Składniki:
Spód:
-75g nerkowców
-60g wiórków kokosowych
-50g płatków owsianych
-100g daktyli
Masa:
-200g suchej kaszy jaglanej
-600g dowolnego mleka
-słodzik
-20g masła orzechowego
Polewa:
-40g oleju kokosowego
-30g ciemnego kakao
-słodzik
Przygotowanie
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 40 min. Po tym czasie miksujemy jem z pozostałymi składnikami na spód. Powstałą masą wykładamy dokładnie spód tortownicy i wstawiamy ją do lodówki.
Kasze jaglaną gotujemy na mleku ze słodzikiem do momentu aż kasza będzie miękka i "wypije" całe mleko. Po ugotowaniu dodajemy masło orzechowe i blendujemy całość na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę wykładamy na przygotowany spód.
Olej kokosowy roztapiamy i łączymy z kakao i słodzikiem. Polewamy nasze ciasto. Można udekorować płatkami migdałów Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. (polewa po zastygnięciu chrupie jak magnum )
Makro dla całego ciasta ok: 3200 kcal . B:100 W:305 T:176