SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening Upper Lower - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 260

Formularz - Proszę o pomoc

Waga

Wzrost

Cel treningowy

Staż treningowy na siłowni

Uprawiane inne sporty

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Dieta

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Zażywane suplementy

Ostatnio przerabiany plan

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 28 lat Na forum 12 dni Przeczytanych tematów 28
Cześć wszystkim,
aktualnie jestem na etapie w którym po dwuletnim stażu na siłowni chciałbym zmienić plan, ułożyłem sobie wstępnie zarys jak miałoby to wyglądać, ale z racji na mój mały staż chciałbym zaczerpnąć rady kogoś kto ma większą wiedzę.
W obecnym planie nie widzę już znaczącego progressu i zadawalających efektów plus mam wrażenie, że niektóre partie ciała są w nim nieco pomijane w zakresie ilości powtórzeń w tygodniu. Dotychczas ćwiczyłem FBW 3 razy tygodniu.

Chciałbym zobaczyć jak u mnie sprawdzi się plan upper lower, jestem w stanie rozbić to na 4 treningi w tygodniu.
Głównym moim celem jest rozbudowa sylwetki przy zachowaniu wagi lub jej lekkim zwiększeniu oraz poprawa siły. Mam 29 lat i obecnie ważę 66kg przy 171 cm wzrostu.

Podczas układania planu chciałem przenieść trening rąk na dzień LOWER, tak aby zachować odpowiednią ilość serii w tygodniu, ale nie siedzieć na siłowni znacznie dłużej w dniu gdy będę trenował górę.
Problematyczne dla mnie było określenie zakresu powtórzeń dla konkretnych ćwiczeń, tak aby było to najbardziej optymalne dlatego ustaliłem zakres.

Upper 1
Barbell bench press (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Lat pulldown (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Shoulder press z hantlami (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Wiosłowanie ze sztangą (3 serie, 6-10 powtórzeń)
Chest fly na maszynie (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Cable Upright Row (2 serie, 8-12 powtórzeń)
Wznosy bokiem hantlami (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Lower 1
Przysiad ze sztangą (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Rumuński martwy ciąg (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Reverse Lunge z hantlami/ketlem (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Leg extension na maszynie (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Skullcrusher za głowę ze sztangą łamaną leżąc (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Hammer curl (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Preacher Curl na maszynie (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Upper 2
Wyciskanie za głowę ze sztangą (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Wyciskanie hantli w pochyleniu (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Podciąganie na drążku(bez obciążenia, później chciałbym z nim progressować) (3 serie, 6-10 powtórzeń)
Wiosłowanie hantlami (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Cable Rope Face Pull (2 serie, 8-12 powtórzeń)
Wznosy bokiem na wyciągu dolnym (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Lower 2
Martwy ciąg (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Bułgary (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Leg curl na maszynie siedząc (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Leg press w poziomie (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Triceps na maszynie (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Ściąganie linki na triceps (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Uginanie młotkowe ramion z liną wyciągu (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Nie ćwiczyłem jeszcze powyższym planem i jest on w pełni teoretyczny, a znaczną część ćwiczeń wykorzystywałem już w obecnym planie.
Za wszelkie porady i wskazówki będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6772 Napisanych postów 62699 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 782253

Rozbudowa sylwetki bez zwiększenia masy mięśniowej jest średnio możliwa jeśli chodzi o założenia treningowe. Można poprawić jakość sylwetki jeśli w obecnym czasie jest więcej tkanki tłuszczowej i wówczas można coś pobawić się w zmianę kompozycji, ale jednak jeśli poziom bf jest przyzwoity to ciężko o jakieś sensowne zmiany bez zwiększenia masy.

Dla mnie sam podział treningowy już jest z założenia niezbyt dobry. Nie możesz ramion trenować 4 razy w tygodniu, to znaczy możesz bo wszystko można, ale ramiona będzie trenował pośrednio podczas złożonych ćwiczeń w dniu góry ciała, a potem bezpośrednio w dni dołu ciała.

O ile na początku mikrocyklu gdy ciężary są najczęściej nieco zaniżone to może się udać, ale gdy wejdziesz z czasem na sensowne ciężary to ramiona mogą nie nadążać z regeneracją,a to może dać dwa skutki.
Po pierwsze zatrzyma rozwój samych ramion bo nie będzie czasu na regenerację i wzrost, a po drugie wpłynie na wyniki w złożonych ćwiczeniach siłowych więc skutek odwrotny do zamierzonego.

Jeśli nadal chcesz tak trenować to daj znać zerknę na plan jaki ułożyłeś.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-11-22 07:39:58
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Wiek 28 lat Na forum 12 dni Przeczytanych tematów 28
Faktycznie w dłuższej perspektywie mogę nie wyrobić z regeneracją jeśli zwiększę ciężar.
Czy dobrym ruchem byłoby zrezygnowanie z jednego ćwiczenia na triceps i biceps w tygodniu, a przenieść z dnia nóg ćwiczenie na triceps oraz biceps na koniec treningu góry?
Czy ilość ćwiczeń na jednym treningu mogłaby być wtedy zbyt duża? Czy w którymś z ćwiczeń powinienem pomyśleć o zmianie ilości zakresu powtórzeń?

Wtedy trening góry wyglądał by przykładowo w ten sposób, a na dół dorzucę sobie po jednym ćwiczeniu na łydki.

Upper 1

Upper 2
Wyciskanie za głowę ze sztangą (3 serie, 6-8 powtórzeń)
Wyciskanie hantli w pochyleniu (3 serie, 8-12 powtórzeń)
Podciąganie na drążku(bez obciążenia, później chciałbym z nim progressować) (3 serie, 6-10 powtórzeń)
Rozpiętki na bramie (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Zmieniony przez - lightms w dniu 2024-11-22 10:05:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6772 Napisanych postów 62699 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 782253
Upper 1

Upper 2
Wyciskanie za głowę ze sztangą (3 serie, 6-8 powtórzeń) nie za bardzo wiem o co chodzi, jeśli o ciwczenie na barki to daj z przodu chyba, że masz dobrą mobilność w barkach
Wyciskanie hantli w pochyleniu (3 serie, 8-12 powtórzeń) nie wiem o jakie ćwiczenie chodzi
Rozpiętki na bramie (3 serie, 8-12 powtórzeń)

Ja bym poukładał jednak partiami zaczął od grzbietu, klatka piersiowa, barki i na koniec ramiona.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Trochę pomyślałem co mogę zmienić i przeliczyłem sobie wszystko dokładnie, wydaje mi się, że 9 ćwiczeń to trochę za dużo jak na jeden trening, a ilość serii na barki w obrębie tygodnia jest odrobinę za duża.

Dzięki za pomoc.

Zmieniony przez - lightms w dniu 2024-11-26 16:36:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6526 Napisanych postów 77418 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 763295
Jak najbardziej należy się zgodzić z wypowiedzią kolegi powyżej. Plan treningowy powinien bazować na pewnych podstawach. Jest to między innymi zaangażowanie w pierwszej kolejności dużych partii mięśniowych, a następnie mniejszych, oraz w największym stopniu bazowanie na ćwiczeniach wielostawowych/złożonych. Ma to szczególne znaczenie wśród osób początkujących.

Jeżeli chodzi o wyciskanie sztangi zza karku, to rzeczywiście dla większości z nas będzie to niezbyt dobre rozwiązanie.

https://www.sfd.pl/art/Trening/Przy_których_ćwiczeniach_na_siłowni_najczęściej_zdarzają_się_kontuzje_-a8006.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan treningowy - porady

Następny temat

Pytanie Masowe

WHEY premium