Wiek : 27lat
Waga : 115kg
Wzrost : 179cm
Obwód klatki : 117cm
Obwód ramienia : 40cm
Obwód talii : Biodra - 107cm, Brzuch - 121cm
Obwód uda : 75cm
Obwód łydki : 46cm
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : Nie mierzony, ale za wysoki
Aktywność w ciągu dnia : praca siedząca, wieczorami aktywność fizyczna (poniżej)
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 7x w tygodniu lekki trening aerobowy (po ok. 30 minut) + 4x w tygodniu basen (po ok. 30 min) + 3x w tygodniu lekki trening siłowy
Odżywianie : dieta zbilansowana (z naciskiem na wszystkie minerały i witaminy)
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : Ograniczenie kwasowości posiłków (częsta ostra zgaga)
Stan zdrowia : wysoki cholesterol, prawdopodobnie zaburzenia refluksu żołądkowego (stąd zgaga)
Preferowane formy aktywności fizycznej : Cardio + Basen + Siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : Brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : Tak, ale chciałbym je przyjmować dopiero w momencie, kiedy organizm nie będzie sobie już samodzielnie radził (myśle, że za jakieś 6-9 miesięcy)
Stosowane wcześniej diety : konsekwentnie trzymanej diety - żadnej
ZAPOTRZEBOWANIE KALORYCZNE:
TDEE określiłem na poziomie 3099kcal. Z racji celu ukierunkowanego na redukcję, do diety przyjąłem spożycie na poziomie 2700kcal dziennie.
DIETA:
Zbilansowana, ułożona z dziennikiem posiłków VITALMAX. Chciałbym tutaj podkreślić, iż zależy mi na zaspokajaniu najlepiej 100% dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy.
Ustalone ilości składników:
B = 2g/kgmc (230g/dzien) (42% składnika w diecie)
T = 0,9g/kgmc (104g/dzien) (18% składnika w diecie)
W = 1,9g/kgmc (219g/dzien) (40% składnika w diecie)
Kcal = 2700
Stosunek kalorii:
B/T/W = 1/1/1
Stosunek kwasów tłuszczowych:
NKT/JNKT/WNKT = 1/1/1
Rodzaje białek:
Zwierzęce/Roślinne = 86%/14%
Rodzaje węglowodanów:
Błonnik/Sacharoza/Laktoza/Skrobia = 16%/19%/19%/46%
Przykładowy jadłospis
I Posiłek: 07:30 BTW 24/13/71
- Mleko 3,2 (250g)
- Zarodki pszenne (50g)
- Banan (200)
II Posiłek: 09:00 BTW 16/13/46
- Mleko 3,2 (300g)
- Płatki owsiane (50g)
III Posiłek: 12:00 BTW 34/22/6
- Pierś z kurczaka (150g)
- Pomidor (200g)
- Cebula (20g)
- Olej lniany budwigowy (15g)
- Oliwa z oliwek (5g)
IV Posiłek: 15:00 BTW 44/31/10
- Makrela (200g)
- Marchew (150g)
- Ogórek (200g)
- Cebula (20g)
V Posiłek (***Przedtreningowy): 17:30 BTW 60/5/46
- Pierś z kurczaka (250g)
- Ryż brązowy (60g)
- Pomidor (100g)
- Ogórek (100g)
- Cebula (20g)
***
TRENING
***
VI Posiłek (***Potreningowy): 20:00 BTW 25/7/36
- Ser twarogowy półtłusty (125g)
- Jabłko (150g)
- Sok grejpfrutowy (180g)
VII Posiłek: 22:00 BTW 23/11/5
- Ser twarogowy półtłusty (125g)
- Olej lniany budwigowy (5g)
TRENING:
Powiem szczerze, nie znam się na tym (szczególnie na siłowym, także proszę o pomoc w takowym treningu). Codziennie wybieram się na treningi aerobowe (bieżnia, rowerek, orbitrek), po ok. 30 minut. Treningi siłowe lekkie planuje ok. 3 razy w tygodniu (w ciągu jednego tygodnia każda partia mięśni, brzuch codziennie). W dni gdzie nie ma treningu siłowego dokładam basen (3 razy w tygodniu po ok. 30 min).
CEL:
Zależy mi na zrzuceniu balastu (7 lat temu przy tym samym wzroście ważyłem 73kg). Chciałbym osiągnąć do końca roku, a więc w 3 kwartały wagę na poziomie 85kg (10kg zrzutu balastu na kwartał). Dodatkowo liczę na zmniejszenie obwodu w pasie, brzuch jest wielki i niepotrzebny, więc trzeba go się pozbyć (w miarę możliwości do najmniejszego możliwego dla mnie poziomu). Nie planuje tylko schudnąć, chcę aby to co będę robił przez najbliższy czas zostało zachowane w miarę możliwości czasu na stałe. To co będę jadł to dieta zbilansowana, a więc taka która spokojnie może zostać na całe życie, ćwiczenia rzecz zdrowa też muszą zostać na stałe. Przy późniejszym odpowiednim zbilansowaniu chce dożyć do siedemdziesiątki (w obecnym stanie mam wątpliwości że przekroczę pięćdziesiątkę).
Bardzo Was proszę o ocenę mojego planu zrzutu balastu, podkreślam, że interesuje mnie długofalowy i przede wszystkim zdrowy proces redukcji.
Poniżej powinny załączyć się zdjęcia.
Pozdrawiam
Linomag