SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] całe życie na pudełkach

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 49476

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Dzięki Malinowa koniec urlopu niestety
wracamy do gotowania dziś skromnie

1. sałatka z tuńczykiem i serem feta
2. lody z kalafiora : WPC o smaku lodów waniliowych + masło orzechowe
3. lody z kalafiora: WPC o smaku trufli kokosowej + wiórki kokosowe
4. sadzone z gillowanym boczkiem w wersji dla niej i dla niego













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Premiera już jutro w zasadzie to dziś jeszcze bo to już po północy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
szybka aktualizacja z wczoraj

1/ grillowany kurczak z serem kozim + gotowany mix warzyw i pieczary marynowane
2. Potreningowy ala burger buła orkiszowa + grilowany burger wołowowy + ser kozi + roszponka + pomidor + cebula czerwona




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Miałam dodać wczoraj wieczorem, ale zalatany dzień
Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto rafaello na krakersach bez pieczenia mojej mamy. Jedak jakoś zdrowy rozsądek odwodził mnie od tej kosmicznej ilość cukru, margaryny etc
Moją nieodparta żądza tego ciasta doprowadziła do próby modyfikacji przepisu
I oto ono pyszne budyniowo twarogowe rafaello na słonym kruchym owsianym spodzie







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1362 Napisanych postów 3570 Wiek 29 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 55653
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Postaram się dodać jeszcze dziś.
Tymczasem dzisiejsze śniadanko w pracy
- omlet na mące kokosowej z WPC + borówki.

2. lunch na szybko: burger wołowy z sałatką i plastrem sera

3. Kolacja pod hasłem "co zostało w lodówce" ryż brązowy z cukinia, szalotką, gotowana marchewką , groszkiem konserwowym i olejem kokosowym. Doprawione curry papryką i pieprzem ziołowym












Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2016-08-01 13:11:25

Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2016-08-01 15:40:19

Zmieniony przez - boska_mlc w dniu 2016-08-01 21:50:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Śniadanie
zaczynam się uzależniać od tych omletów, a do tego wychodzą coraz większe
Dziś w wersji z borówkami




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
Ciacho
I przy okazji obiecany przepis
Składniki i przygotowanie.
Użyłam formy o średnicy 22 cm.
Spód (bardzo kruchy, jak ciasteczka ) :
-płatki owsiane górskie 180g
-mąka kokosowa – ok. 60g
- miód – łyżeczka (można więcej)
-olej kokosowy – pół szklanki ok.
- sól – u mnie płaskie pół łyżeczki
- soda – ½ łyżeczki
Masa:
- mleko – 250 ml
-mąka ziemniaczana – 2 łyżki ok.
-mąka kokosowa – 2 łyżka ok.
-twaróg – 250g (u mnie chudy)
- odżywka białkowa -30g
-wiórki kokosowe – 70g
- słodzik – wg. Uznania . Wszystko zależy jaki słodzik macie i przede wszystkim jak słodkie chcecie . Ja dałam ok. 15 tabletek. No może 17 %-D

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Następnie wszystkie składniki na spód mieszamy i „ugniatamy” ręką masę. Jak będzie nam się za bardzo sypać należy dodać więcej oleju lub dolać odrobinę wody ew. może więcej miodu ( ja dałam tylko łyżeczkę ze względu na to że bardzo chciałam żeby spód był słonawy. W moim przypadku ta masa nie tworzyła lepistej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy spód naszą masą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( u mnie 180stopni góra, dół) na ok. 15-20 min. Ja wyjęłam w momencie, aż mi się cały spód zarumienił ładnie.
UWAGA: Moim celem było przybliżenie się do przepisu w którym używa się słonych krakersów i ilość soli którą tu wypróbowałam w tym celu wpisała się idealnie Dlatego jeżeli ktoś nie chce słonego spodu trzeba zmniejszyć ilość albo może w ogóle z niej zrezygnować i dać np. trochę więcej miodu. Aczkolwiek polecam wersję słoną .

W trakcie pieczenia spodu możemy zająć się przygotowaniem masy. Po pierwsze przygotowujemy budyń. Z 250 ml mleka odlewamy ok. poł szklanki w której rozcieńczamy mąkę (tak by nie było grudek). Pozostałą część wlewamy do garnka czekamy aż zacznie się gotować po czym wlewamy pozostałą część z mąką jednocześnie szybko mieszając – ważne bo inaczej będziemy mieć grudy w budyniu. Po chwili powinien nam powstać ładny budyń. Mieszamy ze słodzikiem. U mnie nie był bardzo „sztywny” taki kluskowaty raczej, ale to pewnie ze względu na mąkę kokosową. Jeśli ktoś by chciał bardzo gęsty zamienić mąkę kokosową na pszenną. Na pewno wtedy masa wyjdzie bardziej zbita. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie blendujemy go z twarogiem którym stopniowo dodajemy łyżką ( ja twaróg najlepiej też osobno potraktowałam blenderem) . Dodajemy odżywkę białkową i 50 g wiórków i miksujemy. Masę wykładamy na spód i posypujemy pozostałą częścią wiórek. Do lodówki. Po 4 godzinach można jeść – wersja dla niecierpliwych %-D
Przepis po przeczytaniu może się wydawać bardzo czasochłonny, ale wierzcie mi, że taki nie jest
SMACZNEGO!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Ciasto wygląda super ! Muszę kiedys wypróbować No i podziwiam te wyrosnięte placki moje nie chcą takie wychodzić.
2

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 186 Napisanych postów 757 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 10593
I smakuje, nie podejrzewałam, że takie dobre wyjdzie
co do omleta to sama jestem zdziwiona, że taki wielki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Najlepsze placki z cukinii by Malinowa

Następny temat

Test mielonej wołowiny beef mastera-chilli con carne z fasolką szparagową i czekoladą

WHEY premium