SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białka - PORÓWNANIA dot. szybkosci trawienia,poziomu insuliny,etc.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 41287

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 50 Napisanych postów 10140 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38697
Wiec jesli ktos nie toleruje laktozy - lepszym wyjsciem (zdrowszym dla tej osoby) wydaje sie byc unikanie izolatu.

Unikanie? Zazwyczaj izolat zawiera bardzo małe ilości ww, czasem wręcz znikome. Fajny art i badania. Jak ktoś ma czas na przeczytanie, a nie jedynie zerknięcie to polecam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ten plus izolatu = mało dodatków w tym brak laktozy
jesli ktos dobrze toleruje laktoze to nie widze innych wiekszych przeciwskazan do spozywania wpc
wiadomo ta ilosc bialka tez bedzie odrobine mniejsza
ale czy te 2-4g na porcje robia roznice?

chyba ze ktos liczy co do 3 miejsca po przecinku
i kazdy gram na waga zlota - to co innego

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 150 Wiek 40 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 766
A jaki jest sens takiego dokładnego podejścia do diety? Przecież nie jesteśmy w stanie stwierdzić ile spalamy kcal od rana do wieczora, tym bardziej ile dokładnie potrzebujemy białka. Ja np. mam pracę fizyczną, a skrajność w jej intensywności jest ogromna. Więc po co mi liczyć do 3miejsc po przecinku (czy nawet do z dokładnością do 1g) ile czego potrzebuję? To nie realne. Jedynie osoby, których cały dzień jest podporządkowany kulturystyce, nie pracują, nie wykonują czynności domowych itd mogą tak dokładnie podchodzić do diety...czyli bogaci zawodowcy. Reszcie polecam zdrowy tryb życia i odżywiania ale bez popadania w paranoje.

QUALITY not QUANTITY

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
Zgadzam się z powyższym. Musiałbym nie mieć życia poza kulturystyką i pieniądze spadające z nieba, żeby martwić się takimi pierdołami jak poszczególne gramy różnych składników odżywczych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
a kto komu kaze popadac w paranaje?
na pewno nie ja!

za to ja jestemn zwolennikiem liczenie tego ile jemy - po co?
po to aby wiedziec gdzie popelnilismy blad czy tez gdzie wprowadzic zmiany

Zaczac trezba od trzymania zdrowej diety - ale samo trzymanie diety nie do konca jest skutecznie jesli chodzi o osoby chcace czy to przytyc czy to zrzucic troche sadelka.
Tak isc na zywiol sie nie da.

Oczywiscie jest cos takiego jak agresywna masa - ale ort Magdy (tlumaczenie artu Poliquina - rozwiewa wszlekie watpliwosci co do takiego podejscia:
https://www.sfd.pl/10_najczęstszych_błędów_przy_budowaniu_masy_mięśniowej-t733630.html

glownie punkt 3!



tylko zdrowe odzywianie dla osoby dbajacej o sylwetke - jak najbardziej
tylko zdrowe odzywianie bez dokladnego liczenia/analizowanie/poprawianaia bledow dla osoby majacej jakis cel - nie tylko zdrowo sie odzywiac - ale np. zrzucenie fatu - nie zawsze moze wystarczyc

A pod pojeciem zdrowe odzywianie oczywiscie nie liczy sie opcja spozywania mnije niz 1000kcal na dzien!

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
My nie mówimy o tym aby w ogóle nie liczyć Chodzi o to aby nie liczyć paranoicznie co do grama. Przyjąć wartości, ustalić gramaturę pokarmów, ale nie mierzyć paranoicznie później ile czego jest, bo będzie 2 gramy białka za dużo, albo 3 gramy węglowodanów
I tak nikt z nas nie ma najmniejszego pojęcia ile organizm zużywa z tego co mu dajemy i jak tym gospodaruje, więc tym bardziej nie ma się czym przejmować.

Zmieniony przez - Granathar w dniu 2011-05-23 15:48:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Raz, że samo liczenie co do grama jest samo w sobie mało uzasadnione, dwa - należy wziąc pod uwagę, że często "piers z kurczaka piersi z kurczaka nie równa", i może być tak, że jedna dostarcza 16 a inna 21g białka / 100g (zaleznie od zawartości wody, a ta może być rózna zależnie od sposobu przechowywania).

Poza tym wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zapotrzebowanie kaloryczne mierzone wzorami czy już w ogóle liczone za pomocą tzw. współczynnika aktywności ma charakter orientacyjny i jest nieprecyzyjne. Poza tym wiele osób nie bierze pod uwagę strat zachodzących w procesie obróbki termicznej, zwłaszcza jesli smażymy, grillujemy, czy pieczemy zawartośc strawnych białek może być istotnie mniejsza niż w produkcie wyjściowym. Obracamy się więc w sferze założeń, wyobrażeń, uproszczeń, a nie precyzyjnych danych. Z resztą wszystkie wyliczenia, ważenia i inne starania najczęściej zabija nuda monotonnego jak flaki z olejem jadłospisu...

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-23 16:30:12

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-05-23 16:30:47
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 150 Wiek 40 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 766
dokładnie.masz może namiar na to, ile traci się wartości odżywczch (białka) podczas obróbki termicznej? Interesuje mnie smażenie na oleju, gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku itd.

QUALITY not QUANTITY

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
kilka % max

wiecej traci sie witamin i minerałow
http://nutritiondata.self.com/topics/processing 

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 56 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1355
bardzo ciekawy art, nurtuje mnie jednak sprawa na którą szukam odpowiedzi, której nikt nie potrafi mi jednoznacznie udzielic
mianowicie czy BCAA występujące w WPC, jest w jakis sposób gorsze od podawanego oddzielnie? tzn czy jesli po treningu przyjme WPC w którym przykładowo będzie 20g BCAA to będzie to gorsze rozwiązanie aniżeli przyjęcie samego BCAA w kapsułkach? jeśli tak to dlaczego?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Synteza białek mięsniowych (anabolizm) - EAA vs NEAA

Następny temat

Insulina - a metabolizm białek mięśniowych

WHEY premium