SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Viki - aktywna 40+

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6072

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13440 Napisanych postów 21110 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 611888
Dawno mnie tu nie było więc postanowiłam sprawdzić co słychać
Może uda mi się prowadzić ciekawy dziennik który kogoś zainspiruje? Na pewno nie będzie to dziennik typowo kulturystyczny, ponieważ treningi siłowe to tylko dodatek do innych treningów.

Na forum coraz mniej aktywnych osób. Dział w którym kiedyś prowadziłam dziennik zupełnie umarł, nikogo już nie ma. Dobrze że chociaż w Ladies Dziewczyny jeszcze ćwiczą porządnie Ludzie wolą grupy na fb, gdzie można zadać pytanie i bardzo szybko uzyskać kilkadziesiąt odpowiedzi. Albo wrzucić fotki czy filmiki i zdobyć kilkaset lajków. Wiele osób nawet nie wie co to forum - ta forma została jedynie dla takich dinozaurów jak my

Przyznam że brakuje mi trochę konkursów które kiedyś były w tym dziale. Były fajne wyzwania i zabawa. Szczególnie szkoda KNL bo to była dobra motywacja do poprawy formy i trenowania brzucha.

Zanim zacznę wrzucać aktualne treningi to uzupełnienie dni od początku września.
U mnie ogólnie bez zmian, nadal biegam, dużo mniej startuje w biegach OCR, próbowałam też zawodów łączących bieganie z crosffitem czyli Hyrox. Od listopada współpracuje z trenerem, więc nie muszę już sama układać sobie planu.

1.09 niedziela

Rano bieganie po lesie i górkach.
Po południu wizyta na działce.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13440 Napisanych postów 21110 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 611888
Czwartek - było bieganie, zrobiłam test biegowy do testu supli Iron Horse. Wieczorem krótki trening siłowy, przy okazji test siłowy - podciągnie podchwytem. Aktualnie 10x, na początku października było 8x więc jest progres. Zobaczmy co będzie dalej.

Na najbliższy miesiąc przenoszę się do dziennika testowego:
https://www.sfd.pl/Test_supli_Iron_Horse_wg_Viki__Turkesterone,_Iron_Tadd,_Iron_Shape-t1229047.html
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
2.09 poniedziałek

Poniedziałek to u mnie zawsze dzień wolny. Wpadło tylko wieczorne rozciąganie wg tego filmiku:

?si=g0597Zzlm9B9TMsS

2.09 wtorek

Trening pod biegi OCR, a zwłaszcza pod Spartan Race.
W przeciwieństwie do innych biegów, na Spartanie jest dużo elementów siłowych (dużo dźwigania, ciągnięcia, biegania z obciążeniem). Jest też dużo biegania w trudnym górskim terenie, a mało przeszkód typowo na ręce. Jest też rzut oszczepem, dlatego ten element od niedawna również mam w treningu. Moje treningi nie skupiają się jedynie na przeszkodach jak dawniej, ale zawierają również elementy siłowe i równowagę. Szczególnie lubię ćwiczenia z oponą - przerzucanie i ciągnięcie

Niestety z racji tego że coraz szybciej robi się ciemno był to mój ostatni trening tego typu Może uda się czasem potrenować przeszkody w weekendy rano.

?si=yfXVu_KWCPd0S4rJ
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12419 Napisanych postów 30881 Wiek 75 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1133963
Witam Cię, pewnie zrobi się ferment w tym dziale ( u mnie fermentuje odrobina winogron od sąsiadki i może będzie z tego dobre winko).
Fajne zdjęcia, zdrowa żywność z działki - będę zaglądać.
Aktywność fizyczna imponująca a trener osobisty to dla mnie kosmos.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ojan witam

Czemu ferment? Ostatnio jest spokojnie na forum, zresztą nie ma konkursów to nie ma emocji

Wino mamy z wiśni, a dziś może pojadę pozbierać winogron i będzie następne

Trener to wygoda bo to on układa plan treningowy, nie muszę się zastanawiać jak połączyć wszystkie aktywności. Przy okazji również głos rozsądku - doradza jakie zawody lepiej odpuścić ale też motywuje jak mi się nie chce startować. Np. w ten weekend mam finał biegów górskich który polega na tym, że w sobotę biegniemy 14km a w niedzielę 21km. Gdyby nie trener to bym odpuściła, bo nie chce startować dwa dni z rzędu, pogoda ma być kiepska, nie biegam od jakiegoś czasu takich długich dystansów ok. 20km.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rutkow Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7819 Napisanych postów 49914 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 387096
Powodzonka na biegu , my akurat walczymy w weekend z bicepsami na zawodach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Rutkow dzięki i również życzę powodzenia Przynajmniej będziecie mieli sucho U nas na weekend zapowiadają ulewy i podtopienia, dziś jeden bieg górski został odwołany ze względu na niebezpieczne prognozy pogody. Mojego na razie nie odwołali, mogą być ciężkie warunki do biegania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1089 Napisanych postów 1370 Wiek 1 rok Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 14305
Bez problemu zaufalas trenerowi z treningami? Co Cię skłoniło żeby skorzystać z trenera skoro przez wiele lat sama sobie ukladalas treningi? Ja bym nie potrafił teraz nagle w pełni zaufać trenerowi, zwłaszcza że dobrych trenerów w Polsce od różnych dyscyplin jest bardzo mało.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Nie znam się aż tak na bieganiu żebym sama sobie układała plany biegowe. Zawsze bazowałam na planach z książek o bieganiu. Niestety podstawowy problem jest taki, że w książkach (a także w internecie) są plany do biegów ulicznych, czyli biegów po płaskim asfalcie. Dlatego te plany to było bardziej testowanie co się sprawdzi i próby modyfikacji pod biegi górskie. Jest jedna fajna książka o biegach górskich, ale tam są plany na dystanse 50km i więcej. Trenowałam tym planem i wytrzymałość się poprawiła, ale szybkość zupełnie uciekła. Zaczęłam tuptać i nie mogłam się rozpędzić.
Nie miałam pomysłu na plan treningowy pod biegi trailowe i górskie takie 5-15km stąd pomysł współpracy z trenerem.

Trenera już kiedyś miałam, tyle że kontakt był kiepski, dostałam rozpiskę w Excelu na cały miesiąc i żadnych konsultacji, żadnych ewentualnie zmian jeśli coś mi wypadło. Efekty współpracy nie były zadowalające dlatego zrezygnowałam.

Teraz sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Trenera znam od dawna, jak zaczynałam biegać to był jedynym z najlepszych zawodników w naszej drużynie OCR. Od wielu lat prowadzi biegaczy (mają świetne wyniki). Nie raz myślałam żeby się z nim skontaktować. Ma własną siłownię u siebie w garażu i konstrukcję OCR na podwórku I własną drużynę, w której są trzy sekcje - biegacze, hyrox i kolarze. Prowadzi zajęcia grupowe na które również chodzę, więc poza kontaktem przez messengera widzę się z trenerem przynajmniej raz w tygodniu na zajęciach a także na różnych zawodach bo on również startuje. Reprezentujemy tą samą drużynę

Zaczęłam od zapisania się na zajęcia grupowe Hyrox (ciężki trening do zawodów Hyrox o których coś później napisze). Ekipa naprawdę super a w drużynie w której byłam zaczęła się robić dziwna atmosfera. Więc zmieniłam drużynę a po dwóch miesiącach zaczęłam indywidualną współpracę z trenerem i jestem zadowolona.
Forma bardzo się poprawiła i do marca było naprawdę super. Niestety pod koniec marca miałam zabieg i przymusową przerwę. Na moją prośbę nastąpiły też pewne zmiany w treningu (m.in. przestałam chodzić na treningi Hyrox a zaczęłam więcej biegać). Jak się okazało większa objętość biegowa mi nie służy. Dlatego po XRunie wracamy do tego co się sprawdzało w zimie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tymczasem wracając do wrześniowych treningów...

4.09 środa

Ciężki trening biegowy czyli podbiegi 8x300m. Od samego rana nieznośny upał, ciężko było.

5.09 czwartek

Trening siłowy w domu.

1. Podciągnie z przyblokiem w 3 punktach
3x3

2a. Przysiad jednonóż TRX
2x10
2b. Rdl jednonóż 15kg
2x12

3a. Uginanie na piłce 3x12
3b. HT 40kg 2x12
3c. Wznosy łydek stojąc 2x20

4a. Pulley throughts z gumą 2x30
4b. Łydki siedząc 2x20

5. Ćwiczenia na brzuch.

6.09 piątek

Mocne bieganie. Na rozgrzewkę bieg spokojny, kilka ćwiczeń i setki na rozruszanie nóg a później trening właściwy czyli progowo 5km. Na ostatnim kilometrze trochę mnie poniosło, ale fajny trening wyszedł.

Zmieniony przez - Viki w dniu 2024-09-12 20:06:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Ciąg dalszy uzupełniania wrześniowych treningów.

7.09 sobota

Tym razem bez treningu, ale aktywnie.
9h na szlaku w górach i 20km.
Tatry od strony słowackiej, żółty szlak do Zielonego Stawu Kieżmarskiego.
Polecam każdemu, trasa łatwa, nasza czterolatka dała radę. Podejście długie (7,5km) ale łagodne. Szeroka ścieżka, biegnie tam również trasa rowerowa. Bez wystających korzeni, dużych kamieni i stromych odcinków. Spokojny spacerek a widoki na miejscu świetne. Jest też schronisko, więc można zjeść i odpocząć. Wracaliśmy trasą dłuższą i trudniejszą bo dla dzieci nudny taki łatwy szlak

Zmieniony przez - Viki w dniu 2024-09-13 17:23:11

Zmieniony przez - Viki w dniu 2024-09-13 17:24:51

8.09 niedziela

Wg planu miało być dłuższe bieganie, ale długo mi zeszło w pracy, byłam zmęczona i niewyspana. Najpierw myślałam że zrobię chociaż krótki bieg, jednak odpuściłam całkiem.

9.09 poniedziałek

Wg planu wolne.

W tym tygodniu treningi były lekkie, uzupełnie po weekendzie żeby być już na bieżąco. W sobotę mam bieg górski 14km a w niedzielę 21km. Martwią mnie prognozy pogody, głównie zapowiadane podtopienia w naszym regionie. Oby nie było problemów z dojazdem na zawody.

Zmieniony przez - Viki w dniu 2024-09-13 17:30:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12419 Napisanych postów 30881 Wiek 75 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1133963
Widoki piękne.
Bieganie w zapowiadanej pogodzie mało atrakcyjne!
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bóle kolan, brak chrząstki, jak sobie radzicie?

Następny temat

Powrót do siłowni po 15 latach

WHEY premium