Potrzebujemy;
- mięso mielone ok. 250-300g
- szklanka bułki tartej
- jedno jajko
- ser feta ok. 50g
- 1/4 papryki w occie jabłkowym
- kilka listków sałaty
- łyżkę pieprzu
- łyżkę bazylii
- łyżkę ziół prowansalskich
- pół łyżki kminku
Przygotowanie mięsa;
Mięso mielone wkładamy do dowolnego głębokiego naczynia, dodając jedno jajko, szklankę bułki tartej, zioła prowansalskie, bazylię, pieprz, kminek. Następnie wszystko razem dokładnie wygniatamy do uzyskania jednolitej masy i dzielimy na cztery kulki. Po uformowanie kulek rozgniatamy je na 4 placki identycznej wielkości, nie za grube, nie za chude, lecz w miarę możliwości okrągłe.
Przygotowanie farszu;
Ser feta rozdrabniamy, paprykę drobno szatkujemy, a sałatę rwiemy na drobne kawałki.
Faszerowanie, zamykanie, smażenie;
Mięso mielone kładziemy na twardym, płaskim podłożu wciskając lekko w środkową część ser feta, następnie paprykę i na końcu sałatę. Następnie kładziemy górną część mięsa i zamykamy dociskając palcami boki, ten etap jest b.ważny jeśli chcemy uniknąć rozwarstwienia się mięsa pod wpływem wysokiej temperatury. Po dokładnym uszczelnieniu boków mięsa, ugniatamy w dłoni eliminując tym samym wolne pęcherzyki powietrza powodujące w późniejszym etapie niedopiekanie się mięsa. Tak przygotowane mięso rozgniatamy maksymalnie jak to jest możliwe by nie wyszedł na zewnątrz farsz. Smażymy na głębokim oleju, lub na małej ilości, a następnie wrzucamy do piekarnika w temperaturze 200C* na 15-20 minut.
Jest to smaczna odskocznia od innych potraw, a jej czas przygotowania to Tylko maksimum 20minut !
Białko; ok 34g
Tłuszcze; ok 40g
Węglowodany; ok 10g
Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.
Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.
Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.