Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Zrównoważony trening wg ekspertów medycyny sportowej ?Poważnie ??

temat działu:

Po 35 roku życia

Ilość wyświetleń tematu: 601

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11054 Napisanych postów 31313 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 733984
Obejrzyjcie ten fil i napiszcie co o tym myślicie?
Bo mie rece opadają ;)

?si=Ol7NHc7slX237Twm
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 11054 Napisanych postów 31313 Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 733984
To jest tak zwana : nagła śmierć sercowa.
To nie jest żadna wada ale taki przypadek spowodowany przemeczeniem serca,nie tylko przez sport ale i przez niesportowy tryb zycia - ogólnie pisząc .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 105 Napisanych postów 316 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3927
Długie, ale chętnie obejrzę w wolnej chwili :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12661 Napisanych postów 31244 Wiek 76 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1136576
elmihu
Długie, ale chętnie obejrzę w wolnej chwili :)
Widziałem wcześniej na YT - tytuł interesujący - ale dopiero teraz zacznę oglądać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 105 Napisanych postów 316 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3927
Obejrzałem, całkiem ciekawe, Tylko bardzo dużo szczegółów medycznych, co zawsze troszkę utrudnia odbiór.
Dlazego Masti napisałeś ze ręcę opadają?
Nie usłyszałem niczego super kontrowersyjnego (może oprócz tego narzekania na śmierdzących sterydziaży :D :D :D )
Ten przykład ze szwedzkim zawodnikiem który umarł na raka - też zaskakujące jak na profesora.
Z tego co wiem nie wykazano zandych powiązań między środkami anaboliczno androgennymi i nowotworami. (ale może czegoś nie wiem)
A tak to raczej rozsądnie i dobrze przedstawiona zrównoważona dieta i trening.
W mojej opinii sporty siłowe i sylwetkowe bardzo często (ale nie zawsze) nie sa zrównoważone - wiec nie o nich mówił profesor.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Mnie także zainteresował tytuł ,choć mam alergię na wyraz zrównoważony ,bo najczęściej za tym słowem kryją się zupełnie inne przesłania.

Ale po paru minutach zaczłąęm uszy przecierać-pan profesor jakieś alternatywne historie zaczął opowiadać.
Chodzi mi o badania sportowców i dzieci,które zaczynają uprawiac sport w klubach.
Osobiście się z tym jako dziecko jako młodzież zetknąlem.
Jak wiecie,wtedy startowałem jako lekkoatleta: sprinty,skoki w zwyż iw dal,rzuty.
I peierwsze-zostałem skierowany na badania do przychodni sportowej (tak ,tak kiedyś coś takiego było,wielkości mniejszego szpitala-cały budynek to właśnie była przychodnia sportowa,gdzie badano i leczono sportowców (oczywiście za darmo ).
Badania były bardzo wszechstronne i trwały od 8 rano do ok 14 :).
Badania prowadzili różnego rodzaju specjaliści od poszczególnych organów a nawet części ciała (od nadgarstków,kolan kręgosłupa,oczu,uszu,serca itp.
Do tego każdy taki dzieciak sportowiec miał książeczke zdrowia,która co robu musiał aktualizować,właśnie przychodząc na takie badania.
Inaczej nie był dopuszczany do treningu i zawodów.

Druga sprawa co od razu mnie mocno podpadła-to historia Ricky Brucha-kompletnie zakłamanana podstawie wiadomości z lat 70',gdzie nasza prasa opisywała kompletne brednie na temat tego sportowca a tu nagle po tylu latach-pan profesor znów z tymi bajkami socjalistycznymi sie produkuje

Dlatego mnie ręce opadły i do reszty podchodze juz bardzo ostrożnie,bo jak ktoś dwa razy mija się z prawda to może to i robić koelne 2,3 i wiecej razy.

Jutro wiecej napisze,bo sprawa Ricky Brucha wymaga bardzo mocnego wyprostowania.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ha, też miałem badania jako dzieciak. We Wrocławiu była przychodnia sportowa na stadionie olimpijskim, jeździł sie całym klubem. To było tak z 40 lat temu :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1283 Napisanych postów 1651 Wiek 2 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 16015
Teraz też się to dalej stosuje ale może nie we wszystkich dyscyplinach. Na pewno w akrobatyce jeśli dziecko chce wystartować w zawodach jako zawodnik z licencją to musi mieć badania sportowe od lekarza medycyny sportowej. W innych dyscyplinach wystarczy lekarz rodzinny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Byłem kiedyś na zawodach Ironman w Poznaniu,gdzie startował nasz kolega z forum.
Wszysko ok impreza świetnie przygotowana,startujacych bardzo dużo(ile juz nie pamietam)
Ale juz po pływaniu-zimny prysznic-dwóch uczestników zmarło-a mieli do przepłyniecia cos koło 2200 metrów.
Po rowerze i biegu też kilku zasłabło i wyladowało w szpitalu.
W filmie Zrównowazony trening profesor takze mówi o takich wypadkach .
Wynika to w jakims stopniu z winy sportowców ale z drugiej strony z brsku badań dla sportowców.
Bo lekarz rodzinny nie jest wstanie tego najcześciej wykryc i doradzic takim amatorskim biegaczom.
Lekarz sportowy pewnie błyskawicznie by wskazał na wielkośc zagrożenia dla zdrowia i życia amatorom takiego startu.
Może by nie było tylu wyadków śmiertelnych na takich imprezach ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12661 Napisanych postów 31244 Wiek 76 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1136576
Są jeszcze wady ukryte i one także wpływają na śmiertelność
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ojan-wady ukryte to nie wykryje lekarz rodzinny,bo w końcu ,co go to obchodzi?
Ale lekarz sportowy natychmiast to wykryje pod obciazeniem.
Jak działają dobrzy klekarze sportowi,widac na tym filmie poniżej z twoim kolegą.
Ale samemu człowiek nie trafi na takiego lekarza prawie na pewno.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
masti - piłkarze pewnie mają badania a jednak zdarza się im umrzeć w czasie meczu

Jeśli chodzi o przeciętnych uprawiaczy sportów wszelakich to chyba nikt z nich nie próbował podchodzić do lekarza sportowego - w każdym razie ja tego nie robiłem.
Patrząc szerzej to każdy uczestnik wychowania fizycznego w szkole powinien przejść takie badania lekarskie.

Wysłuchałem tego wykładu i teraz niewiele z niego pamiętam: grupę mięśniową trenować co drugi dzień lub rzadziej; jeść więcej węglowodanów; dieta keto jest zła; białka jeść ok. 2g/kg masy ciała

Zmieniony przez - ojan w dniu 2025-02-27 19:44:59
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

45 latek wita Was.

Następny temat

Najciekawszy temat w lutym 2025

Spalanie
Polecane artykuły