Jest to trening ogólnorozwojowy mający na celu poprawę wytrzymałości, kondycji i wspomaganie po dłuższych przerwach , a także dla osób zaczynających dopiero przygodę z kulturystyką.
Trening wykonuje się 3-4 razy w tygodniu. Czas trwania to 45 minut.
Za każdym razem wykonuje się te same ćwiczenia i w tej samej kolejności.
Okres w jakim chcemy ćwiczyć tym systemem jest dowolny ( ja go stosowałem 3 miesiące ).
Ostatnią rzeczą jest to ,że systematycznie staramy się zwiększać ilości powtórzeń w seriach. Tym sposobem doskonale wyrabiamy sobie siłę budując jednocześnie wspaniały fundament pod prawdziwe treningi siłowe.
TRENING:
Rozgrzewka 5 minut ( wymachy ramion , skłony , przysiady itp.)
Podciąganie na drążku ( uchwyt klasyczny )
Brzuszki ( unoszenie nóg w leżeniu )
Pompki
Brzuszki ( spięcia )
Pompki w podporze tyłem
Przysiady
Jest to podstawowy schemat naszego treningu. Zaczynamy do jednego przejścia przez cykl , a potem staramy się przejść jak najwięcej razy.
Zmieniamy tylko ilość powtórzeń w kolejnych cyklach , bo nie jesteśmy w stanie wykonać pod rząd tylu np. pompek.
Jak robiłem tak ( doszedłem do pięciu cykli po 2 miesiącach )
15 x podciąganie , od razu brzuchy x 70 , 2 minuty przerwy i 130 pompek , od razu 50 spięć
, odpoczynek 2 minuty i pompki w podporze x 50.
3 minuty odpoczynku i znowu to samo tylko zmniejszałem liczbę powtórzeń w seriach.
I tak 2,3 , a potem i 5 cykli pod rząd w niecałą godzinę. Przysiady raz na koniec ostatniego cyklu x 100.
Jednie co zmieniałem w cyklach to pompki w kolejnych cyklach robiłem różnie. Np. w pierwszym klasyczne w drugim wąsko z nogami na taborecie i jeszcze na trzech taboretach bardzo głęboko.
Ogólnie w takim treningu wychodziło mi sporo powtórzeń.
P.S. prośba do modów jeżeli uznacie ,że jest to warte zachodu to przerzućcie to także do działu trening.
A i sami spróbujcie rewelacja i jaka po tym kondycja i wytrzymałość.