Jeżeli pije się oliwę, olej lniany, jada orzechy,chude mięsa i nazywa się to
dietą tłuszczową to nieporozumienie jest. Na diecie tłuszczowej dającej powera jada się szpik,masło, śmietanę,śmietankę oraz tłuszcze zawarte w produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego; twarogi,sery żółte, karkówka,żółtka,jajka boczek i inne tłuste mięsa, które zawierają najwięcej tłuszczy nasyconych, najwięcej wodoru, z którego organizm wytwarza energię (utlenia wodór) w procesie fosforylacji oksydacyjnej.Tłuszcze nienasycone zawierają mniej wodoru od tłuszczy nasyconych ze względu na ilością wiązań podwójnych pomiędzy atomami węgla. Przy intensywnym trybie życia,treningów na diecie tłuszczowej jada się 200-400g tłuszczy pochodzenia zwierzęcego 0,5L śmiateny lub kostka lub dwie masła-zależnie od zapotrzebowania energetycznego/wydatku energetycznego, wtedy 1g/kg węglowodanów jest wystarczającą wartością.A dla pewnych osób może być zbyt wiele-tyją.W sytuacji,gdy 1g/kg węglowodanów będzie zbyt mała ilością organizm jest w stanie wyprodukować sobie brakującą ilość węglowodanów.W 100g tłuszczu znajduje się ~10g glicerolu, który może uzupełnić na przykład glikogen, zostać wykorzystany jako źródło energii w cyklu Krebsa oraz do produkcji glukozy.Na przykład 1g kw tłuszczowego może dać 0,1g glukozy.Może i produkuje glukozę z kw mlekowego 4/5 (glikogen), pirogronianu,alaniny i metabolitów pośrednich cyklu Krebsa (np szczawiooctan,jabłczan).
1g białka:2,5-4 tłuszczy:0,5-1g węglowodanów. Wzór ten nic nie mówi o g/kg m.c , nie oznacza,że ilość białka to 1g/kg. Nie mniej nie więcej oznacza to,że na 1g białka w posiłku (lub w ciągu doby) przypada od 2 do 4 gram tłuszczy i 0,5 do 1 grama węglowodanów.
70:150-280:35-70
150:375-600:75-150 przy czym lepiej nie przekraczać 1g/kg węglowodanów, aby nie hamować betaoksydacji kwasów tłuszczowych,z których pozyskiwana jest energia.
Zmieniony przez - Evo w dniu 2013-05-09 14:56:46