Składniki :
- 2 jaja
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- 100g mąki gryczanej
- 50g mąki ryżowej
- 30g rodzynek
- 40g gorzkiej czekolady
- 30g orzechów włoskich
- 50g wheya (u mnie czekoladowo - bananowy)
- 100g sera twarogowego/ jogurtu greckiego
- płatki migdałowe do posypania
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- słodzik (2-3 łyżki granulowanego)
Wykonanie :
Rodzynki zalać wrzątkiem i namoczyć.
Jabłka i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Posiekać orzechy i czekoladę na małe kawałki.
Jajka ubić ze słodzikiem, dodać serek i zmiksować. Dodać mąkę, połowę wheya, proszek do pieczenia, sodę i dobrze wymieszać.
Do masy dodać rodzynki, jabłko, marchew, orzechy i czekoladę i mieszać do połączenia składników.
Tortownicę / blachę wysmarować tłuszczem i piec ciasto w ok. 170 stopniach do suchości patyczka.
Zrobić polewę z reszty wheya rozrobionego z odrobiną mleka i kakao i posmarować wierzch ciasta, kiedy już odrobinę wystygnie. Posypać płatkami migdałowymi i gotowe
Wartości dla całości:
1 537,6 kcal b: 90,2 g w: 163,0 g t: 58,4 g
""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html
Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html