Szacuny
69
Napisanych postów
1977
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
9455
Od ponad miesiąca robie głębokie przysiady. Podczas ich wykonywania strasznie strzelają mi kolana. Mimo to nie nażekam na jakieś dolegliwości bólowe ani problemy z ruchomością, od tak po prostu strzelają i nie wiem co z tym zrobić. Na razie wszystko jest w porządku ale zaczynam się zastanawiać czy z czasem nie zakończy sie to jakąś poważną kontuzją. Proszę o poradę jak rozwiązać ten problem.
PS: Technikę siadu mam dobrą więc nie jest to raczej spowodowane jakimiś błędami natury technicznej.
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Strzelanie, czy chrupanie w kolanie podczas uprawiania sportów siłowych, czy biegania, a także wykonywania podstawowych czynności, takich jak wstawania, czy siadanie oraz wchodzenie po schodach bywa nieprzyjemne. Bardzo często powodem tego są przykurcze mięśni, np.: krawieckiego, dlatego też terapia manualna może okazać się zbawienna. Warto zatem skorzystać z oferty fizjoterapeuty, który pokaże nam jak poprawnie się rozciągać, ale także jak poprawnie się rollować, to pomoże nam uniknąć wszelkich przykurczów.
Szacuny
28
Napisanych postów
9543
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
61854
Mi też kostki i nogi strzelają same z siebie i mam tak od dziecka. Przy przysiadach też tak mam, chociaż jak kolana już trochę cieplejsze są to tak nie strzelają. Gdzieś czytałem(nawet chyba u nas na forum), że niektórzy po prosto tak mają i nie jest to coś czym trzeba byłoby się przejmować. No chyba, że po rozpoczęciu treningu przysiadów tak Ci się zaczęło robić to wtedy trzeba by się zastanowić nad jakimś badaniem kontrolnym.
Szacuny
2
Napisanych postów
192
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
7412
j/w
tez tak mam od dziecka i jak dobrze sie rozgrzeje to nie strzela, na poczatku waxow przed treningiem nog przebieglem sie z 1km i wszystko, polecam to i
Pozdrawiam
Sie skacze sie pływa ciałko też sie zaj**iste ma, bajerka jest. No pain, No gain. Go out here and start train.
Szacuny
23
Napisanych postów
822
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
6242
ja mialem tak od dziecka ze kolana mi strzykaly a od czasu jak zaczalem porzadnie robic przysiady(głównie głebokie) to kolana juz wogole nie strzykaja;)
Szacuny
6
Napisanych postów
758
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
29576
siemka ja ćwicze zawodowo od niedawna podnoszenie ciężarów. I w treningu mam przysiady i mi kolana też strzelają. Musisz się lepiej rozgrzewać przed treningiem.
Szacuny
2
Napisanych postów
106
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
814
WIytam. Ja też tak mam że mi kolana strzelają. Zawsze tak miałem. Kolana mi strzelają przy rozgrzewaniu się i na małych ciężarach z czasem treningu przechodiz to. Byłem kiedyś u ortopedy i powiedizał ze to po prostu taka uroda. Nie ma cyzm się przejmować. GLukozaminy specjalnie na to bym nie kupował, w ogóel podobno to młodym ludziom nic nie pomaga. Pozdrawiam.
Szacuny
5
Napisanych postów
216
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1964
Kiedys w Muscle byl taki list skierowany do lekarza medycyny sportowej, ktory dotyczyl wlasnie poruszanej kwestii. Owy lekarz powiedzial jasno i wyraznie ze stzrelajace kolana to nic zlego. Gorzej jest jesli przy strzelaniu odczuwa sie bol wtedy niezwlocznie tzreba skonsultowac sie z lekarzem. A co do rozgrzewki to wszyscy sie zgodzimy ze musi byc i tyle nie ma innej opcji