Chlebek jest bez maki zupełnie składa sie praktycznie z samych nasion.
Co potrzebujemy-
140 gram słonecznika łuskanego
90 gr siemienia lnianego
60 gr orzechów laskowych
140 gr owsa
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
2 łyzki nasion chia (szałwia Hiszpańska )
250 ml wody jak było by za bardzo suche dolewamy więcej wody
wszystkie ziarna i orzechy z solą mieszamy ze sobą,rozpuszczamy 3 łyżki oleju kokosowego i dodajemy do niego łyżkę miodu.Wlewamy to do naszych ziaren i dolewamy wody.Smarujemy formę silikonową olejem kokosowym i wkładamy naszą masę.(kolejnym razem zrobię chyba jednak w aluminiowej "keksówce" przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturę pokojową.Następnie wkładamy do piekarnika na 175 stopni na 20 minut po czym wyciagamy z formy i przekładamy na blachę i pieczemy kolejne 40 minut w 175 stopniach.Wyciągamy i chlebek z piekarnika i kładziemy go na desce do krojenia chleba.musi wystygnąć.Przepis znalazłam na jakieś stronie w necie i troszkę mi się ten chlebek rozpadał,ale kolejnym razem będę go piekła w keksówce bez wyciągania. BTW nie znam bo nie mogę znaleźć wszystkich wartości odżywczych ziaren.W smaku poezja podobny chleb mozna kupić w części piekarni lecz cena waha się za niego około 32-35 złoty za kg.