ZUPA KREM Z DYNI
składniki:
1 dynia hakkaido
marchew jedna mała lub pół dużej
kawałek pietruszki i selera-nie za dużo aby nie zdominowały smaku zupy
starty świeży korzeń imbiru-1 cm
sól,pieprz
ziemniaki z 2-3 średniej wielkośći
mleko lub mleczko kokosowe-200- 250 gr w zależności od gęstości jaką preferujecie
wykonanie
dynie umyć, przekroic na pół, usunąć pestki, dynię hakkaido nie trzeba obierać, jej twarda skóra
podczas gotowania miękknie. Dynie pokroićw grube kawałki
resztę warzyw umyć, obrać i pokroić w kawałki
przygotowane składniki umieścić w garku i zalać wodą do połowy warzyw. Dusić około 15-20 min pod przykryciem.
W połowie gotowania dodać pokrojony na plastry imbir
Kiedy warzywa będą miękkie wszystko miksujemy na gładki krem , doprawiamy do smaku solą,pieprzem dolewając mleko /mleczko uzysykujemy odpowiednią dla siebie konsystencje zupy,
Do zupy polecam zrobić grzanki, lub małe pupleciki ( na zdjęciu indycze) wierzch ozdobić pietruszką lub uprażonymi pestkami dyni
Smacznego
Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-09-01 21:29:27