...
Napisał(a)
wygrysa czy jakaś wersja do automatu do chleba jest?
Dokladnie to samo mnie interesuje, robil ktos?
"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."
...
Napisał(a)
a ja mam takie pytanie :)
czy mogę zrobić sobie np. podwójną ilość zakwasu, żeby mieć na następny raz?
i gdzie ja mam trzymać ten zakwas?
może być lodówka, czy w jakimś ciemnym suchym miejscu???
Zmieniony przez - anuszkaa111 w dniu 2013-01-26 12:51:54
czy mogę zrobić sobie np. podwójną ilość zakwasu, żeby mieć na następny raz?
i gdzie ja mam trzymać ten zakwas?
może być lodówka, czy w jakimś ciemnym suchym miejscu???
Zmieniony przez - anuszkaa111 w dniu 2013-01-26 12:51:54
...
Napisał(a)
Witam bardzo fajny przepis, mam pytanko do autora bo robię właśnie zakwas z mąki żytnej typ 2000 razowa, jestem na etapie 2 dnia, ale robię z większej ilości dodaje 100 g mąki i 100 ml wody, moje pytanie jest następujące: 4 dnia będę miał już dużą ilość tego zakwasu, jak długo taki zakwas może siedzieć w lodówce?
...
Napisał(a)
Ile można trzymać zakwas? Na czym polega dokarmianie i na ile przed ulepieniem chleba trzeba go dodać? Czy zakwas wyhodowany na mące żytniej 720 sprawdzi się? w przypadku pieczeni z Razowej 2000?
--------------------------------------------------------------------------
http://www.sfd.pl/Jurajskiraj_Pamiętnik_Grubasa_;_-t1021289.html
...
Napisał(a)
Słuchajcie, zrobiłem ostatnio ten chlebek, pięknie wyrósł, piękna skórka się zrobiła. Żona zachwycona, pierwszego dnia. Później było tylko gorzej :( Zrobił się twardy, ciężki do krojenia, gliniasty w środku. Zastosowałem mąkę 750. Spodziewałem się, że aż takiej różnicy nie będzie. To może być wina mąki?
...
Napisał(a)
Ja zrobiłam według przepisu i wyszedł zakalec :( szkoda bo tak pięknie pachniał po wyjęciu z piekarnika
...
Napisał(a)
Tu znajdziecie wszystkie odpowiedzi dot. zakwasu
Zakwas
Sama jestem na drugim dniu,mam nadzieje ze sie uda.
Zakawas mozna przechowywac nawet miesiacami,latami? , w lodowce, najlepszy jest o gestej kosystencji, taki zrobiony zakwas trzeba dokarmiac srednio raz w tyg.
Zakwas
Sama jestem na drugim dniu,mam nadzieje ze sie uda.
Zakawas mozna przechowywac nawet miesiacami,latami? , w lodowce, najlepszy jest o gestej kosystencji, taki zrobiony zakwas trzeba dokarmiac srednio raz w tyg.
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
na zakwasie elegancki chleb wychodzi. zakwas mam juz kilkumiesieczny, stoi w lodowce, jak mi sie przypomni to dolewam wody i wsypuje maki. dzien przed pieczeniem dokarmiam na maxa i wyjmuje z lodowki. za kazdym razem chleb jest ok. zostawiam na cala noc do wyrosniecia.
...
Napisał(a)
Hej Wam,
Szczerze mówiąc sukces nie zależy od zakwasu nawet... najbardziej zależy od mąki... najlepiej mąkę kupić 1-2 zł droższą w sklepach ze zdrową żywnością... jak kupicie w sklepie albo nawet bezpośrednio od producenta- może się niestety nie udać. Czemu? Nie mam zielonego pojęcia, ale mówię z autopsji, nie raz to już przechodziłem :)
Szczerze mówiąc sukces nie zależy od zakwasu nawet... najbardziej zależy od mąki... najlepiej mąkę kupić 1-2 zł droższą w sklepach ze zdrową żywnością... jak kupicie w sklepie albo nawet bezpośrednio od producenta- może się niestety nie udać. Czemu? Nie mam zielonego pojęcia, ale mówię z autopsji, nie raz to już przechodziłem :)
Polecane artykuły