Ciąg dalszy mini serii „...jakie wybierać? Z czego czerpać?” dziś o białku, które produkty są wskazane, bez których nie można się obejść, skąd czerpać biało kształtując naszą sylwetkę?
JAJA:
Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo szkodzą...
Jajka mają to do siebie, że są wręcz najdoskonalszym produktem (pochodzenia zwierzęcego) pod względem składu aminokwasów. Ponadto trzeba zaznaczyć istotny fakt, że jajka JAKO JEDYNE posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sobie sam wytworzyć. Jadajmy jajka z żółtkami, wyrzucając je tracimy mnóstwo wartości odżywczych w tym witamin i minerałów.
Na ich bazie można zrobić właściwie wszystko począwszy od ciasta, jajecznicy, skończywszy na pasztecie, omlecie, plackach, desery, zjeść je można na miękko, na twardo z kanapkami, a nawet w postaci kogel-mogel tak znanego nam z dzieciństwa
Tutaj kilka artykułów wartych uwagi na temat spożywania jajek:
http://potreningu.pl/articles/2274/siedem-mitow-na-temat-jajek
http://potreningu.pl/articles/1720/jajka-a-cholesterol
http://potreningu.pl/articles/3059/ile-jaj-w-tygodniu
http://potreningu.pl/articles/1959/jedz-jajka-i-chudnij
http://potreningu.pl/articles/97/dlaczego-warto-jesc-jajka-z-zoltkami
http://potreningu.pl/articles/1508/czego-nie-wiesz-na-temat-jajek
http://potreningu.pl/articles/4392/czy-jaja-gotowane-na-twardo-zawieraja-tluszcz-utwardzony
MIĘSO:
Tutaj warto zwrócić uwagę na jakość mięsa, na to by nie bazować tylko na chudym drobiu, by wybierać też te „tłustsze” mięsa.
Mięso jest równie dobrym źródłem pełnowartościowego białka, posiada również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest wstanie sam syntezować, musi dostarczyć je z jedzenia. W skład tych aminokwasów wchodzą [arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina].
Artykuły na temat mięsa:
https://www.sfd.pl/Tłuste_mięsa__po_które_sięgać,_czy_należy_się_ich_bać_-t1131895.html
http://potreningu.pl/articles/3821/piec-powodow-dla-ktorych-powinnas-jesc-mieso
http://potreningu.pl/articles/1832/mieso--tak-kielbasa-nie
RYBY:
Ryby to spora dawka witamin – zawierają witaminy A, D, E,witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, sód magnez, wapń, żelazo, a także mikroelementów taki jak: cynk, miedź, mangan oraz jod. Ponadto są sporą dawką kwasów omega3.
Powinny gościć na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu, wybierajmy częściej te świeże kawałki, ryby puszkowe są mocno przetworzone, także sięgajmy po nie jak najrzadziej się da.
Artykuły na temat ryb:
https://www.sfd.pl/Ryby__po_które_warto_sięgać_-t1132561.html
http://potreningu.pl/articles/588/dlaczego-warto-jesc-ryby
http://potreningu.pl/articles/3811/jedz-ryby--ochronisz-swoje-stawy
http://potreningu.pl/articles/3215/dlaczego-ryba-z-puszki-to-niezbyt-dobry-pomysl
ODŻYWKI BIAŁKOWE:
Używajmy ich w brakach w diecie, mają być urozmaiceniem, dodatkiem ,a nie bazą.
Wyróżniamy kilka rodzajów białek w proszku:
- hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
- izolat białka serwatkowego (WPI)
- koncentrat WPC
Artykuły na temat białek w proszku:
http://potreningu.pl/articles/3780/co-wybrac-koncentrat-hydrolizat-czy-izolat-bialka-serwatki
http://potreningu.pl/articles/1106/jak-brac-bialko-
http://potreningu.pl/articles/3755/porcja-bialka-zamiast-posilku---czy-to-dobry-pomysl
http://potreningu.pl/articles/1457/jakie-bialko-wybrac-czyli-proteinowy-zawrot-glowy
NABIAŁ:
Produkty mleczne takie jak kefiry, jogurty, mleko, sery, twarogi, śmietany również dostarczają nam białka. Ilość białka w nabiale różni się mocno od siebie, w jogurtach jest ich nie wiele, sery dostarczają nam go więcej, także czytajmy etykiety.
Artykuły na temat nabiału :
http://potreningu.pl/articles/3158/nabial--bialko
http://potreningu.pl/articles/2181/czy-odchudzajac-sie-musze-zrezygnowac-z-nabialu
http://potreningu.pl/articles/3933/nabial-i-estrogeny
http://potreningu.pl/articles/1080/jak-to-jest-z-tym-mlekiem
Oczywiście nie można pominąć faktu, że liczymy każe białko – roślinne też, które znajdziemy między innymi w kaszach, ryżach, roślinach strączkowych, orzechach.
Artykuły na temat białka roślinnego:
http://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety
http://potreningu.pl/articles/4229/roslinne-i-zwierzece-zrodla-bialka-a-kalorycznosc-diety
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-12-09 20:05:19
JAJA:

Znam ich sprzymierzeńców, ale też są wrogowie, bo cholesterol, bo za dużo jeść ich nie wolno, bo szkodzą...
Jajka mają to do siebie, że są wręcz najdoskonalszym produktem (pochodzenia zwierzęcego) pod względem składu aminokwasów. Ponadto trzeba zaznaczyć istotny fakt, że jajka JAKO JEDYNE posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sobie sam wytworzyć. Jadajmy jajka z żółtkami, wyrzucając je tracimy mnóstwo wartości odżywczych w tym witamin i minerałów.
Na ich bazie można zrobić właściwie wszystko począwszy od ciasta, jajecznicy, skończywszy na pasztecie, omlecie, plackach, desery, zjeść je można na miękko, na twardo z kanapkami, a nawet w postaci kogel-mogel tak znanego nam z dzieciństwa

Tutaj kilka artykułów wartych uwagi na temat spożywania jajek:
http://potreningu.pl/articles/2274/siedem-mitow-na-temat-jajek
http://potreningu.pl/articles/1720/jajka-a-cholesterol
http://potreningu.pl/articles/3059/ile-jaj-w-tygodniu
http://potreningu.pl/articles/1959/jedz-jajka-i-chudnij
http://potreningu.pl/articles/97/dlaczego-warto-jesc-jajka-z-zoltkami
http://potreningu.pl/articles/1508/czego-nie-wiesz-na-temat-jajek
http://potreningu.pl/articles/4392/czy-jaja-gotowane-na-twardo-zawieraja-tluszcz-utwardzony
MIĘSO:

Tutaj warto zwrócić uwagę na jakość mięsa, na to by nie bazować tylko na chudym drobiu, by wybierać też te „tłustsze” mięsa.
Mięso jest równie dobrym źródłem pełnowartościowego białka, posiada również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest wstanie sam syntezować, musi dostarczyć je z jedzenia. W skład tych aminokwasów wchodzą [arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina].
Artykuły na temat mięsa:
https://www.sfd.pl/Tłuste_mięsa__po_które_sięgać,_czy_należy_się_ich_bać_-t1131895.html
http://potreningu.pl/articles/3821/piec-powodow-dla-ktorych-powinnas-jesc-mieso
http://potreningu.pl/articles/1832/mieso--tak-kielbasa-nie
RYBY:

Ryby to spora dawka witamin – zawierają witaminy A, D, E,witaminy z grupy B. Są również źródłem składników mineralnych takich jak fosfor, siarka, potas, sód magnez, wapń, żelazo, a także mikroelementów taki jak: cynk, miedź, mangan oraz jod. Ponadto są sporą dawką kwasów omega3.
Powinny gościć na naszym stole przynajmniej 2 razy w tygodniu, wybierajmy częściej te świeże kawałki, ryby puszkowe są mocno przetworzone, także sięgajmy po nie jak najrzadziej się da.
Artykuły na temat ryb:
https://www.sfd.pl/Ryby__po_które_warto_sięgać_-t1132561.html
http://potreningu.pl/articles/588/dlaczego-warto-jesc-ryby
http://potreningu.pl/articles/3811/jedz-ryby--ochronisz-swoje-stawy
http://potreningu.pl/articles/3215/dlaczego-ryba-z-puszki-to-niezbyt-dobry-pomysl
ODŻYWKI BIAŁKOWE:

Używajmy ich w brakach w diecie, mają być urozmaiceniem, dodatkiem ,a nie bazą.
Wyróżniamy kilka rodzajów białek w proszku:
- hydrolizat białka serwatkowego (WPH)
- izolat białka serwatkowego (WPI)
- koncentrat WPC
Artykuły na temat białek w proszku:
http://potreningu.pl/articles/3780/co-wybrac-koncentrat-hydrolizat-czy-izolat-bialka-serwatki
http://potreningu.pl/articles/1106/jak-brac-bialko-
http://potreningu.pl/articles/3755/porcja-bialka-zamiast-posilku---czy-to-dobry-pomysl
http://potreningu.pl/articles/1457/jakie-bialko-wybrac-czyli-proteinowy-zawrot-glowy
NABIAŁ:

Produkty mleczne takie jak kefiry, jogurty, mleko, sery, twarogi, śmietany również dostarczają nam białka. Ilość białka w nabiale różni się mocno od siebie, w jogurtach jest ich nie wiele, sery dostarczają nam go więcej, także czytajmy etykiety.
Artykuły na temat nabiału :
http://potreningu.pl/articles/3158/nabial--bialko
http://potreningu.pl/articles/2181/czy-odchudzajac-sie-musze-zrezygnowac-z-nabialu
http://potreningu.pl/articles/3933/nabial-i-estrogeny
http://potreningu.pl/articles/1080/jak-to-jest-z-tym-mlekiem
Oczywiście nie można pominąć faktu, że liczymy każe białko – roślinne też, które znajdziemy między innymi w kaszach, ryżach, roślinach strączkowych, orzechach.
Artykuły na temat białka roślinnego:
http://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety
http://potreningu.pl/articles/4229/roslinne-i-zwierzece-zrodla-bialka-a-kalorycznosc-diety
Zmieniony przez - blue_hope w dniu 2016-12-09 20:05:19
14
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html