SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237270

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam, chciałam się podzielić kolejnym przepisem, mianowicie:



ZUPA KREM BROKUŁOWO-JARZYNOWA



Składniki proste, to co mamy w lodówce w postaci warzyw korzeniowych.

U mnie to wyglądało tak:

Składniki:

- pietruszka korzeń 60g
- marchew 110g
- seler korzeniowy 70g
- ziemniaki 250g
- mięcho z piersi z kurczaka bez skóry 100g
- brokuł 200g
- cebula
- migdały płatki 20g
- przyprawy
- posiekany szczypiorek i natka pietruszki
- woda wedle uznania

Przygotowanie:

Ugotować wszystkie warzywa w garnku z mięsem, doprawić. Zdjąć z ognia, gdy będą miękkie i odczekać chwile do ostygnięcia, albo od razu zblenderować. Migdały uprażyć na suchej patelni.
Wyłożyć masę na talerz i posypać migdałami.
Smacznego Banalnie proste, na szybko i smacznie.

BTW : 451,1kcal 33,2g/12,3g/51,9g




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
nie wiem, czy taki przepis juz byl, nie przypominam sobie, wiec podaje

BUDYŃ JAGLANY

potrzebujesz
na 2 spore porcje
kasza jaglana 100g
banan
3 daktyle
łyżka kakao
łyżka cynamonu
opcjonalnie miarka odżywki
orzechy np. laskowe i płatki migdałów
kasze wyplucz i ugotuj wg instrukcji na opakowaniu
dodaj pozostale skadniki (poza orzechami) i zblnduj na jendolita masę.
Przełóż do miseczek, udekoruj orzechami i płatkami migałów.
Enjoy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
LODY z kalafiora

mrożony kalafior (okolo 200g na porcję)
odżywka białkowa około 20g
truskawki (kilka sztuk do srodka i kilka do dekoracji)
orzechy do posypania lodow

mrożony kalafior wyciągamy z zamrażarki i czekamy okolo 10 min, zeby sie lekko rozmrozil, ale nie za mocno, tylko tyle, aby dalo sie zblendowac go. Mozna dodac odrobine mleka np. sojowego lub migdalowego czy kokosowego
dodajemy odzywkę, opcjonalne cynamon oraz 3-4 truskawki
blendujemy na jednolita masę
podajemy na przykład z orzechami i truskawkami.

Smacznego









Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2015-06-10 14:45:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ich wysokość BATATY


Przepis to nie wielkie odkrycie, ale dla mnie kwintesencja smaku połączenie łososia norweskiego i batatów


SKŁADNIKI :

- łosoś norweski świeży 100g
- bataty 150g
- przyprawy wedle smaku
- sałatka (sałata lodowa, ogórek zielony i/ lub inne)


PRZYGOTOWANIE:

Bataty obrać, pokroić w plastry, piekarnik nagrzać do 200 stopni, ziemniaki posypać solą, koperkiem oraz słodka papryką. Łososia ugotować na parze, wcześniej zapeklować z przyprawach do ryb oraz słodką papryką, cząbrem i oregano.
Warzywa pokroić i wymieszać.
Bataty piec około 20min przewracać kilka razy podczas pieczenia.


Kalorie : 293,4 - Białko: 21,6g - Węglowodany: 30,3g - Tłuszcze: 9,6g (to makro nie wliczałam warzyw)













Zmieniony przez - nadyjka88 w dniu 2015-06-19 16:42:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Bziu- czy ten kalafior jest surowy?:D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 34 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13
Chłodnik z nowalijkami (znaleziony na http://przepisy.ancymonki.pl )
Składniki:

1.5 l maślanki
1.5 l kefiru
2 ząbki czosnku
2 pęczki rzodkiewek
1 pęczek kopru
3 ogórki gruntowe
pęczek szczypioru drobnego
2 jajka
50 ml koncentratu z buraka czerwonego
sól
pieprz
Przygotowanie:

Do dużego garnka wlej maślankę i kefir
Rzodkiewki dokładnie opłucz i pokrój w drobną kostkę, następnie lekko posyp solą i odstaw aż puści sok
Szczypiorek, koperek opłucz i drobno posiekaj
Ogórki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę
Czosnek przeciśnij przez praskę
Wszystkie posiekane warzywa dodaj do garnka z maślanką i kefirem
Dokładnie wymieszaj
Dolej koncentrat z buraka
Dopraw solą i pieprzem
Podaj lekko schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem


Zmieniony przez - basketa w dniu 2015-07-06 15:22:45
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
preria
Bziu- czy ten kalafior jest surowy?:D


surowy
zamrozony

nie spamujmy w tym temacie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Wita wszystkich świeżynka na forum

Budyń żurawinowy
Składniki:
-30g odżywki białkowej
-40g kaszy jaglanej
-garść suszonej żurawiny bez dodatku cukru oraz oleju
-łyżka soku z cytryny
-szczypta imbiru
-kilka plasterków banana
-woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania:
-suchą kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku przez klka minut na minimalnym oganiu. Następnie płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy spowrotem do garnka i zalewamy wrzątkiem (tak aby ją tylko przykryć). Gotujemy około 10-15min, odstawiamy aby do siebie "doszła" i studzimy
-odżywkę białkową mieszamy z wodą około 1/2 szklanki. Dodajemy kaszę, żurawinę, imbir oraz sok z cytryny i blendujemy do uzyskania gęstego kremu
-na wierzchu układamy plasterki banana oraz odrobinę żurawiny





Zmieniony przez - AgaAgniecha w dniu 2015-07-10 17:03:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Składniki:
-10g waniliowej odżywki białkowej
-1 łyżka mąki owsianej
-2 duże jajka L
-20g wiórków kokosowych
-kilka truskawek
-odrobina ananasa
-kilka plasterków banana
-jagody goji (u mnie od Piątnica)
-olej kokosowy do smażenia


Sposób przygotowania:
-oddzielamy żółtka od białek i przekładamy do osobnych miseczek
-białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy 15g wiórków kokosowych, mąkę, żółtka oraz odżywkę białkową. Wszystko delikatnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju kokosowego. Wlewamy masę i smażymy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez kilka minut
-przewracamy omleta na drugą stronę i smażymy na nieco wyższym ogniu.
-omleta przekładamy na talerz i układamy na nim owoce oraz resztkę wiórków





Zmieniony przez - AgaAgniecha w dniu 2015-07-10 17:07:10
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
paula.cw Doradca
Ekspert
Szacuny 2451 Napisanych postów 12124 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 591096
Chlebek gryczano-warzywny. Bezglutenowy

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa (myślę że tu można dać inną drobną mąkę)
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 cukinia starta i odciśnięta
2-3 marchewki starta
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka drożdży w proszku (opcjonalnie)
1 łyżka dobrego oleju
nasiona, orzechy i przyprawy wedle uznania
5 jajek- białka ubite

Z takiej ilości na oko wyszło mi 12 grubych kromek z których każda ma ok. 155 kcal, BTW 8/6/15


Mieszamy wszystko. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach plus 20-30 minut w 180. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Prezentuje się jak na zdjęciu :)






Zmieniony przez - paula.cw w dniu 2015-07-14 17:18:16
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium