Witam
Proszę o ocenę mojej diety redukcyjnej i w razie jak coś jest nie tak o korektę. Nagradzam sogami.
O mnie
wiek 17lat
wzrost: 187cm
waga: 90kg
Moja tygodniowa aktywność wygląda następująco:
poniedziałek- trening siłownia 45 minut (godz 19.00 start)
wtorek- trening w piłkę nożną 90 minut ( start 19.30 start)
środa- trening siłownia 45minut (godz 19.00 start)
czwartek- trening w piłę 90minut ( godz 19.30 start)
piątek- trening siłownia 45minut (godz 19.00 start)
sobota- trening siłownia ( w tym rozciąganie się) 45minut (godz 19.00 start)
niedziela- A tu leżę i regeneruje się
Czyli średnio na 6 dni wychodzi wychodzi 60minut treningu i tak też podałem to w drugim sposobie ( pkt2)
Jak potrzeba więcej informacji to proszę pisać oczywiście je podam
Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyłem to na dwa sposoby
z tego linku: [https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html]
1. sposób
wyszło mi 3024kcal aktywność 1.4
2. sposób
1. Podstawową przemianę materii(BMR):
BMR = (9.99 X 90 (kg)) + (6.25 X 187 (cm)) - (4.92 X 17) + 5 = 1989,21 kcal
2. Kalorię spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 60 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1631 = 139)) = 3095 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 442 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1989 kcal + (TEA)442 kcal = 2431 kcal
5. Dodajemy NEAT:
2401 kcal + 400 kcal = 2801 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF)
2801 + TEF(10% z 2801 = 280) = 2801 + 280 = 3081 kcal
Z tego obcinamy 200kcal czyli suma w granicach 2800kcal
białka 198g
węgle 270g
tłuszcz 103g
w kaloriach tak
białka 798kcal
węgle 1080kcal
tłuszcz 927kcal
tak to się przedstawia w gramach i kaloriach.
A teraz już gotowy jadłospis
1. posiłek godz 6.15 rano śniedanie
100g Płatki owsiane b/t/w 10/7.2/62
300g mleko 2% b/t/w 10,5/6/14,7
1 całe jajo ugotowane b/t/w 12,5/9.7/0,6
25g jabłko ( 1/4 jabłka)b/t/w 0,1/0,1/3
7g oliwa z oliwek b/t/w 7/0/0
razem to b/t/w 40/23/80
2. Posiłek w szkole jedzony godz 11.30
100g chleba razowego ( 2 kromki) b/t/w 5,6/1,7/45,6
80g ser żółtego ( 4 plasterki) b/t/w 22,3/18,4/0,4
60g sera twarogowe chudy b/t/w 11,8/0,3/1
razem b/t/w 40/20/46
3. Obiad jedzony w domu godz 15-16
100g Pierś b/t/w 21,5/1,3/0
jajko całe b/t/w 12,5/9,7/0,6
60g bułka tarta b/t/w 6/0,1/45
10g olej b/t/w 0/10/0
razem b/t/w 40/20/46
4. Posiłek przed treningiem 18.30 ( 30 minut przed treningiem)
100g ryż biały b/t/w 6,7/0,7/78,9
200g całych jaj b/t/w 25/19,4/1,2
80g biłaka z jajka b/t/w 8/0/0
razem b/t/w 40/20/80
5. kolacja godz 21.00
200G twarogu chudego b/t/w 39,6/1/7
100g marchew b/t/w 1/0,2/5,1
100g jabłko b/t/w 0,4/0,4/10
15 (2łyżki) oliwy z oliwek b/t/w 0/15/0
razem b/t/w 40/17/18
proszę teraz o ocenę tej dietki czekaj sogi
Proszę o ocenę mojej diety redukcyjnej i w razie jak coś jest nie tak o korektę. Nagradzam sogami.
O mnie
wiek 17lat
wzrost: 187cm
waga: 90kg
Moja tygodniowa aktywność wygląda następująco:
poniedziałek- trening siłownia 45 minut (godz 19.00 start)
wtorek- trening w piłkę nożną 90 minut ( start 19.30 start)
środa- trening siłownia 45minut (godz 19.00 start)
czwartek- trening w piłę 90minut ( godz 19.30 start)
piątek- trening siłownia 45minut (godz 19.00 start)
sobota- trening siłownia ( w tym rozciąganie się) 45minut (godz 19.00 start)
niedziela- A tu leżę i regeneruje się

Czyli średnio na 6 dni wychodzi wychodzi 60minut treningu i tak też podałem to w drugim sposobie ( pkt2)
Jak potrzeba więcej informacji to proszę pisać oczywiście je podam
Zapotrzebowanie kaloryczne wyliczyłem to na dwa sposoby
z tego linku: [https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html]
1. sposób
wyszło mi 3024kcal aktywność 1.4
2. sposób
1. Podstawową przemianę materii(BMR):
BMR = (9.99 X 90 (kg)) + (6.25 X 187 (cm)) - (4.92 X 17) + 5 = 1989,21 kcal
2. Kalorię spalone podczas aktywności fizycznej(TEA):
Trening siłowy - 3 x 60 min x 9 + EPOC(3 x (7% z 1631 = 139)) = 3095 kcal
3. Wynik z punktu 2 dzielimy przez 7(dni tygodnia) = 442 kcal
4. Sumujemy wyniki z punktu 1 i 3:
(BMR)1989 kcal + (TEA)442 kcal = 2431 kcal
5. Dodajemy NEAT:
2401 kcal + 400 kcal = 2801 kcal
6. Doliczamy efekt termiczny pożywienia (TEF)
2801 + TEF(10% z 2801 = 280) = 2801 + 280 = 3081 kcal
Z tego obcinamy 200kcal czyli suma w granicach 2800kcal
białka 198g
węgle 270g
tłuszcz 103g
w kaloriach tak
białka 798kcal
węgle 1080kcal
tłuszcz 927kcal
tak to się przedstawia w gramach i kaloriach.
A teraz już gotowy jadłospis
1. posiłek godz 6.15 rano śniedanie
100g Płatki owsiane b/t/w 10/7.2/62
300g mleko 2% b/t/w 10,5/6/14,7
1 całe jajo ugotowane b/t/w 12,5/9.7/0,6
25g jabłko ( 1/4 jabłka)b/t/w 0,1/0,1/3
7g oliwa z oliwek b/t/w 7/0/0
razem to b/t/w 40/23/80
2. Posiłek w szkole jedzony godz 11.30
100g chleba razowego ( 2 kromki) b/t/w 5,6/1,7/45,6
80g ser żółtego ( 4 plasterki) b/t/w 22,3/18,4/0,4
60g sera twarogowe chudy b/t/w 11,8/0,3/1
razem b/t/w 40/20/46
3. Obiad jedzony w domu godz 15-16
100g Pierś b/t/w 21,5/1,3/0
jajko całe b/t/w 12,5/9,7/0,6
60g bułka tarta b/t/w 6/0,1/45
10g olej b/t/w 0/10/0
razem b/t/w 40/20/46
4. Posiłek przed treningiem 18.30 ( 30 minut przed treningiem)
100g ryż biały b/t/w 6,7/0,7/78,9
200g całych jaj b/t/w 25/19,4/1,2
80g biłaka z jajka b/t/w 8/0/0
razem b/t/w 40/20/80
5. kolacja godz 21.00
200G twarogu chudego b/t/w 39,6/1/7
100g marchew b/t/w 1/0,2/5,1
100g jabłko b/t/w 0,4/0,4/10
15 (2łyżki) oliwy z oliwek b/t/w 0/15/0
razem b/t/w 40/17/18
proszę teraz o ocenę tej dietki czekaj sogi
