Dane podstawowe
Wiek 31 lat
Wzrost: 178cm
Waga: 89,3kg
Prawy biceps:41cm
Lewy biceps :40,5cm
Trening na biceps i triceps głównie z wykorzystaniem ćwiczeń wykonywanych jednorącz.
Ten o to trening zamierzam wykorzystać podczas konkursu Biceps Triceps,wyszperałem go w pewnej gazecie i przypadł mi od razu do gustu.
Dlaczego taki rodzaj treningu ?
1.W ćwiczeniach wykonywanych tylko jedną ręką trenowany mięsień ma 100 procent naszej koncentracji.
2.Samodzielność słabszej ręki ( silniejsza ręka nie pomaga słabszej, jak to bywa podczas ćwiczeń wykonywanych oburącz)
3.Zmiany kątów -Podczas wykonywania ćwiczeń jednorącz możemy ustawić ramię pod dowolnym kątem. Każda różnica w ustawieniu ramienia to nie co inna praca mięśni.
Trening ten składa się z czterech ćwiczeń na biceps i czterech na triceps. Zarówno na biceps jak i na triceps pierwsze ćwiczenie wykonujemy obiema rękami następnie resztę jednorącz, ćwiczenia oburącz w nieco inny sposób stymulują mięśnie do rozwoju niż jednoręczne.
Dla wszechstronnego rozwoju mięśni ramion wprowadzam jedno ćwiczenie wykonywane obiema rękami.Po pierwsze zalicza się do grupy podstawowej a po drugie cieszy się dobrą opinią jeżeli chodzi o rozwój mięśni. Pozwoliłem się zmienić jedno ćwiczenie na triceps gdyż mi one nie pasuje i szczerze nie czuje tego cwiczenia a wręcz mógłbym stwierdzić że mi przeszkadza. Ściąganie w dół rączki wyciągu górnego siedząc zmieniłem na - wyciskanie francuskie sztangielki jednorącz, leżąc.

Triceps
1.Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej( chwyt wąski) leżąc. 3 serie 6/6/12 powtórzeń
2.Francuskie wyciskanie sztangielki siedząc jednorącz zza karku 3 serie 6/6/12 powtórzeń
3.Francuskie wyciskanie sztangielki leżąc do czoła 3 serie 6/6/12 powtórzeń
Biceps
1.Unoszenie przedramienia sztangą prostą, stojąc 3 serie 6/6/12 powtórzeń
2.Unoszenie przedramienia ze sztangielką na modlitewniku 3 serie 6/6//12 powtórzeń
3.Unoszenie przedramienia ze sztangielką uginanie młotkowe 3 serie 6/6/12 powtórzeń

Biceps Lewy 40,5cm

Biceps Prawy 41 cm

Zmieniony przez - arekmos81 w dniu 2012-11-03 12:04:13
"Nigdy się nie poddawaj,porażka nigdy nie oznacza końca lecz początek drogi do zwycięstwa"