Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Upper Lower - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 176

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 91 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 898
Witajcie moi dodzy, bawiłem się ostatnio bardzo długo planem upper/lower ale mam ochote na zmiany. Nie wspominając, że muszę się pobawić innymi ćwiczeniami izolującymi i zmniejszyć odrobinkę główne boje ponieważ po niektórych sesjach zwłaszcza nóg w zasadzie padam i 3 dni na regeneracji czuć, że mało. Wymyśliłem sobie coś takiego:

Upper 1
Wyciskanie sztangi skos dodatni(15 stopni), maszyna smitha 4x6-8
Lat Prayer na kablach 4x10
Dipy wersja na dół klaty 4x8/10 z obciązeniem
Ściąganie chwytu wyciągu górnego po skosie 4x10 (ewentualnie wersja z odwróconym tułowiem)
Face pull 4x10
Wznosy bokiem na bramie 4x12
1.Uginanie na modlitewniku 5x10-12
2.Wyciskanie francuskie linki wyciągu dolnego 4x10-12
1 i 2 Super seria

Lower 1
Hack squat 4x8-10 (Regresja ciezaru)
Wykroki na maszynie smitha z podstawką 3x10 (Glutes)
Nordic reverse 4x8/10 z gumą lub na wyciągu do pomocy
Hip thrusty na maszynie 4x10-12
Wznosy łydek stojąc na hack maszynie 5x20/25
Allahy 4x12 Macie coś co moge tu wrzucić innego bo wymaksowalem maszynkę

Upper 2
Podciąganie na drążku z masą ciała lub obciążenie 4xmax (w tej chwili 12,10,9,9 powt) - Zawsze robiłem klatę pierwszą i chciałbym więcej powyciągać w podciąganiu.
Wyciskanie na płaskiej 4x 6-8
Pull over ze sztangielką 4x10
Cable crossovers 4x 10-12 w staniu lub sklonie.
Reverse cable crossovers 4x10-12
Uginanie bicka na bramie w siadzie 4x12
Wyciskanie francuskie na bramie w staniu 5x12

Lower 2
Bułgary z hantlami lub na smithcie 3x12
Good morning na smithcie 4x8-10
45 stopni Leg press 4x8-10
RDL 4x8/10
Łydki w siadzie 5x20-25
Skośne podciąganie kolan na drążku w wersji na boczne - 4x20 albo max

Co powiecie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Pierwszy dzień góry średnio mi się podoba pod kątem doboru ćwiczeń w tym dniu. Masz mało ćwiczeń złożonych i jeśli pompki na poręczach Ci wchodzą dobrze to ja bym je dał na pierwszy ogień jako ćwiczenie główne dla klatki piersiowej, a po nich zamiast ściągania uchwytu dałbym podciąganie na drążku. Później dopiero wyciskanie na skosie, lat prayer, później barki i ramiona na koniec.

W drugim dniu dałbym klasyczne przysiady zamiast hack ale one też mogą zostać, ale tutaj brakuje mi martwego ciągu chyba, że takie jest założenie i ht ma być tym ćwiczeniem pośladkowym. Natomiast w tym dniu nie masz żadnego ćwiczenia na tył uda, a warto by było coś dodać.

Drugi dzień góry jest całkiem spoko,

Drugi dzień dołu zacząłbym od większej ilości serii bułgarów daj spokojnie 4-5 serii, masz dwa ćwiczenia, które angażują tył uda ale oba w tej samej funkcji, nie masz nic w zgięciu stawu kolanowego, a warto te ćwiczenia wpleść aby kompleksowo dbać o tył uda.

12kg to jest dość sporo do zredukowania, ale wszystko jest do ogarnięcia jak będzie odpowiednia miska utrzymana.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-03-20 15:25:23
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 9161 Napisanych postów 83467 Wiek 49 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 705718
Napisz coś o sobie .

TRENINGI KATOWICE

KONTAKT-KONSULTACJE
https://www.instagram.com/bestbodysebastianszmit/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 91 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 898
Wybacz najmocniej!

Staż niecałe 2 lata ciągle bez przerw. Wiek 31 lat. Cel redukcja jako, że brakuje mi tych ostatnich 10-12kg żeby było jak trzeba. Ostatnie moje treningi i osiagi wraz z maksami możesz znaleźć w linku poniżej. Postęp od ostatniego roku znaczny i pewnie wrzucę fotki gdzieś w kwietniu, aby podsumować ten rok.

https://www.sfd.pl/[BLOG]Peregrino-t1227128.html

Ze suplementów białko, kreatyna, witaminki i dutasteride z minoxidilem na wypadanie włosów :p Dostęp do siłowni. Podstawowy sprzęt jest ale mogłoby być lepiej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Bardzo Ci dziękuję za opinię! Reasumując wdrażając wszystkie lub prawie wszystkie twoje szczegóły:

Upper 1
Dipy wersja na dół klaty 4x8/10 - Zmiana
Podciąganie na drążku z masą ciałą lub obciążeniem 4xmax - Zmiana
Wyciskanie sztangi skos dodatni(15 stopni), maszyna smitha 4x6-8
Lat Prayer na kablach 4x10
Face pull 4x10
Wznosy bokiem na bramie 4x12
1.Uginanie na modlitewniku 5x10-12
2.Wyciskanie francuskie linki wyciągu dolnego 4x10-12
1 i 2 Super seria

Lower 1
Hack squat 4x8-10 (Regresja ciezaru)
Wykroki na maszynie smitha z podstawką 3x10 (Glutes)
Nordic reverse 4x8/10 z gumą lub na wyciągu do pomocy
Hip thrusty na maszynie 4x10-12 - Tak na poślady.
Good morning na smithcie 4x8-10 - To może jedno z tych ćwiczonek niżej, tutaj?
Wznosy łydek stojąc na hack maszynie 5x20/25
Allahy 4x12 Macie coś co moge tu wrzucić innego bo wymaksowalem maszynkę

Upper 2
Podciąganie na drążku z masą ciała lub obciążenie 4xmax (w tej chwili 12,10,9,9 powt) - Zawsze robiłem klatę pierwszą i chciałbym więcej powyciągać w podciąganiu.
Wyciskanie na płaskiej 4x 6-8
Pull over ze sztangielką 4x10
Cable crossovers 4x 10-12 w staniu lub sklonie.
Reverse cable crossovers 4x10-12
Uginanie bicka na bramie w siadzie 4x12
Wyciskanie francuskie na bramie w staniu 5x12
- Zostaje bez zmian

Lower 2
Bułgary z hantlami lub na smithcie 4x10-12 - Dodałem serię i zobaczymy jak będzie wchodzić. Może dorzucę później jeszcze jedną.
RDL 4x8-10
45 stopni Leg press 4x8-10
Uginanie nóg na maszynie leżcąc 3x10 - Pasuje? Tutaj tylko jedną nogą bo wymaksowałem maszynkę.
Łydki w siadzie 5x20-25
Skośne podciąganie kolan na drążku w wersji na boczne - 4x20 albo max

Zmieniony przez - Peregrino w dniu 20/03/2025 22:23:41
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Podejście do rekordów

Spalanie
Polecane artykuły