Szacuny
195
Napisanych postów
9906
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
174402
Jest to mój pierwszy post w tym dzienniku - więc POZDRAWIAM i życzę sukcesów, gratuluję samozaparcia
Kiedyś udo z indyka poniżej 10 zł/kg kupowałem a dzisiaj to za pierś z kurczaka muszę 14 zł/kg dać a o piersi z indyka to już nie wspomnę,
Cóż, też ostatnio widziałem pierś z kuraka za 16 zł w PROMOCJI. Trochę sporo, jak na nią...
no a wołowina i ponad 30 zł/kg
Oglądałem ostatnio AGROBIZNES ( okazjonalnie ) no i właśnie pan ekspert mówił, że w tym roku wołowina osiągnęła chyba najwyższy poziom cen w historii, a może być jeszcze więcej.
Imo najlepiej kupować pierś z kuraka (samo mięsko, nic już nie "odpada")> Wołowina od czasu do czasu, żeby urozmaicić menu. Chyba że portfel nie stanowi problemu
Szacuny
11148
Napisanych postów
51566
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja jednak stawiam na piers z indyka, a nie z kurczaka, co wynika ze stosowanych hormonow i lekow w hodowli kurczakow - jednym slowem zdrowszy jest zdecydowanie indyk, co zreszta czuc po zjedzeniu jednego jak i drugiego (mam na mysli reakcje zoladka na kazdy z rodzajow miesa). Dla porownania wartosci odzywcze dla piersi z indyka bez skory to: B: 19,2 T: 0,7 W: 0, a dla piersi z kurczaka bez skory: B: 21,5 T: 1,3, W: 0. W bialku roznica nieznaczna a jak uwzglednic ze piers z indyka ma jeszcze mnie tluszczu to jednak wg mnie: piers z indyka vs piers z kurczaka 1:0 dla indyka :)
Szacuny
195
Napisanych postów
9906
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
174402
Z tym, że moim zdaniem nie można też uogólniać. Bo kurczak w jednej hodowli może być na "koksie", a w innej nie. Tak samo może być z indykami.
Co do tych wartości odżywczych, aż tak bardzo nie przywiązywałbym wagi - gram białka w tą/czy tamtą, gram tłuszczu w tą/czy tamtą. Znowu zależy od konkretnej hodowli, a nawet dobitniej od konkretnej sztuki
Poza tym obecnie w dużej części jedzenia są polepszacze, chemia itp itd. Trudno jest całkowicie to wyeliminować. A po co dodają to? Żeby biznes się im opłacał.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51566
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mysle ze ten drob ktory jest w sprzedazy w marketach jest na "koksie" a powiem wiecej nie mysle tylko wiem :) Co innego kurczaczek od gospodarza do ktorego ma sie zaufanie, ktory rosnie 2 x dluzej i jest o 1/3 mniejszy od hodowlanego tzn. kurczak oczywiscie a nie gospodarz :). Nie ma hodowli na skale przemyslowa bez dodatkow. Indyk jest mnie popularny wsrod spoleczenstwa stad mniej tego swinstwa, a wyelimonowac sie nie da tak jak piszesz: m.in. wszedzie stosuje sie leki (antybiotyki) niestety :(
Zmieniony przez - DARNOK35 w dniu 2012-02-14 15:22:59
Szacuny
11148
Napisanych postów
51566
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Ja tez uwazam ze ubylo - brzuch jest bardziej plaski zdecydowanie i jakby zadek tez nabral ksztaltow hehe - zapytaj zone czy czuje roznice hehe - Tak trzymaj - wszystko dobrze Ci idzie ! Za rok siebie nie poznasz jak tak dalej bedzie szlo !