SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

chleb żytni razowy na zakwasie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 32022

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407


widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe...

mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 dni... w jego skład wchodzi jedynie mąka żytnia typ 2000 oraz woda... a wygląda to od zapleczy tak :

zakwas robimy w jakimś słoiku itd... pamiętajmy aby po wymieszaniu zawsze przykryć lnianą ściereczką albo jakąś inną, ale lniana najlepsza
I dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej

II dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej

III dzień
25 g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej

IV dzień
25 g mąki żytniej 2000
25ml wody ciepłej


V dzień to wszystko dajemy do miski i dorzucamy do niej :
250g mąki żytniej 2000
250ml wody ciepłej

potem odstawiamy wszystko na 12 godzin


po 12 godzinach

250g mąki żytniej 2000
1 łyżeczki soli
ciepła woda 50-100ml
jakieś pestki dyni, słonecznika, kminek, płatki, cokolwiek, co wyda wam się odżywcze...

wszystko w brytfance, smarujemy ciepłą wodą powierzchnię, aby lepiej mogła ewoluować w piekarniku, dajemy pod lnianą sciereczkę na 2h

ciasto wyrośnie troszke

znowu smarujemy wrzątkiem

lekko nacinamy nożem powierzchnię chleba żeby nie popękał nam podczas pieczenia

wstawiamy chleb w brytfance do piekarnika 200* i pieczemy w nim 55minut bądź ciut dłużej, w zależności od tego czy wolimy bardziej wypieczony chleb czy też mniej


rada : jeśli nie chcesz smarować brytfanki tłuszczem, to zainwestuj w papier do pieczenia... kupisz go w prawie każdym większym markecie, a dzięki jego właściwościach nie będziesz musiał dodawać tłuszczu...


jeśli chodzi o rozbicie kaloryczne... w zależności od tego co wrzucicie... to będzie wasz własny wymysł chleba, taki szał kucharza :)

proporcje które podałem są do chleba załączonego na obrazku... więc możecie manipulować wielkością mąki i wody w zależności proporcji 1:1 :)

przypominam że jedyną mąką jaką tu wrzucamy jest mąka żytnia typ 2000 , można ją kupić w sklepach bioo... na pewno na googlach znajdziecie sklepu zarówno które można odwiedzić jak i te, przez które można zamówić on-line :)

pozdrawiam i miłego pieczenia kucharze ;)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
W roznych warunkach ,chleb sie roznie zachowuje, tam gdzie cieplej spokojniej chleb wyrosnie szybciej a im zimniej tym wolniej,ale wyrosnie nawet w lodowce. Nie patrz na czas, ma podwoic swoja ilosc i wtedy siup do pieca

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 677 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3157
Hej! Dostałam właśnie "gotowy" zakwas od koleżanki, więc rozumiem że dodać już tylko:
250g mąki żytniej 2000
1 łyżeczki soli
ciepła woda 50-100ml
płatki, pestki i reszta
Zgadza się?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Zależy, ile masz tego zakwasu.
Moim zdaniem 250g będzie mało.
Ja robię z okolo 1kg mąki, a dodaję jeszcze sporo innych składników i wychodzą mi 2 spore bochenki.

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 677 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3157
zrobiłam z przepisu swojej mamy:
1kg mąki
zakwas
1 litr ciepłej wody
2 łyżeczki soli
z "wkładek" mama daje po 3/4 szklanki: słonecznika, siemienia, owsianych i otrębów (ja dałam 3 szklanki takiej mieszanki jaką kiedyś popełniłam: owsiane, gryczane, jęczmienne, pszenne, orkiszowe, otręby, zarodki)
***
I wiecie co? Mam zakalca :((( Fakt, pokręciłam proporcje, bo ten przepis jest na 2 bochenki, a ja chciałam 1, więc mąki dałam 0,5 kg, wody 0,5 l, ale już przy soli i wkładkach zapomniałam o dzieleniu przepisu na pół - no ale przecież to nie może być powodem, prawda? Pod ściereczką lnianą rosło całą noc (w sumie dużo nie urosło...), posmarowałam wrzątkiem, nacięłam powierzchnię i do nagrzanego pieca na 70 min w 190 st. z termoobiegiem (podobno przy termoobiegu odejmuje się 10 st. od temp. podanej w przepisie). Chleb pieczony był w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.

Czemu się nie upiekł i czy mogę go jeszcze reanimować? :(((

Zmieniony przez - bulinka_86 w dniu 2011-08-10 11:48:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Reanimować już raczej się nie da

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 677 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3157
Myślałam, że może do pieca znowu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 39 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53926
Nic to nie da...

Meraviglia!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 60 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1201
Jak długo taki chleb jest świeży w porównaniu z kupnym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21875
Jak się ma zakwas to się robi dopiero cisto zakwaszone z części zakwasu - zakwas plus mąka plus woda(jakieś 12 godzin) i dopiero do ciasta zakwaszonego dodajemy znowu mąkę, wodę, sól plus dodatki.Zostawiamy do wyrośnięcia na około 4 godziny i do pieca
Ja korzystam z przepisu znalezionego na necie, podaję poniżej


Składniki na zaczyn:

zakwas żytni 60g
woda 90 g
mąka żytnia typ 2000 90 g

Składniki ciasta:

zaczyn
210 g wody
240 g mąki żytniej
łyżka miodu
łyżeczka soli
słonecznik (niekoniecznie, ale bardzo lubię)
Wykonanie:

Wymieszać składniki zaczynu i odstawić na 12 godzin w nieprzewiewne miejsce (polecam piekarnik).
Odważyć pozostałe składniki, dodać do miski i wymieszać dokładnie. Wyjdzie klajster.
Przełożyć do keksówki 10x20 i poczekać 4 godziny, aż wyrośnie.
Piec 15 minut w 230 stopniach i 45 minut w 210.
Kroić dopiero na drugi dzień.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 60 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1201
Wczoraj upiekłem ten chleb według przepisu autora. Wyszedł wyśmienity troche wilgotny w sroku może powinien dłużej się piec ale i tak to w niczym nie przeszkadza sog jak wejdzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
hejj ;) widzę że coś ruszył moj przepis... po roku :P no ale lepiej później niż wcale :)

co się tyczy zakalców, to muszę wam powiedzieć, iż zależy to w dużej mierze od mąki... bynajmniej nie od jej typu, czyli czy 2 tys, czy 1500 czy innej... tylko od producenta...

mieszkam w Krakowie, pochodzę z Krosna... w Krośnie kupiłem kiedyś mąkę z frysztaka żytnią razową... beznadzieja... nie wyszedł chleb... był właśnie taki zakalec i w ogóle... natomiast w Krakowie, w bio sklepie kupiłem mąkę żytnią razową za jakieś niecałe 4 zł, to była najtańsza mąka w bio sklepie ;) przy ulicy Nila... koło pętli Krowodrza Górka, jeśli ktoś by się zainteresował... i muszę wam powiedzieć, że chleb za każdym razem wychodził dobry...

nie przejmujcie się również tym że jest mokry ten chleb... to nic nie szkodzi, ja nie umarłem ;) już go nie robiłem z pół roku, ale chyba natchnęliście mnie do ponownego zrobienia tego chleba ;)

miło widzieć że nie tylko mi się taki przepis przyda ;)

a co do kolejnego robienia chleba, to zakwas macie już gotowy od razu, więc drugi wasz chleb zrobicie w jeden dzień :D można tak kombinować, próbowałem i wychodziło :)

Zmieniony przez - adas1200 w dniu 2011-08-27 00:05:57
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

surówka pięknośći :D

Następny temat

Pieczony szczupak

WHEY premium