Chleb
Przepis na chleb bogaty w składniki odżywcze. Może śmiało stanowić posiłek sam w sobie.
Składniki: 1-1,2kg mąki, po 50g nasion dyni i słonecznika, 100g zmielonego grochu(lub mąki grochowej), 100g kiełków drobnej fasoli(może być mung), 100g ugotowanej kaszy jaglanej, ok. 70g zarodków pszennych, 80g ugotowanego granulatu sojowego, 50g kiełków quinoa, 50g kiełków amarantusa, 120g kiełków pszenicy, 70g płatków jęczmiennych,
50g płatków owsianych, 100g otrąb owsianych, ziarno sezamu, siemię lniane, popping z amarantusa do posypania, sól, woda, 40-50g drożdży, cukier.
Nastawiamy zboża na kiełkowanie. Gdy mamy już kiełki obgotowujemy je. Wody z nich nie wylewamy. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 2 łyżek mąki i odrobiny cukru. Mieszamy suche składniki dodajemy kiełki potem drożdże potem dolewamy stopniowo wodę tak, aby powstało ciasto konsystencji ciasta na chleb. Odstawiamy na pewien czas. Jak urośnie wkładamy do foremek, a potem na wierzch sypiemy siemię lniane, sezam i jak ktoś chce to jeszcze popping. Pieczemy około 70 minut w temp. 150 stopni.
Jest to trochę zmodyfikowany przeze mnie chleb zwany „Men’s Bread” wypiekany przez piekarnię French Meadow Bakery. Jest on polecany w kulturystyce.