i zawsze bazuj na produktach przed obróbką, filet ma 80-100kcal, bo przyjmuje się 20g białka x 4kcal= 80kcal, a reszta to 1-2g tłuszczu czyli 9-18kcal, po obróbce są wyższe kaloryki ponieważ produkt przeważnie traci na masie, więc w tej samej ilości ma zmniejszoną mase przez co kaloryka teoretycznie idzie w górę, ale praktycznie to nadal to samo,
3. redukuj, tym bardziej w kalistenice zbędny balast jest niewskazany
4. tego Ci nikt nie powie, musisz obserwować lustro i co się dzieje z organizmem
5. na redukcji zmniejszasz kalorie lub dokładasz aktywności, jak pojawia się zastój i analogicznie na masie, dokładasz dopiero jak pojawi się zastój, aczkolwiek pilnuj, żeby to była dobra jakościowa masa, a do tego potrzebujesz jednak ejszcze zredukować, bo aktualnie jeszcze masz za wysoki bf na masę
6. oblicz zapotrzebowanie wwg tego wzoru https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_BF-t276436.html
przyjmij 2g białka na 1kg masy ciała, min. 1g tłuszczu na 1kg masy ciała, a reszta z węglowodanów
https://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135440.html- Źródła białka w diecie.
https://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1770
Dzieki panowie.

Zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzecza.
Zalozmy, ze uda mi sie teraz spalic troche tluszczu. 2 dni temu odstawilem juz nawet cole (do tej pory pilem minimum litr dziennie). Nastepnie na zbilansowanej diecie, na jedzeniu "dobrej jakosci" dojde do powiedzmy 90kg. Na koniec jeszcze troche zredukuje.
Wyliczam sobie zapotrzebowanie kaloryczne X zebym wychodzil na zero (nie tyl, nie chudl). Teraz zmieniam lekko diete, to znaczy wracam do tego litra coli dziennie, piwa w weekend i jakichs slodkich jogurtow owocowych, sporadycznie maly slodycz jednoczesnie trzymajac sie tego wyliczonego X kalorii/dzien. Do tego 4-5x w tygodniu trenuje okolo godziny kalistenike + 4-5 razy w tygodniu max po godzinie kardio.
Czy po wypracowaniu sylwetki, a nastepnie prowadzeniu realtywnie aktywnego trybu zycia, z nieco smieciowa dieta zachowam te sylwetke, czy na przyklad waga sie nie zmieni, ale obrosne tluszczem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1770
Jezeli jednak obrosne, to da rade temu zapobiec manipulujac kaloriami, czy jedyna opcja to odstawic/ograniczyc smieci?

Dodam na koniec, ze jeszcze jak bylem w liceum, jadlem duzo wiecej smieciowego zarcia. Tzn, baza to zawsze dobre sniadanie w postaci jajecznicy i obioadu w postaci kurczaka z ziemniakami/ryzem, ale kiedys pilem wiecej coli, codziennie jadlem jakies lody/batoniki/czekolade i o 3 w nocy robilem talerz pelen kanapek z bialego pieczywa + ser i salami/serek topiony. Oczywiscie regularnie cwiczylem, moze ciut wiecej kardio niz teraz, a mimo to przy wadze 77kg mialem wieksze obwody niz w tej chwili i jednoczesnie plaski brzuch.


Zmieniony przez - wj95 w dniu 2018-10-11 18:40:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 222 Napisanych postów 936 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 269919
Nie jest tak, że każdy przynależy do tych bzdurnych kategorii ekto, mezo, endo.
Są ludzie pomiędzy tymi typami, czyli np. chuderlacy, którzy nie mogą sobie pozwolić na tyle jedzenia co ekto albo ludzie o idealnych proporcjach, którzy się zalewają jak endo.

Jak jakiś szczaw pyta na forum, czy jest mezo (nie mówię tu o tobie konkretnie), to chyba po to, żeby się dowartościować i pochwalić kolegom, móc pisać, że jest mezo, no bo przecież w praktyce nic to nie zmienia. I tak kalorie, trening, żywienie, wszystko trzeba dostosować w praktyce, a nie na podstawie tego, czy się ma łatkę mezo, endo czy ekto.

Jak chcesz wyglądać, jak M. Tyson, to możesz szyję ćwiczyć - bokserzy ćwiczą, żeby być bardziej odpornym na ciosy. Tylko może zamiast mostków tak jak Tyson lepiej bardziej bezpiecznie z talerzami po prostu uginanie leżąc na brzuchu, boku i plecach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6266 Napisanych postów 76018 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754780
Ciężko nam stwierdzić jak wprowadzenie przetworzonej żywności wpłynie na sylwetkę. Ogólnie im niższy poziom tkanki tluszczowej i lepsza wrażliwość insulinowa, tym na więcej można sobie pozwolić. Wiele zależy od tego, czy w ten sposób przekroczysz zapotrzebowanie kcal.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak przytyć bez ćwiczenia

Następny temat

Hellfire kibel

WHEY premium