SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Jakie są najlepsze źródła białka, węglowodanów i tłuszczy?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 52890

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10681 Napisanych postów 45030 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Witam wszystkich.
Poszukuje konkretnej informacji, skondesowanej w jedną całość.. mianowicie chodzi mi o najlepsze=najzdrowsze źródła białek, węglowodanów i tłuszczy.

Pozdrawiam serdecznie

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2974 Napisanych postów 57202 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 623441
Każdy, kto trenuje już jaki czas i zaczął bardziej szczegółowo przyglądać się temu, od czego zależne jest uzyskiwanie efektów kształtowania sylwetki zauważył, że niezmiernie istotna jest w tym przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i węglowodanów, czyli ogólnie ilość energii w postaci kalorii.

Ważne jest to, aby opierać swoją dietę o jak najlepsze jakości źródła makroskładników. Dieta bazować powinna na produktach jak najmniej przetworzonych. Do najlepszych ich źródeł zaliczyć możemy:

1. Źródła węglowodanów:

- kasza gryczana, jaglana, orkiszowa, jęczmienna, owsiana, bulgur, kuskus,
- ryż parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy, dziki, czarny, czerwony,
- makaron durum, pełnoziarnisty, żytni, razowy,
- ziemniaki, bataty,
- topinambur.

2. Źródła białka:

- wieprzowina (szynka, łopatka, schab, boczek),
- wołowina (wszystkie elementy),
- drób (pierś, udko, skrzydełko, podroby),
- ryby (mintaj, miruna, dorsz, karmazyn, pstrąg, łosoś, morszczuk, śledź, tuńczyk itp.),
- nabiał (twaróg, serek wiejski, parmezan, mozzarella, mleczne napoje fermentowane),
- jaja,
- odżywki białkowe,
- batony białkowe.

3. Źródła tłuszczów:

- oliwa z oliwek, olej lniany, rydzowy, z awokado, kokosowy,
- orzechy włoskie, laskowe, pekan, brazylijskie, nerkowce, kokos,
- mięsa tłuste,
- jaja,
- ryby (łosoś, pstrąg, śledź, makrela),
- masło.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7994 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 70811
najlepszym[najlepiej przysfajalnym i skomponowanym wraz z witaminami] źródłem białka są........
...jajka

jeśli chodzi o tłuszcze to ryby, tran, oliwa z oliwek, olej lniany
1

Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10681 Napisanych postów 45030 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Tunczyk w sosie wlasnym lub oleju (bialko)

Zmieniony przez - iy w dniu 2004-08-11 17:06:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 192 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1496
białka: jaja, ryby (tuńczyk w sosie własnym), pierś z kurczaka lub indyka, mleko w proszku odtłuszczone. ww:to proste bo prawie wszędzie masz węgli od za*****ia ryż, chleb, owoce (szczególnie banany). Ja polecam żebyś ugotował sobie torebkę rużu (100g.) i usmażył 100 lub 200g. (pół lub całą) piersi z kurczaka a przyprawami tylko na patelni teflonowej bo bez tłuszczu. Pierś pokrój na kawałki, zmieszaj z ryżem i the end. Jak dla mnie bomba. Możesz jeszcze jakieś ważywa z tym kurczakiem podsmażyć.
1

Kulturystyka...taaaak.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 209 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2032
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 209 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2032
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 161 Napisanych postów 12851 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 43217
bialka -miesa jajka ryby mleko
weglowodany - zboża kasze
tłuszcze - roślinne i rybie

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 71 Napisanych postów 10883 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 44966
A moze poczytasz posty podwieszone?
Od tego powinno sie zaczac.

pierwsza by zobaczyc twoje oczy...
druga, druga... by zobaczyc twoje usta...
trzecia po to by zobaczyc cala twoja twarz...

A.W.O.L.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10681 Napisanych postów 45030 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57734
Wielkie dzięki za wszelkie informacje....

Pozdrawiam
Paula
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 60 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1415
Węglowodany

Unikaj: spożywania węglowodanów prostych (cukrów prostych): cukru, miodu, dżemu, słodyczy, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi.

Źródłem węglowodanów powinny być dla Ciebie głównie:

produkty zbożowe
szczególnie te bogate w błonnik (np: razowe pieczywo, kasza gryczana) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica).


warzywa
spożywaj je w ilości 350 - 500 g na dobę. Mają one niewielką wartość energetyczną, dają uczucie sytości, są źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika.
Jedz surówkę do każdego posiłku!


owoce
spożywaj je w ilości 200 - 300 g na dobę (pamiętając o wliczaniu ich do ustalonej ilości wymienników węglowodanowych w danym posiłku).
Są one także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Pamiętaj aby te same posiłki (np. śniadania) w ciągu kolejnych dni były zbliżone pod względem zawartości węglowodanów, co zmniejszy wahania cukru we krwi w ciągu doby.



Białko

Unikaj: wieprzowiny, tłustego drobiu (gęsi, kaczki). Spożywając produkty białkowe (np. mleko, wędliny, sery) pamiętaj, aby zawierały jak najmniej tłuszczu.

Dobrym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego dla Ciebie są np. ryby morskie, drób chudy bez skóry, cielęcina, chude wędliny, mleko i przetwory mleczne odtłuszczone.


tłuszcze

Uważaj na tłuszcze "ukryte", zawarte w tłustych mięsach, serach, mleku (np. 1 parówka zawiera 12 g tłuszczu).

Wśród tłuszczów zaleca się spożycie olejów roślinnych i rybnych, a ograniczenie masła i smalcu.

Nie bójcie się próbować nowego - amatorzy zbudowali arkę,
profesjonaliści Titanica...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rodzyny

Następny temat

BÓB< BÓB< BÓB< BÓB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!