Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
alhambra1970
Sernik czekoladowo-kawowy na spodzie z dodatkiem orzechów i owsianych.
Poproszę przepis!
A tu benc, pizza poszła, ale pierdziele takie gotowanie, następnym razem nie bawię się w low carby i pójdzie albo 2x więcej mąki albo chociaż drugie tyle zmielonych orzechów, mały ten placuch wyszedł. Co za życie... Jedyny plus to, że jak podzieliłem ją w pół to można było złożyć i wcinać jak mega smaczną kanapeczkę :D wyszłoby na to, że chyba w sumie odkryłem przepis na tortille...
Szacuny
15
Napisanych postów
4596
Wiek
31 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
17906
Ciasto High Carb & Protein Fasola zblendowana z kakao,slodzikiem, bialkiem jaj i paczka ryzu Basmati Na gorze dodane kawalki soczystego kiwi a dół blachy wysmarowany bezkalorycznym olejem PAM
"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzieki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często.
Szacuny
2447
Napisanych postów
2779
Wiek
54 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
252680
Krystian, malpa96, dziękuję za uznanie dla sernika !
Generalnie jestem sernikożercą. Robiłam już wersje na zimno i pieczone, z tahini, mango, cappuccino, wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym, mascarpone, mlekiem skondenswowanym itp. Jeśli chodzi o czekoladowy, to wciąz szukam przepisu idealnego, tak jak Krystian eksperymentuje w poszukiwaniu idealnego batona.
Do tego sernika poszło -
800 g twarogu z wiaderka – uwaga na sklad, ma byc bez dodatków !!!
2 czekolady 70%
250 g kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina stewii wg gustu
3 jajka
ok 50 ml espresso, ale tu ilośc wg uznania
opcjonalnie mozna dac kieliszek amaretto
W oryginalnym przepisie było jeszcze mascarpone, dużo więcej czekolady i kremówki, ale nie chciałam aż tyle tłuszczu. Następnym razem spróbuję zastąpic kremówkę mlekiem skondensowanym niesłodzonym lub kokosowym, a zamiast części czekolady dodac kakao.
Sernik wychodzi ciężki, mazisty, kremowy i trzeba go kroic nożem moczonym w gorącej wodzie, ale taki ma byc !
Można zrobic bez spodu, wtedy będzie mniej kcal. Ja zrobiłam spód z mieszanki domowych ciasteczek, orzechów laskowych i płatków owsianych. Wszystko zblendowane i do tego odrobina rozpuszczonego masła, aby powstało cos jak mokry piasek do wylepienia tortownicy.
Piekę raczej w niższej temperaturze i dłużej 150-160 stopni, najlepiej w kapieli wodnej. Ja na dno piekarnika stawiam blaszkę z wodą, Przed końcem pieczenia wyjmuje ją i dopiekam dolna grzałką sam spód, jakieś 10-15 minut. Ważne aby nie piec ani za krótko ani za długo. Środek sernika może byc tylko delikatnie sciety, dojdzie w czasie studzenia w piekarniku. Jak będzie się piekł za długo,będzie suchy.