SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237651

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
"Czekoladowe" mazidło na placki - ala nutella:

Podpatrzone na jednym z bezglutenowych blogów. Jako, że nie lubię awokado, to w tej wersji super.
Myślę , że można zmniejszyć ilość miodu- lub całkiem wyrzucić jak ma się mocno dojrzałe/słodkie banany.
Taka porcja może postać w lodówce do dwóch dni, jeśli wytrzyma

Proporcje całości: - wszystko do miski i blenderujemy na gładką masę.










Zmieniony przez - AMiU w dniu 2014-08-14 09:51:00

Zmieniony przez - AMiU w dniu 2014-08-14 09:57:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
u mnie fit nutella na szybko jest z samego awokado, zmoczonych daktyli plus gorzkiego kakao - cud malina :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Bull Administrator
Ekspert
Szacuny 920 Napisanych postów 55283 Wiek 50 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 336126
wszystko pięknie ale smaczne jedzenie bardzie tuczy niż te mniej smaczne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
Jogurt naturalny

Składniki:
- 1 litr mleka pasteryzowanego 3,2%
- jogurt naturalny (starter) 150g - u mnie jogurt bałkański

Wybierając jogurt trzeba wziąć ten o najdłuższej dacie przydatności, są też dostępne w saszetkach kultury bakteryjne ale.....


Mleko podgrzewamy do 42-45C, ja robiłam bez termometru więc na palec, mleko nie powinno parzyć po zanurzeniu palca ale powinno być porządnie ciepłe (do wytrzymania przez pare sekund).
Jogurt przełożyć do miski i dodać trochę ciepłego mleka - (takie hartowanie) wymieszać na gładką masę, wlać do garnka z resztą mleka i dokłądnie wymieszać by nie było grudek.
Takie ciepłe mleko z jogurtem przelać do czystych słoików i zakręcić, owinąć kocykiem i do ciepłego miejsca na ok 8h. Po tym czasie słoiki przenieść do lodówki, jeść jak się schłodzi ok 2-3h. Taki jogurt podobno może stać w lodówce przez tydzień. Na następny jogurt zostawić z obecnego 150g i powtórzyć wszystko.

Jogurt w słoikach powinien wyjść gęsty.Jogurt z termosu może mieć konsystencję jogurtu płynnego.
Opcja z termosem - zamiast do słoików można wlać ciepłe mleko zaszczepione jogurtem do termosu i po 8h wstawić go do lodówki j/w


Robiłam obie wersje by sprawdzić która lepsza i obie wyszły.



Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-08-21 13:25:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
ZUPA KREM Z DYNI

składniki:
1 dynia hakkaido
marchew jedna mała lub pół dużej
kawałek pietruszki i selera-nie za dużo aby nie zdominowały smaku zupy
starty świeży korzeń imbiru-1 cm
sól,pieprz
ziemniaki z 2-3 średniej wielkośći
mleko lub mleczko kokosowe-200- 250 gr w zależności od gęstości jaką preferujecie

wykonanie

dynie umyć, przekroic na pół, usunąć pestki, dynię hakkaido nie trzeba obierać, jej twarda skóra
podczas gotowania miękknie. Dynie pokroićw grube kawałki
resztę warzyw umyć, obrać i pokroić w kawałki
przygotowane składniki umieścić w garku i zalać wodą do połowy warzyw. Dusić około 15-20 min pod przykryciem.
W połowie gotowania dodać pokrojony na plastry imbir
Kiedy warzywa będą miękkie wszystko miksujemy na gładki krem , doprawiamy do smaku solą,pieprzem dolewając mleko /mleczko uzysykujemy odpowiednią dla siebie konsystencje zupy,
Do zupy polecam zrobić grzanki, lub małe pupleciki ( na zdjęciu indycze) wierzch ozdobić pietruszką lub uprażonymi pestkami dyni
Smacznego




Zmieniony przez - agatha38 w dniu 2014-09-01 21:29:27
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 268 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 8177
Zupa krem z dyni i soczewicy

1 cebula
3 ząbki czosnku
po 1 łyżce masła i oliwy (żeby się masło nie zjarało, można użyć innego tłuszczu, np. olej kokosowy będzie super)
800g dyni
160g marchwi
65g czerwonej soczewicy
1,5l wody
świeży imbir
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

W garnku z grubym dnem rozpuściłam tłuszcz, wrzuciłam drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, od razu lekko posoliłam i podsmażyłam aż zmiękły na koniec dodając pokrojony drobno imbir. Dorzuciłam pokrojoną na kawałki marchew i dynię, razem chwilę przesmażyłam, dodałam soczewicę, wlałam gorącą wodę, dodałam sól, pieprz i świeżo startą gałkę. Gotowałam do miękkości warzyw, zblendowałam, doprawiłam do smaku i gotowe można podać np z podprażonymi pestkami dyni czy kto co tam lubi :)

w 100g
24 kcal i B/W/T 1/3,6/1
(liczone dla 20g masła, 5g rzepakowego)

Zmieniony przez - Leexie w dniu 2014-09-02 17:24:01

Kij'n'Marchewka
http://www.sfd.pl/Kij_n_Marchewka/Leexie-t1050360.html

Aktualnie
http://www.sfd.pl/DT_Leexie-t1103989.html

strach to czasem brzydka rzecz,
nie pozwala Ci doznawać najpiękniejszych chwil.
- będzie Twoim przekleństwem, jeśli go nie pokonasz

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 268 Napisanych postów 8009 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 115459
sernik bananowy banalnie prosty

Ser twarogowy (u mnie robiony przez babcię więc policzyłam jako tłusty) 0,5kg
banany 2 szt (200g)
kasza manna czubata łyżka
jaja 2 szt
odrobina proszku do pieczenia
do smaku: słodzik ze stewii, olejek cytrynowy, cukier wnilinowy,
dodałam jeszcze dodatkowo 15g wheja rozpuszczonego z ok 50 ml mleka

ser zblendować z bananami, żółtkami, i dodatkami. Białka ubić osobno i wymieszać wszystko razem przed wylaniem na blachę.
Piekłam w szklanym naczyniu żarodpornym posmarowanym masełkiem.
180 st C ~50 min

Całość: 1443 kcal 127B 83ww 67T
Porcja: 1/6 240 kcal 21B 13,8ww 11T


Malinowa myślę, ze się nie pogniewasz jak wstawię odsyłacz do Twojej wersji
inspirowany: https://www.sfd.pl/Szybki_sernik_bananowy_by_Malinowa-t1024353.html
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 8880 Wiek 44 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 71682
Babeczki (muffinki) czekoladowo-bananowe

SKŁADNIKI:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie Lubella)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- stevia rozpuszczona w minimalnej ilości wody, wg smaku (w wersji dla dzieci było niecałe pół szklanki cukru)
- 1 łyżka kakao
- parę kropel aromatu waniliowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 banan

Składniki suche wsypać do miski i dobrze wymieszać łyżką. Składniki mokre w drugiej misce zmiksować ze sobą, chwile tak by się połączyły. Banana pokroić na plasterki takie ok 0,5 cm i wrzucić do miski z mokrymi. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać dokładnie łyżką, mogą zostać małe grudki.
Babeczki słabo rosną więc foremki napełniać ciastem prawie do pełna (zostawić od góry ok 0,5 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i 20 minut. U mnie grzanie z dołu i góry bez termoobiegu - mam wrażenie że wtedy ciasta są bardziej wilgotne.
Z podanych składników wyszło mi 18 mufinek w mniejszych foremkach.

B/T/W dla całości liczone dla wersji bez cukru:
62,5/249/91,3
dla 1 mufinki gdy wyjdzie ich 18:
3,4/13,8/5








Zmieniony przez - kessik w dniu 2014-09-11 10:33:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 243 Napisanych postów 23792 Wiek 39 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 81252
MIGDAŁOWO – CUKINIOWE NIEBO W GĘBIE!

Składniki:
- 300g cukinii
- 4 jajka
- 100g płatków migdałów
- 4 łyżki mąki owsianej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- starta skórka z połowy cytryny
- aromat migdałowy lub waniliowy - ok. 2 krople
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce na większych lub mniejszych oczkach albo zmiksować, zależy czy chcemy mieć kawałeczki cukinii widoczne czy raczej wolimy gładką masę. Odłożyć na sitko, delikatnie posolić - pomoże to odsączyć nadmiar wody. Ubić białka z odrobiną soli. Utrzeć żółtka z miodem, dodać odsączoną i wyciśniętą w rękach cukinię i całą resztę składników - płatki migdałów zmielić zostawiając odrobinę do posypania ciasta. Delikatnie połączyć masę z białkami. Przelać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 175 stopniach.




...
Napisał(a)
Usunięty przez Arphiel za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Wiek 40 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 10
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium