Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Upper Lower - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 164

Formularz - Proszę o pomoc

M

18

Waga

97

Wzrost

200

Cel treningowy

Masa mięśniowa, spalenie tłuszczu

Staż treningowy na siłowni

Rok

Uprawiane inne sporty

-

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Full

Dieta

240g białka, 80-100 tłuszczy 300-400 węgli 3300 kalorii redukcja

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

-

Zażywane suplementy

Kreatyna

Ostatnio przerabiany plan

PPL+UPPER

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

90,120 -
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 6 Wiek 22 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 153
Witam, zaczynałem 86 kg+-, po roku dobiłem do 101 ale jednak mało tej masy mięsniowej zebrałem, zaczynałem już wtedy mając spory bf i teraz mam coś koło 20% i teraz redukcja od miesiąca, zeszło już 4kg, ogólnie to słaby-średni progres w kontekscie sylwetki i siły ale też na początku ciężko było, wrzucałem to samo ale w kontekście oceny planu, teraz mam pytanie w kontekście klatki i jej regresu. Na wszystkich ćwiczeniach tric/bic/plecy/nogi dokładam cięzaru regularnie, przykładowo w wioslowaniu na serie 90kg, czy foczym po 30 kg na łape, natomiast jeśli chodzi o klate i po części barki, absolutny regres i przestój, barki praktycznie robię ten sam ciężar i ilość powtórzeń i nie mogę tego zmienić, i mi nie rosną, natomiast klata mam wrażenie że jest coraz gorzej, podobnie z wynikami siłowymi, podobnym ciężarem co wyciskam hantlami na ławce robie biceps :) dlatego mam pytanie dotyczące tej klatki, do tej pory robiłem skośna i smith po 3 serie i hammer oraz rozpiętki po 3 serie, dodałem wyciskanie hantlami 3 serie w czwartek, ale mam wrażenie że jest jeszcze gorzej. Być może ma to związek z tym że robię 99% serii do upadku takiego że nie mogę już podnieść ciężaru albo podnoszę jakimiś pół ruchami więc utrzymuje rir0, ale we wszystkim dokładam oprócz tej klatki a tam nie ma przestoju, być może sylwetkowo ale siła na +, bardzo bym prosił o radę co zrobić aby pójść do przodu z tą klatką, i jakieś rady w kontekście spalania tłuszczu na redukcji, codziennie jem to samo śniadania jajka chleb szynka, obiad kurczak ryz brokul, kolacja owsianka maslo orzechowe owoce, 3300 kalorii w treningowe i 3000 w nietreningowe, 240g białka 80-100g tłuszczu 300-400g węgli, mam wrażenie że nic nie tracę z tłuszczu jedynie objętość na górze ciała co pogłębia dysproporcje ale może minęło za mało czasu i tak powinno być, wrzucam jeszcze plan poniżej, dzięki za rady
1. PONIEDZIAŁEK UPPER
- WYCISKANIE NA MASZYNIE SMITHA 3X10
- WYCISKANIE HANTLI NA ŁAWCE SKOŚNEJ 3X10
- WIOSŁOWANIE SZTANGĄ 3X10
- LOW ROW NA MASZYNIE 3X10
- WZNOSY HANTLAMI 4X10
- JM PRESS 3X10
- UGINANIE SZTANGA NA BICEPS 3X10

2. WTOREK LOWER
- PRZYSIADY 3X10
- MARTWY CIAG 3X10
- WYPROSTY NÓG NA MASZYNIE 3X10
- UGINANIE NÓG NA MASZYNIE SIEDZĄC 3X10
- WYPROSTY NÓG NA SMITHIE NA ŁYDKI 3X10
- ALLAHY
- ROLLER NA PRZEDRAMIONA 3X10

3. CZWARTEK PLECY+KLATKA
- HAMMER CHEST 3X10
- HIGH ROW MACHINE 4X10
- WYCISKANIE HANTLI NA ŁAWCE PROSTEJ 3X10
- FOCZE WIOSŁOWANIE 4X10
- ROZPIĘTKI NA MASZYNIE 3X10
- ŚCIĄGANIE DRĄŻKA DO KLATKI 3X10
- FACE PULL 3X10

4. PIĄTEK BICEPS+TRICEPS+BARKI
- WYCISKANIE HANTLI NAD GLOWE 3X10
- SKULLCRUSHERY SZTANGA 3X10
- UGINANIE HANTLI SIEDZĄC NA ŁAWCE SKOŚNEJ 3X10
- WZNOSY BOKIEM NA BRAMIE 3X10
- WYPROSTY DŁUGIM WARKOCZEM NA TRICEPS 3X10
- MODLITEWNIK 3X10
-ALLAHY
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Trudno wyczuć co jest powodem, ale dla mnie jesteś przykładem, że zbyt długie przebywanie na seriach do upadku mięśniowego nie jest dobre. O ile jestem w stanie zrozumieć, że masz jakiś okres budowania siły i faktycznie tutaj RiR jest bliski 0, ale notoryczny upadek mięśniowy nie jest potrzebny do budowy masy i siły mięśniowej.

Teraz jeśli taką zasadę masz w klatce piersiowej, barkach, tricepsie to wcale się nie dziwię, że masz zastój w tych partiach i nie dokładasz ciężaru.

Plan jako całość średnio mi się podoba. Wiadomo zacznę od tego, że wszystko dwa razy tylko nogi raz.

Kolejna rzecz to jeśli chodzi o trening góry ciała. Jeśli patrzymy na progres w klatce i barkach to tutaj te partie muszą być w pewnej równowadze bo jak zajedziesz triceps to barki i klatka będą kuleć tutaj jest ogólnie taka zależność.
u Ciebie triceps jest dość mocno eksploatowany w skali tygodnia.

Nogi też bym powiedział, że traktujesz bardzo delikatnie 6 serii na czwórki w skali tygodnia to bardzo mało.

Teraz wszystko zależy od Twojego bf. Jak jest wysoki to zredukuj choć przy Twoich gabarytach przypuszczam, że miska na poziomie 3000-3300kcal może być dość niska ale to trzeba wyliczyć.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-02-19 16:42:48
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 39 Wiek 34 lat Na forum 100 dni Przeczytanych tematów 1377
Z mojego doświadczenia, unikać w ogóle upadku mięśniowego. To się sprawdzilo mi w praktyce nie raz. Dopóki ćwiczyłem mięsień z zapasem wszystko ładnie szło, a jak już przestawiałem się na większe ciężary i do upadku - był regres.

Na klatę o dziwo mniejsza objętość też dobrze się sprawdza. Przykładowo z kolegą zaczęliśmy kilka miechów temu chodzić na siłkę równolegle, maks na klatę był podobny u obu. Ja ćwiczyłem klatę w 20 minut 1.5 razy w tygodniu, wszystko z zapasem, kumpel robił 45 minut, do upadku, 3 razy w tygodniu + jeszcze walił propa e2d 100mg. Nie uwierzysz, ale mi siła poszła lepiej niż jemu.
Obydwoje bez diety i na podobnych suplach. Można by się kłócić, że jest wyższy o głowę i mu ciężej robic progresy.

Na klatę dużo dają mięśnie współpracujące i stabilizujące - Triceps, barki + barki tył i oczywiście plecy. O nie zadbaj też, zwłaszcza o trójgłowego.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Zdecydowanie błędem było budowanie w nieskończoność masy mięśniowej. Dobrej jakości mięśnie można budować z niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Z reguły już około 15 tkanki tłuszczowej powinno sugerować nam konieczność redukcji. Polecam poczytać więcej informacji na ten temat w artykule przedstawionym poniżej:

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html

Poza tym, warto jest mieć świadomość tego, że w okresie redukcji tkanki tłuszczowej raczej nie skupiamy się na sile, wa ewentualnie jej utrzymaniu.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wiosłowanie hantlem

Następny temat

Trening - jaki wybrać?

Spalanie
Polecane artykuły