SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Mieso w słoiku

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2026

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 123 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 11105
Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia mięsa w słoiku. Przemawia za tym łatwość przechowywania, jak i cena bo np. można kupić w promocjach mięso w dobrej cenie. Czy to drób, wołowina czy też wieprzowina. Czy są jakieś przeciwwskazania do spożywania takiego mięsa? Konserwom fitmeat raczej jakościowo by nie ustępowały

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ronie220 Moderator
Ekspert
Szacuny 3273 Napisanych postów 42231 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 326087
Witam



Jak najbardziej można spożywać taką formę miesa, pod warunkiem że przygotujemy to sami z jak najmniej przetworzonych składników. A co można powiedzieć o różnorakich produktach ze słoików, które cieszą sie duża popularnością ? Faktem jest, że przyciągają one uwagę konsumentów i wydają się opcją o wiele zdrowszą aniżeli ich odpowiedniki w puszkach czy plastikowych pojemnikach. Dzieki temu wzbudzają wieksze zaufanie i wiele ludzi myśli, że są zbliżone do domowych produktów. Ponadto tego typu wyroby mają często chwytliwą nazwę. Jak jednak wygląda sytuacja w praktyce ? Najczęsciej potrawy w słoikach są mieszaniną tanich wypełniaczy i różnych podejrzanych dodatków do żywności. Przyjrzyjmy się chociażby "klopsom domowyn", które tak naprawdę nie mają za wiele wspólnego z mięsem. Podstawą w składzie jest masa miesna, na którą składa się mięso oddzielone mechanicznie, czyli tak naprawdę mieszanka odpadów takich jak tkanka łączna i pozostałości kostne. Oprócz tego możemy znaleźc tam wodę, kolagen i jedynie niewielką ilośc wołowiny czy wieprzowiny. To wszystko "wzbogacone" jest o białko sojowe oraz mąkę pszenną.


Jak widać kupne dania w słoiku nie mają za wiele wspólnego z domowymi potrawami i zdrowiem. Jednak przygotowanie potrawy w takiej formie we własnym zakresie może być ciekawą opcją.


Pozdrawiam

Trener personalny Lotar Hryniewicz (kontakt fb lub pw)
Nowy blog:

http://www.sfd.pl/[BLOG]_Wojo_zmc_i_Ronie220_rywalizacja_i_wzajemny_doping-t1157467.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2902 Napisanych postów 40030 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 319821
Jeśli zrobisz to w konwencji 'fit' i później zmieścisz w makro, to dlaczego nie?

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 123 Wiek 37 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 11105
Jaka jest konwencja nie fit? Mięso z przyprawami w kawałkach ląduje w słoiku i do gotowania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2902 Napisanych postów 40030 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 319821
Jeśli taki jest przepis i nie dodaje się jakiegoś syfu, to możesz wciągać takie mięso

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2122 Napisanych postów 5594 Wiek 26 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 182321
jak zrobisz , podziel się przepisem
1

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1013 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 27346
Jeśli będziesz używał mięsa takiego jak np. łopatka/ szynka/ uda drobiowe czy innego z zawartością kolagenu to polecam wcześniej je poddusić i dopiero do słoika do gotowania bo okaże się, że musisz gotować mięso w słoiku ponad 2h . Jeśli będzie to np. polędwiczka wp/ filet z kury/ indyka to możesz od razu w słoiku ;). Pamiętaj żeby tez ostrożnie obchodzić się z konserwami po pasteryzacji. Czasem wystarczy, że mocniej stukniesz słoikiem i się rozhermetyzuje. Zwracaj też uwagę czy wieczko nie puchnie, bo takie wybulone nakrętki nie zwiastują nic dobrego Pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 116 Wiek 22 lat Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 0
Również jestem chętny na przepis ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 11 Wiek 21 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 449
Przepis jest dość prosty, sam robiłem parę razy podobnie, jestem na forum od niedawna ale może komuś się przyda przepis.
Na 1 kg mięsa ok. 1 łyżki majeranku, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu i ok. 100ml wody. Mięso może być zmielone lub posiekane na dość małe kawałki.
Ładujemy do słoików ok. 3/4 wysokości, zakręcamy i gotujemy zalane wodą do 3/4 wys godzinkę :D
Z dobrym pieczywem robi robotę ! :D



Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:38:53

Zmieniony przez - patrykkb w dniu 2018-03-22 23:40:49
2
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witamy w dziale nową DZIKĄ Szefową :)