Pianka:
- 800ml mleczka kokosowego
- 400g malin
- 7-10 łyżeczek żelatyny
-słodzik
-wyciśnięty sok z cytryny -2-3 łyżki
Spód
- 50g płatków owsianych
- 125g wiórków kokosowych
- 90g orzechów włoskich
- 100g daktyli
- 60g masła orzechowego
- 10-15g kakao
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód wrzucamy do blendera. Daktyle należy wcześniej moczyć w gorącej wodzie ok 30 min. Blendujemy wszystko do dość sypkiej konsystencji. ( ja musiałam tą masę wcześniej przemielić w pojemniku z ostrzem do kruszenia lody bo przy zwykłej żyrafce blender mi cięło ). Wysypujemy masę do tortownicy, ugniatamy i do lodówki.
Maliny podgrzewami i blendujemy, następnie dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w min. ilości wody i dodajemy do wrzącego mleka i chwilę gotujemy. Dajemy masie "przestygnąć" po czym przelewamy ją na nasz spód, po całkowitym ostygnięciu wkładamy do lodówki.
** Błędy które zauważyłam
Masa nie chciała mi się zsiąść. Po 3h w lodówie dalej mi wszystko "pływało". Możliwe, że dałam za mało żelatyny - u mnie było to 7 łyżeczek. Ale wydaje mi się, że problem był w mleczku - dodałam w pełni rozpuszczone, więc radziłabym wsadzić puszki na trochę do lodówki żeby było bardziej kremowe Suma sumarum swoje ciasto uratowałam wkładając je na pół godziny do zamrażarki i też wyszło
Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2016-09-02 12:06:33