Dzięki Wam
Miss ciasto no makowiec jest mojego przepisu, a na mak zmienione, ale inspirowane z innego :)
ogólnie przepis wygląda tak:
Ciasto:
150 g skrobii ziemniaczanej
85 g maki gryczanej
65 g maki ryzowej
2 zoltka
40 g ksylitolu
145 g masla
50 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
zagnieść, wyłożyć 3/4 na blaszke na papierze do pieczenia, nakłóć widelcem.
Spód ciasta podpiec 15 min w temp 180C.
Konfitura:
500 g żurawiny świeżej lub mrożonej
4 łyżki ksylitolu
żurawinę umieścić w garnku z ksylitolem i gotować do popękania jej, aż powstanie dżemik. Wystudzić.
Mak:
400 g suchego maku mielonego
200 ml miodu
skórka otarta z jednej pomarańczy
łyżeczka ekstraktu migdałowego
4 białka
mak zalać wrzątkiem do pokrycia, odstawić na wystudzenia, po wystudzeniu odcisnąć z nadmiaru wody najlepiej przez ręcznik kuchenny.
Umieścić w misce, zmieszać z miodem, olejkiem i skórką. Białka ubić i delikatnie wymieszać z makiem.
Mak umieścić na spodzie, na nim ułożyć delikatnie, równomiernie konfitorę i resztę ciasta.
piec ok 45minut w 180 stopniach :)
co do pierogów: była to mieszanka mąki gryczanej i skrobii ziemniaczanej. Ok 50 sztuk:
240 g mąki gryczanej
120 g skrobii
300 ml wrzątku
3 łyżki oleju
mąki zmieszałam, dodałam wrzątek. wstępnie wymieszać. po wystygnięciu dodałam olej i wyrobiłam ciasto. Później już rozwałkować (trochę grubiej niż normalne) i faszerować:) gotowałam w wodzie z 2 łyżkami oleju, od wypłynięcia ok jedną minutę
Smakują mega odsmażane :)
Zmieniony przez - cod123 w dniu 2016-12-28 22:56:53
Zmieniony przez - cod123 w dniu 2016-12-28 23:03:10