SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237347

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no to KLOPS

trudność wykonania 1/10

składniki

900g mięso(jakie kto chce) ja dałam z indyka
2 jaja
50gr kasza jaglana ugotowana lub bułka (zależy co kto je )
100gr żurawiny lub po 50 g żurawiny i rodzynek(co kto lubi ,można bez)
50 g orzechy nerkowca, lub inne lub bez
cebula,czosnek,przyprawy

wykonanie

Mięso zmielić.Dodać składniki( ja starłam cebulę na tarce,można zeszklić na oliwie) dodać wszystkie składniki i przyprawy,połączyć w jednolitą masę. Piec w temp 180-200st C 60-70minut

w 100g gotowego produktu
B 17.5
T 7.0
WW 12.0

smaczne na zimno i ciepło









Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2014-07-24 19:13:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 268 Napisanych postów 8009 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 115459


ALA SERNIKOWY DESER

RÓŻOWA WARSTWA
galaretka bez cukru Celiko
serek ricotta
borówka amerykońska
słodzik (jak ktoś używa)

Galaretka z 150 ml wody, zblendować z serkiem i słodzidłem, powrzucać borówki, wlać do ładnej foremki i lodówka.

JASNA WARSTWA
len mielony
banan
żelatyna

Len zalać gorącą wodą, dodać żelatynę. Zmiksować z bananem. Zalać różową warstwę. Po 2 godzinach gotowe. Smacznego!

Takie BTW wyszło mi w polowie porcji:


* Czekolada to nie miała tu być. W sumie przepis mozna dowolnie modyfikować



Zmieniony przez - czikita007 w dniu 2014-07-27 22:26:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
OMLET BANANOWY aka "KSIĘŻYC W PEŁNI"




SKŁADNIKI
*jaja 3 sztuki
*mąka ( u mnie gryczana, ale owsiana też się sprawdza)
*kakao według uznania
*cynamon (duuuuużo)
*banan


WYKONANIE
Wrzucamy wszystko do blendera, miksujemy aż do chwili uzyskania gładkiej, puszystej konsystencji. Wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem na malutkim ogniu. Gdy pojawią się kraterki (bąble), przewracamy na drugą stronę i czekamy aż się przyrumieni. Gotowego absztyfikanta wykładamy na talerz i wcinamy póki gorący


BTW



SMACZNEGO!!!




Zmieniony przez - julusiaczek w dniu 2014-07-28 23:04:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
indyk z kaszą jaglaną

składniki (proporcje wg uznania, ja gotowałam więcej, na kilka dni)

- mielone z indyka
- olej kokosowy
- oliwki zielone
- pomidory
- tymianek, rozmaryn, czosnek, sól, pieprz

zeszklić czosnek, mielone przesmażyć, doprawić, dodać oliwki i pomidory, całość podusić kilka minut, dodać kaszę


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 486 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15795
Banalne w przygotowaniu ciasto czekoladowo-bananowe (bezglutenowe) :


Składniki mokre:
- 3 dojrzałe banany
- 200g jogurtu naturalnego
- 30g oleju kokosowego
- 3 jajka


Składniki suche:

-200g mąki gryczanej
- 30g kakao naturalnego
- łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- aromat migdałowy
- ewentualnie stevia do posłodzenia (bez stevii dzięki bananom też jest słodkie)
- odżywka białkowa- u mnie smak banan- 2 miarki
- dodatkowo można dodać ulubione bakalie- u mnie były to: suszone morele, daktyle, orzechy włoskie i wiórki kokosowe.

Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe mokre składniki i dokładnie mieszamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy, wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremki- pieczemy około 50-60 min w temp. 185 stopni.

SMACZNEGO!!!


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 428 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6956
Chleb zytni razowy

375 g zakwasu (u mnie z maki zytniej razowej)
450 g mąki żytniej razowej
15 g soli
350 ml letniej wody

W wodzie, dokładnie, rozpuścić sól. Dodać zakwas i bardzo dobrze wymieszać az do powstania lekkich babelkow.
Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednorodnej konsystencji .
Zostawic na ok 2-3h do fermentacji w cieplym miejscu, przykryte lniana sciereczka. (np piekarnik)
Po tym czasie przelozyc do keksowek wysmarowanych maslem/olejem mniej wiecej do 3/4 wysokosi formy (polecam blaszke, silikonowe formy nie trzymaja ksztalt.
Wierzch ciasta posmarować olejem, pozostawić do wyrośnięcia w cieple do wyrosniecia.
Piec w temp 180 st okolo godziny









Zmieniony przez - Asieksx w dniu 2014-07-30 15:05:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Sałatka :

Składniki na jedną porcję :

30g Quinoa
30g Giant kuskus
30g mix kiełków fasoli
suszone pomidory
szczypior
pomidorki koktajlowe
rukola

przyprawy: łyżka oliwy z oliwek, sok z limonki, pietruszka, sól morska, chilli


""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
KLUSECZKI JAGLANE


Niby nic nowego i odkrywczego, ale zawsze to jakaś odmiana


SKŁADNIKI
*kasza jaglana
*jajo
*skrobia/mąka ziemniaczana
*cynamon (duuuuużo)
*wiórki kokosowe
*odżywka białkowa


BTW I PROPORCJE



WYKONANIE
*kaszę jaglaną ugotować na sypko w osolonej wodzie, ostudzić
*wrzucić do blendera jajo z kaszą i zmiksować na gładką masę
*dodać wiórki z cynamonem, wsypując po łyżce skrobi/mąki, blendować po każdej dodanej, aż do uzyskania gęstej konsystencji (u mnie 2 płaskie), odstawić na 15min
*wodę posolić i zagotować, lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego wilgotną dłonią (ciasto mocno się lepi), kłaść na oprószony mąką talerz
*włożyć kluski do wrzącej się wody, gotować ok. 2-3 min od wypłynięcia
*w tym czasie białko rozpuścić w dowolnej ilości wody lub mleka (u mnie 200ml)
*kluski odłowić, ułożyć na talerzu, zalać białkiem/polać polewą białkową (zależy od gęstości)
*wcinać, trzęsąc uszami


Dla przełamania słodyczy dobrze pasowałby mus z porzeczek, ale u mnie niestety brak




SMACZNEGO!!!

Zmieniony przez - julusiaczek w dniu 2014-07-31 21:30:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 268 Napisanych postów 8009 Wiek 30 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 115459
SAMOLUBNA* JAGODZIANKA DROŻDŻOWO-BIAŁKOWA

Składniki:
-drożdże 5g
- mleko 40 g
- żółtko 35 g
- mąka razowa 30 g
- whey 30 g
- jagody 50 g
- tłuścidło do posmarowania foremki
- 2 tabletki stewii
- odrobina proszku do pieczenia

Wykonanie:
Drożdze rozpuścić z tabletkami stewii w odrobinie wody, dodać mąkę, mleko, żółtka.Wymieszać. Odstawić na 15 min. Dodać białko. Wymieszać. Odstawić na 15 min. W gotowe ciasto wmieszać borówki i dać wszystko do foremki. Dobrze by było gdyby to chwile postało.
Piekłam w piekarniku ok 20 min w temp 180 stopni.
*SAMOLUBNA: bo tylko na jedną porcję.

Jagodzianka wychodzi dosyć słodka i pulchna nawet lekko wilgotna w środku jak babeczka.
Smacznego!
Przepis można dowolnie modyfikować. Białaka było lekko za duzo moim zdaniem.







Zmieniony przez - czikita007 w dniu 2014-08-01 12:20:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
indyk z oliwkami














Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium