widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe...
mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 dni... w jego skład wchodzi jedynie mąka żytnia typ 2000 oraz woda... a wygląda to od zapleczy tak :
zakwas robimy w jakimś słoiku itd... pamiętajmy aby po wymieszaniu zawsze przykryć lnianą ściereczką albo jakąś inną, ale lniana najlepsza
I dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
II dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
III dzień
25 g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
IV dzień
25 g mąki żytniej 2000
25ml wody ciepłej
V dzień to wszystko dajemy do miski i dorzucamy do niej :
250g mąki żytniej 2000
250ml wody ciepłej
potem odstawiamy wszystko na 12 godzin
po 12 godzinach
250g mąki żytniej 2000
1 łyżeczki soli
ciepła woda 50-100ml
jakieś pestki dyni, słonecznika, kminek, płatki, cokolwiek, co wyda wam się odżywcze...
wszystko w brytfance, smarujemy ciepłą wodą powierzchnię, aby lepiej mogła ewoluować w piekarniku, dajemy pod lnianą sciereczkę na 2h
ciasto wyrośnie troszke
znowu smarujemy wrzątkiem
lekko nacinamy nożem powierzchnię chleba żeby nie popękał nam podczas pieczenia
wstawiamy chleb w brytfance do piekarnika 200* i pieczemy w nim 55minut bądź ciut dłużej, w zależności od tego czy wolimy bardziej wypieczony chleb czy też mniej
rada : jeśli nie chcesz smarować brytfanki tłuszczem, to zainwestuj w papier do pieczenia... kupisz go w prawie każdym większym markecie, a dzięki jego właściwościach nie będziesz musiał dodawać tłuszczu...
jeśli chodzi o rozbicie kaloryczne... w zależności od tego co wrzucicie... to będzie wasz własny wymysł chleba, taki szał kucharza :)
proporcje które podałem są do chleba załączonego na obrazku... więc możecie manipulować wielkością mąki i wody w zależności proporcji 1:1 :)
przypominam że jedyną mąką jaką tu wrzucamy jest mąka żytnia typ 2000 , można ją kupić w sklepach bioo... na pewno na googlach znajdziecie sklepu zarówno które można odwiedzić jak i te, przez które można zamówić on-line :)
pozdrawiam i miłego pieczenia kucharze ;)