SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

ZDJĘCIA NASZEJ SZAMY v3

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 411076

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 177 Napisanych postów 1668 Wiek 30 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 347377
Z przespania dzisiaj, bo wpadło 10h+ zapomniałem do dwóch pierwszych fotek kartki na konkurs, ale i tak wrzucę całość z dzisiaj





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1290 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 14100
coś mnie wzięło ostatnio na tradycyjną polską kuchnie ,(proziaczki z jagódkami )








Piękno jest w prostocie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Valerik
coś mnie wzięło ostatnio na tradycyjną polską kuchnie ,(proziaczki z jagódkami )









A co to takiego ? Przepis poproszę ...

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 105 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6143
Niedzielny obiad:

Zupa jarzynowa:



Gulasz z kaszą i ogórkiem kiszonym:



I na deser placuszki z jabłkiem:

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1290 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 14100
No więc :jajko,kefir jedno opakowanie ,1 łyżeczka soli i sody,i mąke ,dajesz około 500g a później podczas wyrabiania dodajesz podsypując co chwilkę tak aby ciasto nie przywierało do dłoni .wszystkie składniki łączysz i wyrabiasz dokładnie ciasto ( nie ukrywam że z mąki pszennej są najlepsze ,razowe,żytnie itp nie nadają się zabardzo .Gotowe ciasto odstaw na 30 min ,potem wałek w dłoń i na grubość jaka ci pasuje ,wycinasz dowolne kształty i smażysz na tłuszczyku( smalec sprawdzi się najlepiej) Smacznego

Piękno jest w prostocie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Domowy chlebek 100% ziarna, bez mąki, bez glutenu - RE WE LACJA! Cały na raz zjadłem z masełkiem, jeszcze ciepły



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Wrzucaj przepis!

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
Malinowa
Wrzucaj przepis!

to samo chciałem napisać:)

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 736 Napisanych postów 9812 Wiek 22 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 328492
Paszkos244
Domowy chlebek 100% ziarna, bez mąki, bez glutenu - RE WE LACJA! Cały na raz zjadłem z masełkiem, jeszcze ciepły






Widzę amarantus czy mi się zdaje? :)

A żeby spamu nie było:
1. Typowo naleśniki. W środku twaróg z miodem
2. A'la bruschetta
3. Makaron z kapustą
4. No i gwóźdź programu. Miałam nie tykać no ale niedziela













Zmieniony przez - julcziik w dniu 2014-10-05 20:47:42




Zmieniony przez - julcziik w dniu 2014-10-05 20:48:03

Zmieniony przez - julcziik w dniu 2014-10-05 20:48:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 274 Napisanych postów 3367 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 18896
Amarantus jest, zgadza się  Ale tylko nim foremkę wysypałem, bo nie miałem nic innego pod ręką i sprawdził się genialnie! Stworzył chrupiącą warstewkę ( chyba najlepszą część całego wypieku ).

A przepis bardzo prosty! Ja dałem takie składniki:

- 150g zmielonych migdałów
- 100g pestek dyni
- 100g nasion słonecznika
- 35g sezamu (wykończyłem resztkę, stąd taka dziwna ilość)
- 2x łyżki oliwy z oliwek
- 1x łyżeczkę soli
- 1/2x łyżeczki proszku do pieczenia
- 3x jajka
- 2x łyżki czarnuszki
- na oko sypnąłem jeszcze trochę babki płesznik, żeby puściła trochę "kiślowatej" mazi i zagęściła całość

Wszystko wymieszać w dużej misce i przelać do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej ziarnem amarantusa.
Piec przez 50 minut w 190C. Do uzyskania złocistej barwy. SUPER! wilgotny, ciężki, ale PYSZNY! Zjadłem cały bochenek ( 3/4 na ciepło, resztkę zostawiłem do spróbowania jaki jest jak przestygnie. Na ciepło rewelka, o zapachu czarnuszki, ale jak przestygnie to ziarenka robią się bardziej chrupiące i nie czuć tak bardzo jajek )
Z hummusem, z masełkiem, z pomidorem... BAJECZKA!


Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu 2014-10-05 22:46:15
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Domowe jedzenie jak liczyć wartości ?

Następny temat

SZYBKI KONKURS W KUCHNI SFD

WHEY premium