SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening Split - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 439

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 74
Cześć chciałbym poprosić bądź dowidzieć się czy plan 4 dniowy / 2 razy w tygodniu te same parte.
Czy ten plan ma sens.
Pon.
Klata barki trip
Wt.
Nogi /plecy/bić

Czwaterk
Klata barki trip
Piątek
Plecy nogi bić

W szczególności chce trenować te same partie ciała 2 razy w tygodniu
Typ zaawansowany
ll BS
Plan treningowy:
A: klatka, barki, tricepsy.
-Wyciskanie sztangi ławka pozioma
3x10
-Wyciskanie sztangielek skos w górę
2x12
-Rozpiętki 2x12
@N0:64 ı12:59
- Wyciskanie sztangielek siedząc 3×15
-Wznosy boczne sztangielek 2x10
-Wyciskanie francuskich sztangi leżąc
3x12
-Allaszki 3x12
B: nogi, plecy, bicepsy.
-Przysiad ze sztangą klasyczną 3×12
-Wykroki z hantlami 2x12
-Martwy ciąg na prostych nogach 3x12
- Wspięcia na palce 3x20
-Podciąganie na drążku nachwytem 3x8
-Wiosło sztangą podchwytem 3x8
-Uginanie przedramion ze sztangą 3s

Z góry dziękuję i pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6705 Napisanych postów 62584 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 780695

Powiem Ci szczerze, że są lepsze podziały treningowe jeśli każdą partię chcesz trenować dwa razy w tygodniu. Osobiście nigdy nie korzystam z takiego podziału treningowego i rzadko go układam swoim klientom ponieważ połączenie nóg i grzbietu na jednym treningu w moim przekonaniu nie jest zbyt optymalne.
Dwie największe partie mięśniowe w jednym dniu to dla mnie kiepski pomysł bo na pewnym etapie zaawansowania nie da się solidnie przetrenować jednej i drugiej partii jakoś sensownie bo gdy podejdziemy do treningu poważnie to po nogach nie ma szans na 100% podejść do grzbietu.

Ogólnie plan masz skomponowany całkiem nieźle jeśli już bierzemy pod uwagę taki, a nie inny podział treningu. Choć w dniu nóg z grzbietem brakuje mi jakiejś formy uginania nóg żeby w pełni przetrenować tył uda, a dodatkowo ciężkiej wersji martwego ciągu.

Martwy na prostych nogach jest w porządku ale tutaj raczej solidnymi ciężarami nie popracujesz.

Do tego wszystkiego dołożyć po jednym ćwiczeniu na brzuch/rdzeń w każdym planie i powinno być w porządku.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-06 16:47:27
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17805 Napisanych postów 132478 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1462239
daj push pull bo całe nogi i plecy na jedym treningu to sporo

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17805 Napisanych postów 132478 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1462239
zobacz jak tutaj jest to podzielone https://www.sfd.pl/[ART]_Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html 

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 12 Wiek 29 lat Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 74
Super dziękuję za porady i szybką odpowiedź.
RION10 a jak myślisz jak by dobrze zamienić. Bądź jakiś dobry plan na 4 dni ale żeby przećwiczyć 2 razy w tygodniu wszystkie partie ciała.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6705 Napisanych postów 62584 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 780695
Ja bardzo lubię połączenia góra/dół bądź push/pull. Ja osobiście bardzo często trenuję podziałem push/pull z prostej przyczyny. W dniu push mogę iść ciężko w przysiady, wykroki, bułgary, a w dniu pull z martwym ciągiem.
Oczywiście ten typ trening ma też swoje wady bo dzień po ciężkich przysiadach może być ciężko z martwym ciągiem, ale tutaj wchodzi odpowiednie planowanie treningu.

Można w pierwszym dniu mocniej zaatakować nogi, a w drugim lżej i tak samo z treningiem pull. Kwestia odpowiedniego planowania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 20 Wiek 34 dni Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 221
Myślę że nogi i plecy na jednym treningu to za duże obciążenie i dla kręgosłupa i dla układu nerwowego, jeśli chcesz naprawdę ciężko je przetrenować. Myślę, że lepszym rozwiązaniem było by trenować każdą partię raz w tygodniu a poprostu bardziej się do tego przyłożyć, no i moim zdaniem plecy i nogi na oddzielnych sesjach a klatkę, barki i łapę możesz sobie połączyć. Np poniedziałek nogi, wt klatka triceps brzuch, czwartek plecy i piątek barki biceps brzuch. Jeśli jesteś początkującym to moim zdaniem taki plan się świetnie sprawdzi. Żeby trenować wszystko dwa razy w tygodniu moim zdaniem wszystko musi być dopięte na ostatni guzik mam tu na myśli michę i regeneracje bo tak to można się tylko zajechać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Widziałem dużo zestawień żeby klatę z plecami

Może jednak
Poniedziek
Klata plecy trip

Wt
Nogi barki bic

I czwartek od nowa
Klata /plecy /trip+brzuch

Piątek
Nogi /barki bic +łydki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 20 Wiek 34 dni Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 221
A czemu tak za wszelka cenę chcesz robić wszystko dwa razy w tygodniu? Jaki masz staż treningowy ? Nie zawsze więcej znaczy lepiej czasem wręcz przeciwnie. Jeśli koniecznie chcesz trenować wszystko dwa razy w tygodniu to lepiej było by poświęcić na to sześć dni i jeden dzień regeneracji. Plecy i nogi to bardzo duże partie mięśniowe i myślę że najlepiej trenować je osobno szczególnie u osoby początkującej, a domniemam, że taka właśnie jesteś. Ale ja tylko mogę Ci doradzić co ja uważam decyzję i tak podejmiesz sam. W każdym razie życzę żeby szło jak najlepiej

Zmieniony przez - Hasan85 w dniu 2024-08-10 17:03:39

Zmieniony przez - Hasan85 w dniu 2024-08-10 17:07:46
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Trening góra/dół - ocena

WHEY premium