Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Podejście do rekordów

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 142

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 7 Na forum 155 dni Przeczytanych tematów 68
Chciałbym zrobić maxy na ławie, ale nie wiem jak się do tego rozgrzać.
Z reguły robiłem taką rozgrzewkę
50%1MP - x8
60%1MP - x5
70%1MP - 3x
80%1MP - x1
90%1MP - x1
100%1MP - x1
i dalej zwiększamy co 2,5-5 kg
Czy to dobra rozgrzewka ?
Czy nie jest za ciężka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Z mierzeniem maksów to co trener to opinia. Jak ktoś podchodzi do progresji ciężarowej bardzo skrupulatnie i oblicza ciężar roboczy na podstawie maksa to warto od czasu do czasu go zmierzyć żeby mieć punkt wyjście do wyliczeń.

Można też swój maksymalny ciężar wyliczyć sa do tego tabelki więc ale wyliczenie nie zawsze jest idealne bo dużo zależy od indywidualnych predyspozycji.
Ja osobiście mam niewielką różnicę między 1RM, a 5 RM więc to zależy w dużej mierze od osoby i rzadko mierzę takie faktyczne maksy 1RM.

Co do rozgrzewki to zależy od Ciebie jak ją przeprowadzisz bo tak na prawdę musisz sam się czuć gotowy do sprawdzenia maksa. Ale taki sposób jak przedstawiłeś powinien się dobrze sprawdzić.
Ja jak sprawdzałem maksy to najczęściej nawet w pierwszych seriach nie wchodzę na wyższe zakresy tylko porządnie się rozgrzewam, a później 2-3 serie na 5 powtórzeń, później przechodzę na trójki, później na dwójki i jedynki.

Istotne jest też to żebyś miał jakąś zaufaną osobę do asekuracji podczas mierzenia maksów.

Polecamy również: Kalkulator maksymalnego powtórzenia - wyciskanie na klatę, przysiad

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-03-21 13:04:38
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 44 Wiek 67 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 347
znam wiele osób co podobnie robią rozgrzewkę przed maksem, ja osobiście nigdy nie skupiam się na próbie wyciśnięcia jednego powtórzenia, ale jak zwiększam ciężar co serie to nie wyobrażam sobie przeskosku np. z 40kg zaraz na 100kg, tylko pomału adaptuje ciężar np. 40kg 60kg 80kg ( rozgrzewka 10-12 ruchów ) i później już serie 2-3 serie robocze w przedziale 90kg-110kg ( 4-12 powtórzeń ) napisz jak długo trenujesz i czy za często tych maksów nie robisz bo to za zdrowe nie jest
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12449 Napisanych postów 161900 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240296
Siemka

To solidna rozgrzewka, ale może być zbyt objętościowa, szczególnie na niższych procentach (50–70%), co może niepotrzebnie zmęczyć Cię przed podejściem do maksów.

Zarys powienien wygladac mniej wiecej tak
- Lekkie cardio 5-10 min
- Lekka mobilizacja barków i łopatek (np. rotacje z gumą, facepulls bez obciążenia).
- Kilka dynamicznych pompek (opcjonalnie).

Część specjalistyczna – progresja ciężaru

40–50% 5–8 powtórzeń
60% 3–5 powtórzeń
70% 2–3 powtórzenia
80% 1–2 powtórzenia
90% 1 powtórzenie
95–97,5% 1 powtórzenie
100%+ 1 powtórzenie

Dlaczego warto nieco ograniczyć objętość?
- W podejściach do maksów nie chodzi o zmęczenie mięśni, ale o mobilizację układu nerwowego.
- Zbyt wiele powtórzeń przy niskich i średnich ciężarach spala energię, a nie daje dodatkowej korzyści.
- Wysoka objętość w zakresie 60–70% 1RM ma większy sens przy typowym treningu siłowym, a nie przy sprawdzaniu maksa.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Upper Lower - ocena

Następny temat

Siła w treningu bicepsów i tricepsów

Spalanie
Polecane artykuły