...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
naprawdę dają w piekarni???? o ja...
taka sobie Buli-Buli:
http://www.sfd.pl/Redukcja_do_oceny_i_poprawy._Trening_siłowy__co_i_jak_-t778021.html
...
Napisał(a)
Bulinko, jak ja zaczęłam swoją przygodę z chlebem, a było to jeszcze przed sfd to w piekarni kupowałam mąkę na chleb.... w trakcie rozmowy z panią sprzedawczynią wyszło, że po co mam robić zakwas skoro mogę dostać gotowy. Powiedziałam, że jak mi mój zakwas nie wyjdzie to się do niej zgłoszę. Na szczęście mój wyszedł, jest już mocny, trzymam go w lodówce i dokarmiam przed pieczeniem.
...
Napisał(a)
adas1200
zakwas robimy w jakimś słoiku itd... pamiętajmy aby po wymieszaniu zawsze przykryć lnianą ściereczką albo jakąś inną, ale lniana najlepsza
I dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
II dzień
25g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
III dzień
25 g mąki żytniej 2000
25 ml wody ciepłej
IV dzień
25 g mąki żytniej 2000
25ml wody ciepłej
mam pytanie a propos robienia zakwasu (mąkę już kupiłam, a nie chcę czegoś spaskudzić) - ilości na II, III i IV dzień dosypujemy i dolewamy do tego, co zalaliśmy już dnia pierwszego? czy każdego kolejnego dnia "nastawiamy" kolejną porcję w oddzielnym słoiku i dopiero piątego dnia wszystko ze sobą łączymy?? Z góry dzięki!
never underestimate what you can accomplish, everything is possible :)
http://www.sfd.pl/lenka/mięśniom_mówię_zdecydowane_TAK,_tłuszczowi_zdecydowane_-t863631.html
...
Napisał(a)
Ja zawszę robię zakwas z samych otrębów :) mieszanki żytnio-pszennej.
Kiedy chce przyśpieszyć proces zakwaszania dodaję odrobinę świeżych drożdży (powiedzmy sześcian 5x5x5mm). Ich smak jest potem nie wyczówalny a chleb nadal ma charakterystyczny, kwaśny smak.
200ml ciepłej wody i 200g otrębów. Moczymy je około 12-24h.
A potem dalej jak w przepisie :) dodajemy mąki razowej i lepimy chlebek :)
200g otrębów i 200g mąki daje ok 600-700g bochenek.
Kiedy chce przyśpieszyć proces zakwaszania dodaję odrobinę świeżych drożdży (powiedzmy sześcian 5x5x5mm). Ich smak jest potem nie wyczówalny a chleb nadal ma charakterystyczny, kwaśny smak.
200ml ciepłej wody i 200g otrębów. Moczymy je około 12-24h.
A potem dalej jak w przepisie :) dodajemy mąki razowej i lepimy chlebek :)
200g otrębów i 200g mąki daje ok 600-700g bochenek.
...
Napisał(a)
lenka_d , oczywiście wszystko idzie do tego samego słoika co dzień pierwszy, zakwas odbywa się w tym słoiku :D
...
Napisał(a)
adas1200 dzięki ;D dzisiaj piekę kolejny... taki bohenek starcza mi tylko na tydzień :( ps. mozna go mrozić; w zamrażarce wytrzyma z 3-4 tygodnie :)
Polecane artykuły