SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb gryczany bezglutenowy BEZ MĄKI by Malinowa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 12302

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68328
Super przepis, chyba najlepszy jaki mi się spodobał na forum *ever* - bo wychodzi coś jakby gryczany na zakwasie, czyli na pewno jest to też zdrowe pieczywo, a nie trzeba się bawić w zakwas jako taki...
[ A pamiętam jakieś swoje pierwsze próby wypieków z gryki, gdzie to wychodziło zbyt kruche albo okropnie gumowate ... ]

Co do kaszy, to nie wolno odlewać z niej wody, bo razem z nią wylewa się witaminy i inne składniki odżywcze - kaszę (ryż i inne podobne produkty) gotuje się zawsze w taki sposób, by nie trzeba było nic odlewać - wymierza się np. kubeczek kaszy, a na niego około 1,5 kubeczka wody, gotuje zawsze na malutkim ogniu, aż wchłonie całą wodę, w razie czego można odrobinę dolać.
Dla niepalonej może się to trochę różnić, ja to zawsze robię na oko, więc dokładnie nie podam, ale palona gryka wymaga 1,5 szklanki wody na szklankę kaszy, ryż z reguły 2szkl. wody na szklankę ryżu.

Jeśli wyjdzie za mokre, można chwilę przetrzymać na ogniu bez przykrycia i odparować (pilnując, bo łatwo się przypala) lub dodać trochę mąki gryczanej...
Na wodę trzeba uważać przy wszelkich wypiekach (a szczególnie z gryki, żyta itp.), bo kilka łyżek za dużo psuje konsystencję i całą robotę... Zawsze lepiej mniej, niż za dużo.

A dodatkowo, ten chleb fermentuje, więc na pewno kiedy jest chłodno - trzeba mu dać więcej czasu na podrośnięcie, żeby był później pulchny...

Pozdrawiam .


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-12-15 09:56:52
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 505 Wiek 101 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 4223
Zasmakował mi, niedługo zrobię kolejny tym razem spróbuję z żurawiną. Tylko co zrobić, aby był mniej zbity? Może to przez to, że odlałem wodę, która się nagromadziła? Nie bylo jej dużo, ale zblendowaniu ta masa była naprawdę gęsta.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
W sumie powyżej M-ka Ci odpisała na to pytanie Chleb podczas "oczekiwania" na pieczenie - zakwasza się , przez co tworzą się pęcherzyki powietrza a on przez to jest mniej zbity .


Postaraj się trzymać go w ciepłym pomieszczeniu,blisko kaloryfera np.


Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-12-17 17:21:39

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68328
Można by też spróbować przy mieszaniu składników dodać z 2 łyżki jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka itp., żeby namnożyło się więcej bakterii.
Ewentualnie garstkę rodzynek, najlepiej niesiarkowanych (bio) - na rodzynkach są drożdże, które też mogą nasilić fermentację.
Można je wcześniej namoczyć i dodać do ciasta trochę tej wody z moczenia, zmiksowane lub całe.


Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-12-17 17:44:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 381 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 3638
Czy podczas fermentowania powstają pożyteczne bakterie? Czy przy grzybicy jest zalecany taki chleb?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1119 Napisanych postów 3768 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68328
Podczas zakwaszania chleba rozmnażają się bakterie kwasu mlekowego, te same które trawią jedzenie w jelitach. Generalnie taki chleb jest dzięki nim lżej strawny i zdrowy.
Nawet po upieczeniu, martwe bakterie ponoć mogą wywierać dobry wpływ na odporność (na podobnej zasadzie, jak szczepionki - organizm reaguje również na martwe mikroorganizmy lub ich białka).
Natomiast nie ma jednej odpowiedzi, jak zareaguje osoba, która już ma mocno zaburzoną florę jelitową i grzybicę - jedynie można spróbować. W chlebie nie ma żywych drożdży ani bakterii, więc w zetknięciu z żywymi grzybami, może on niestety stać się dla nich pokarmem, bo zawiera węglowodany. Jeśli już, to warto jeść probiotyki z żywymi bakteriami, a chleb dość mocno ukwaszony, żeby zawierał dużo tych produktów pracy bakterii...

Pozdrawiam.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 33 Wiek 46 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 48332
Bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny :)




2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Świeże wypieki

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5281 Napisanych postów 3170 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 53093
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Idealny
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Polędwiczka wieprzowa w sosie z pomidorami suszonymi by Malinowa

Następny temat

Czekoladowe, wegańskie kulki mocy z awokado

WHEY premium